Commissaris van de Koning bezoekt Drechterland

2 december 2019

‘Aantrekkelijk wonen en leven in een vitaal Drechterland’.

Op woensdag 27 november bracht Commissaris van de Koning, de heer Arthur van Dijk, een officieel ambtsbezoek aan de gemeente Drechterland. Doel van deze dag was te laten zien hoe mooi de gemeente Drechterland is, wat de gemeente te bieden heeft en waar de mogelijkheden en kansen liggen. De onderwerpen waar het gemeentebestuur speciale aandacht aan heeft besteedt zijn burgerparticipatie, democratische vernieuwing en het (brede) onderwerp wonen. Vanuit deze gedachte kreeg de dag het thema ‘Aantrekkelijk wonen en leven in een vitaal Drechterland’.

Burgemeester Michiel Pijl: “We hebben een aantal facetten van de gemeente laten zien waarin we ons onderscheiden als gemeente en tegelijkertijd ook de uitdagingen voor de toekomst aansnijden.”

Programma
In Dorpshuis de Dregt in Schellinkhout werd een presentatie gehouden over de gemeente zelf en werd het project Vitale dorpen uitgelicht. De Commissaris had er een gesprek met leden van de alliantie ‘dorpsfuncties en wonen’, waarin veel aandacht werd gevraagd voor de woningbehoefte in het dorp. Inwoners gaven aan hoe blij ze zijn met de aanpak vitale dorpen en dat ze het bijzonder vinden dat de gemeente hen zo actief meeneemt.

Deze bijzondere vorm van burgerparticipatie, waar de gemeenteraad ruimte en geld voor beschikbaar heeft gesteld, loopt al een aantal jaar. Ruim 48 groepen inwoners werken als allianties samen aan de leefbaarheid in de dorpen. Vervolgens was er een korte wandeling over de dijk in Schellinkhout.

Daarna vertrok het gezelschap voor een bezoek met rondleiding aan bloembollenbedrijf Gebr. De Jong in Venhuizen. Tijdens de rondleiding gaven enkele arbeidsmigranten een inkijkje in hun leven in Drechterland.

Het programma werd afgesloten met een kennismaking met de leden van de gemeenteraad en een gesprek over diverse onderwerpen in de raadszaal in Hoogkarspel.

Burgemeester Pijl: “We hebben mooie gesprekken en ontmoetingen gehad op deze dag. Het was een prachtige kans om te laten zien wat onze gemeente te bieden heeft.”