Bestrijden eikenprocessierups

26 mei 2020

De eikenprocessierups is ongeveer 3 cm, is grijsgrauw met lichtbruine zijden en heeft lange witte haren. Regelmatig wordt de eikenprocessierups verward met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel bedekken. De eikenprocessierups zit vooral op eikenbomen. Spinselmotten hebben geen brandharen en leveren geen ongemak op voor de mens.  

Wat zijn veel voorkomende klachten?  
De reacties kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Van lichte huidirritaties tot hevige jeuk die tot twee weken aanhoudt. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties (slikklachten) en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Om de ogen te beschermen, kunt u een (zonne)bril opzetten.

Wanneer overlast
Van half mei tot en met eind augustus kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Deze ‘jeukrups’ komt voor in eikenbomen. De eitjes met de rupsen komen in mei uit. Na een paar vervellingen krijgen de rupsen brandharen en gaan zij nesten maken. Dat is het moment waarop aanraking met de haren jeuk kunnen veroorzaken.

Wat doet de gemeente?
We onderzoeken de komende weken alle eiken in de gemeente. Als we rupsennesten vinden, worden deze met een speciale stofzuiger verwijderd. Ook zetten we de  natuurlijke vijand van de rups in namelijk de koolmees en de pimpelmees. Deze vogels eten de rupsen en helpen zo de overlast te beperken.

Natuurlijke vijand
Op 50 plekken in de buurt van eiken waar vorig jaar rupsen voorkwamen zijn nestkastjes opgehangen. Wij hopen dat de koolmees en de pimpelmees de nestkasjes gaan gebruiken en hun jongen voeden met de eikenprocessierups. De inzet van de mezen kan de overlast niet wegnemen maar wel iets verminderen.

Melden en informatie
Ziet u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld dit bij de gemeente of (op werkdagen) telefonisch via 0228 - 352352. Het is verstandig om afstand te houden en de rupsen niet te storen.

Op www.drechterland.nl/eikenprocessierups vindt u meer informatie.