Update 23 februari 2021
Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown
De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.
Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.
Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. e lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.
Corona Noodfonds 2020
De gemeente heeft vanuit het rijk middelen ontvangen om non-profit organisaties te steunen die financieel in de knel komen door de landelijke coronamaatregelen. Alle informatie en het aanvraagformulier vindt u op de pagina Subsidieregeling Corona Noodfonds 2020.
Gemeentelijke dienstverlening
- Veel zaken kunt u via deze website digitaal en direct regelen. Zo zijn wij u 24 uur per dag van dienst. Onderstaand een overzicht van de zaken die u digitaal kunt regelen.
- Ook telefonisch zijn wij bereikbaar voor uw vragen op werkdagen tussen 08:30 en 17:00.
- Voor aanvragen die u niet digitaal kunt regelen werken wij op afspraak. U kunt hiervoor zelf online een afspraak maken. Ook kunt u hiervoor telefonisch contact met ons opnemen via 14 0228 of 0228-510111.
- Als gemeente werken we mee om het corona virus gezamenlijk onder controle te houden. Wij vragen u om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven en een afspraak te maken als u weer beter bent. Wij hanteren de 1,5 meter maatregel binnen ons gemeentehuis. Verder is het dragen van een mondkapje verplicht en vragen wij u om uitsluitend met pin te betalen.
Voor de volgende producten en diensten kan er een afspraak worden gemaakt:
- Paspoorten en identiteitskaarten (alleen wanneer het reisdocument binnen 14 dagen verloopt of al verlopen is).
- Rijbewijzen (alleen wanneer het rijbewijs binnen 14 dagen verloopt of al verlopen is).
- Verklaring omtrent gedrag (VOG).
- Ophalen reisdocumenten en rijbewijzen.
- Inschrijving vanuit het buitenland.
- Aangifte briefadres.
- Ondersteuningsverklaringen verkiezingen Tweede Kamer 2021 van 4 januari 2021 t/m 1 februari 2021.
- Attestatie de vita voor gebruik in het buitenland.
Producten en diensten online aanvragen
De volgende producten en diensten kunnen, vanwege de coronamaatregelen, met ingang van 16 december 2020 alleen digitaal worden aangevraagd. Voor deze producten is het niet mogelijk om een afspraak te maken.
English information coronavirus
You can find English information about the coronavirus and the Dutch situation at government.nl.
Informatie in enkele andere talen
Op de website van Pharos staat informatie over het coronavirus in de volgende andere talen: Turks | Tigrinya | Engels | Arabisch | Pools | Farsi | Chinees | Somalisch
Telefonisch contact
(0228) 352 352
140228
De coronacrisis kan ons ook financieel raken
In deze coronaperiode kunnen mensen financieel geraakt worden. Zo kan het inkomen dalen of tijdelijk uitvallen. Het kabinet en wij als gemeente doen ons uiterste best om te zorgen dat inwoners een dak boven hun hoofd houden en de basis benodigdheden hebben. Voor sommige mensen kan het onvoldoende zijn om dezelfde levensstandaard van voor de coronacrisis in stand te houden. Er zijn organisaties, die kunnen helpen met tips en praktische zaken. De gemeente helpt u graag de juiste informatie te vinden
Hulp bij vragen over geldzaken is dichtbij
Veranderingen door de coronacrisis kunnen ook veranderingen in uw portemonnee betekenen. Voor iedereen kan dit anders zijn. Of de financiële gevolgen nu groot of klein zijn, schuldhulpverleners of een budgetcoach via de gemeente zijn dichtbij en kijken graag met u mee.
Mocht u uw rekeningen niet meer kunnen betalen of als u voorziet, dan kan dit voor stress zorgen. Stress kan ervoor zorgen dat u dingen vergeet, het u niet meer lukt om te plannen of dat u ‘s nachts ligt te piekeren. Deze financiële stress zorgt er ook voor dat u soms geen (structurele) oplossing meer ziet voor uw problemen.
Onderneem actie
Het is raadzaam om al actie te ondernemen op het moment dat er een te kort aan geld lijkt te ontstaan. Het is fijn, dat er mensen en organisaties zijn, die kunnen helpen. U kunt beter niet wachten en in actie komen als u denkt dat dit kan helpen. Maak er gebruik van!
Contact
U kunt vrijblijvend contact opnemen met een budgetcoach of schuldhulpverleners van de gemeente. Samen bekijkt u uw situatie, krijgt u hulp en adviezen en zoekt u naar oplossingen. U kunt hen op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur bereiken via schuldhulpverlening@sed-wf.nl en via telefoonnummer 140228 (u hoeft alleen de nummers 140228 in te voeren).
Neemt u liever zelf contact op met de bedrijven waar u een achterstand of schulden heeft? Op de website van het Nibud vindt u allerlei handige tips, tools en voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken: www.nibud.nl/consumenten/stappenplan-geldzorgen-door-coronacrisis
Informatie over omgaan met geld en geldproblemen voorkomen
Het Nibud lanceert vanwege de coronacrisis een speciale uitgave de ‘Geldkrant-special Minder inkomen’. Voor mensen die als gevolg van de corona uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. De online krant is te vinden via www.nibud.nl/special/geldwijzer-corona. Op deze website staan handige links en tips.
Geïndiceerde hulp
Het kan zijn dat uw zorgleveranciers nu niet in staat is de geïndiceerde hulp/zorg voort te zetten of dat deze tijdelijk anders ingevuld zal worden. In de meeste gevallen zal uw zorgpartner hierover contact met u opnemen en samen met u zoeken naar een oplossing. Voor vragen kunt u rechtstreeks contact opnemen met uw zorgleverancier.
Bekijk ook de pagina over zorg en opvang tijdens het coronavirus.