Terug naar het overzicht

Start veiligheidsonderzoek in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland  

Elke inwoner in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland moet fijn en veilig kunnen leven, wonen en werken. Dat is waar de drie gemeenten voor staan. Maar wat vindt u als inwoner van de veiligheid in uw gemeente of buurt? Ziet u signalen van drugscriminaliteit, is er te weinig verlichting op bepaalde plekken of zijn er bijvoorbeeld burenruzies? Om daar achter te komen, start dinsdag 13 december een veiligheidsonderzoek. Elke inwoner kan daaraan meedoen. Met de meningen en tips van inwoners willen de gemeenten de veiligheid verbeteren.

De burgemeesters van de drie gemeenten roepen al hun inwoners op om mee te doen aan het onderzoek. Waarom dit zo belangrijk is, leggen ze graag uit: ‘’Elke vier jaar maken we als gemeente een veiligheidsplan. Hierin staan acties om de veiligheid te verbeteren en overlast te beperken. De acties baseren we op ervaringen en tips van inwoners. U dus! Ziet u onveilige situaties of heeft u een goed idee? Dit is hét moment om uw stem te laten horen. Door mee te doen aan het onderzoek, helpt u mee aan fijn en veilig(er) wonen in uw gemeente.’’

Meedoen heeft zin

In het onderzoek krijgen inwoners vragen als: Hoe veilig voelt u zich? Ervaart u overlast in de buurt en wat vindt u van handhaving? Inwoners kunnen ook tips geven. Met de resultaten van het onderzoek bepalen de gemeenten welke acties zij gaan ondernemen. Zo zijn er in het verleden diverse acties geweest om de veiligheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de voorlichting die de gemeente en politie hebben gegeven over de woninginbraken in Hoogkarspel. Of de onaangekondigde kluisjescontroles op middelbare scholen in Enkhuizen en Stede Broec, om de veiligheid op scholen te vergroten. Ook hangen er nu camera’s op stations in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland om fietsendiefstallen te voorkomen. Meedoen heeft dus echt zin. In het voorjaar van 2023 publiceren de gemeenten de nieuwe veiligheidsplannen op de gemeentelijke websites.

U doet toch ook mee?

Vul snel de vragenlijst in op Citizenlab. U kunt tot en met 8 januari 2023 uw mening geven. Dit kost  slechts 5 tot 10 minuten van uw tijd. Ga naar de vragenlijst op Samen Drechterland.

Wilt u meedoen aan het onderzoek, maar kunt u hulp gebruiken bij het invullen van de digitale vragenlijst? Bel dan met 14 0228.