Begraven en grafuitgifte

Wanneer u aanspraak wilt maken op de uitgifte van een graf op een van de gemeentelijke begraafplaatsen, dan vraagt u dit bij de gemeente aan. Maar de aanvraag wordt meestal door een begrafenisondernemer geregeld.

De gemeente Drechterland heeft acht gemeentelijke begraafplaatsen:

  • Schoollaan 4a, Hem
  • Molenwei 62, Hoogkarspel
  • Raadhuisplein 35, Hoogkarspel
  • Streekweg 216a Hoogkarspel
  • Oosterleek 9a, Oosterleek
  • Dorpsweg 116b, Schellinkhout
  • Westerkerkweg 14, Venhuizen
  • Kerkbuurt 72b, Wijdenes

Meer weten

Grafuitgifte

De uitvaartverzorger regelt de begrafenis en neemt meestal zelf contact met de gemeente op om een graf te bespreken. De achtergebleven partner of familie heeft zelf de mogelijkheid om in overleg een rustplaats uit te zoeken. Alleen in Hoogkarspel op de begraafplaats Molenwei wordt op een chronologisch en op rij begraven. Het is belangrijk dat de uitvaartverzorger hiervan direct op de hoogte wordt gesteld of dat contact wordt opgenomen met de ambtenaar die over de gravenadministratie gaat.

Een graf wordt meestal op naam gesteld van de achterblijvende partner. Uiteraard kan het grafrecht ook direct op naam van een kind gesteld worden. Zolang een begraafplaats niet gesloten wordt verklaard kan het grafrecht steeds verlengd worden.

Iedere rechthebbende van een graf eigenaar is verantwoordelijk voor het gedenkteken dat daarop is geplaatst. Plaatsing kan nadat het college een plaatsingsvergunning heeft verleend (het gedenkteken moet wel aan een aantal eisen voldoen).

Openingstijden

De begraafplaatsen zijn van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Urnengraf of urnennis

Na de crematie kan de familie een gedenkplaats op een van de begraafplaatsen aanleggen. De familie heeft de mogelijkheid de asbus bij te zetten in een urnengraf of urnennis. Alleen op de begraafplaats aan de Molenwei in Hoogkarspel staat een urnenmuur waar een nis kan worden gehuurd.

Voor meer informatie neemt u contact op met Peter Bax.

tel: (0228) 360 170 of e-mailen naar: begraafplaatsen.sed@sed-wf.nl