Dorpen

navigation_sitewide_header

Dorpen

Drechterland verbindt Hoorn en Enkhuizen en wordt door het Markermeer gescheiden van Flevoland. In de Middeleeuwen voeren hier de grote handelsschepen over de Zuiderzee, langs de Westfriese Omringdijk richting de havenstad Hoorn om hun lading te lossen. Achter de dijk ligt een waterrijk landbouw- en veeteeltgebied.
Drechterland wordt gekenmerkt door karakteristieke lintbebouwing van langgerekte dorpen met haaks daarop de smalle lange percelen van de landerijen. Elk dorp heeft zijn eigen cultuur, geschiedenis en monumenten. Zo helpt Drechterland aan het onderhouden en restaureren van verschillende kerken, torens en molens om het cultureel erfgoed te bewaren. Mooie voorbeelden hiervan zijn de stofmolen in Wijdenes, de oude korenmolen de Krijgsman in Oosterblokker en het beroemde Beatlesmonument in Oosterblokker dat werd opgericht als aandenken aan hun concert in 1964. Drechterland heeft daarnaast een sterke cultuurhistorische identiteit. Er heerst een gevoel voor lokale en Westfriese folklore die tekenend is voor zowel de omgeving als de mentaliteit. Drechterlands is hier geen begrip, maar een manier van leven.
De gemeente Drechterland bestaat uit de lintdorpen:
  • Hem
  • Hoogkarspel
  • Oosterblokker
  • Oosterleek
  • Schellinkhout
  • Venhuizen
  • Westwoud
  • Wijdenes
Voordat West-Friesland werd bewoond, bestond Drechterland grotendeels uit veenmoeras. Strook voor strook ontwaterden pioniers het gebied voor de landbouw. Later kwamen ook de veeteelt, fruitteelt en bloembollenvelden hier tot bloei. Langs de weg staan kraampjes met groenten, eieren, tulpen en fruit. Fruitbomen doen het hier goed vanwege de zandgrond en zelfs wijnteelt is hier mogelijk. De Omringdijk is een eeuwenoude vriend en op verschillende manieren een ‘rode draad’ in Drechterland. Drechterland biedt zowel inwoners als toeristen mooie wandel-, vaar- en fietstochten, over de dijk, door de dorpen of langs de landerijen. Vooral als de bloemenvelden in bloei staan geniet iedereen op de dijk van de zon, het water en de natuur.
14-12-2011

Welkom in Drechterland

Drechterland biedt werkelijk voor ieder wat wils: rustig wonen met voorzieningen op korte afstand, fietsen, wandelen en varen en bedrijvigheid tussen de lintdorpen. Drechterland is een bijzondere plek in West-Friesland aan de Westfriese Omringdijk. Waar een leger aan basaltzuilen het landschap beschermt. Waar het polderlandschap en de lintdorpen in elkaar overgaan. Waar in het voorjaar de tulpen de bonte kleur bepalen.

Wijzigingen publicaties
Vanaf 1 januari 2014 is de gemeente bij wet verplicht om officiële publicaties via het internet aan te bieden. Deze officiële publicaties, zoals de vergunningen en besluiten, publiceren wij nu wekelijks op www.overheid.nl. Dit is veranderd, lees verder hoe u zich kunt laten informeren.

Plastic afval container

Vanaf 1 februari krijgen inwoners van Drechterland een nieuwe container voor plastic afval. Lees meer over het inzamelen en veel gestelde vragen.