Hygiënedoekjes zorgen voor verstopping in het riool

2 december 2019

Voortaan alleen nog plas, poep en papier door de wc
Hygiënedoekjes in alle soorten en maten zijn populair. Volgens de verpakking mag het merendeel na gebruik door de wc worden weggespoeld. "Nee!", zeggen de Westfriese gemeenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, "die doekjes moeten bij het restafval."

Van meubeldoekjes tot brillendoekjes
In een huishouden circuleren veel soorten vochtige doekjes. Natuurlijk zijn er de vochtige doekjes om babybilletjes schoon te maken en allerhande andere hygiënedoekjes. Maar er bestaan ook meubeldoekjes, computerdoekjes en brillendoekjes. We blijken ze na gebruik massaal door het toilet te spoelen. Net als maandverband, wegwerpslips en vaatdoekjes.

Afbreekbare doekjes zijn niet afbreekbaar
Op de verpakking staat dat de doekjes afbreekbaar zijn, maar dat is een proces van jaren. In de tussentijd raakt het toilet thuis verstopt en ook de riolen raken verstopt. Maar eenmaal in het riool slaan de gemalen dicht door al dat onafbreekbaar textiel en verderop in de eerste zeef van de waterzuiveringsinstallatie treden verstoppingen op. Dus aan alle inwoners de oproep: spoel alleen droog toiletpapier, plas en poep door de wc.

Meer weten?
Kijk op www.nietinhetriool.nl