Groei afvalscheiding

6 juli 2018

Bij de HVC-afvalbrengstations Middenmeer, Schagen en Den Helder is in 2017 bijna 29,1 miljoen kilo grof afval gestort. Dat is ruim 2,8 miljoen kilo meer dat het jaar ervoor. Zo blijkt uit cijfers van het afval- en energiebedrijf. Inwoners doen ontzettend goed mee met het apart houden van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Die hoeveelheden nemen toe. We recyclen daarvan nu 71%.

Scheiding hard plastic en huishoudelijk plastic

HVC merkt regelmatig dat ook hard plastic tussen het huishoudelijk plastic in zakken of containerbakken verdwijnt. Dat is niet de bedoeling en kan beter apart bij het afvalbrengstation worden ingeleverd. Speelgoed, tuinstoelen en zwembandjes kunnen alleen worden hergebruikt als ze apart worden ingeleverd. Alleen dingen die als verpakking zijn gebruikt, leeg zijn en uit de keuken of badkamer komen, mogen in de container.

Kwaliteit

De kwaliteit van harde kunststoffen die apart via HVC worden ingeleverd, zijn volgens HVC van prima kwaliteit. Ze krijgen regelmatig complimenten van de verwerker, die van oude wasmanden, afdruiprekken of speelgoed bijvoorbeeld nieuw tuinmeubilair maakt.

Afvalwijzer

Wie niet precies weet welk afval bij welke stroom hoort, kan de HVC-app op zijn of haar mobiele telefoon of tablet downloaden en gebruik maken van de afvalwijzer.