Cameratoezicht bij station Hoogkarspel

17 juni 2020

Het NS-station Hoogkarspel wordt voorzien van cameratoezicht. Dit heeft burgemeester Michiel Pijl onlangs besloten. De 3 camera’s worden over circa 2 maanden opgehangen voor in eerste instantie een half jaar.

Aanleiding voor het cameratoezicht is de overlast rondom het station, waarbij geregeld vernielingen en fietsendiefstallen plaatsvinden. De plaatsing van camera’s is een vergaande maatregel die niet zomaar wordt genomen. Zowel de politie als het OM heeft in dit geval positief geadviseerd om camera’s bij het station te plaatsen.

Preventieve werking en opsporing

De gemeente hoopt dat de camera’s preventief werken en tegelijkertijd hulp bieden bij de opsporing van diefstal of vernieling. Het cameratoezicht is een aanvulling op het toezicht van de BOA’s van de gemeente en politie. Na een half jaar neemt de burgemeester een besluit over eventuele verlenging van het cameratoezicht. 

Levertijd en noodzakelijke aanpassingen

Door de levertijd en de noodzakelijke aanpassingen aan de stroomvoorzieningen kunnen de camera’s pas over 2 maanden worden opgehangen. Door middel van borden wordt het cameratoezicht kenbaar gemaakt. De camera’s worden gekocht bij een bedrijf uit Venhuizen. De beelden kunnen vervolgens uitgelezen worden bij de cameracentrale van de politie in Alkmaar.