Er zijn verschillende soorten riolering:
- vrijvervalriolering
- drukriolering
- vacuümriolering
- IBA’S
Vrijvervalriolering
Dit is een systeem waarbij afvalwater door leidingen wegstroomt met hulp van zwaartekracht van hoog naar laag. Deze leidingen liggen meestal in de straat. Het water stroomt naar 1 centraal punt waar een gemaal (pomp) aanwezig is. Van hieruit wordt het water weggepompt en komt uiteindelijk terecht bij de waterzuivering in Wervershoof.
Storing aan het vrijverval stelsel
Storingen aan het vrijverval stelsel veroorzaken slecht doorlopende en/of borrelende afvoeren in uw woning. Hierbij dient u het ontstoppingsstuk bij uw woning op te zoeken. Deze ligt meestal net binnen de erfgrens. Als het goed is hebt u hiervan een tekening in uw bezit. Is dit niet het geval dan kunt u vragen of deze op het gemeentehuis aanwezig is.
Als het ontstoppingsputje leeg is dan is de leiding naar uw woning verstopt. Als de leiding op dit punt vol staat met rioolwater, dan zit het probleem in gemeentegrond. In het eerste geval dient u zelf de problemen op te lossen en in het tweede geval lost de gemeente de problemen op.
Drukriolering
Dit is een systeem waarbij (meestal op particulier terrein) een pompput is geplaatst (de kastjes met de rode lamp). Op deze pompput kunnen één of meerdere woningen en of bedrijven zijn aangesloten. Dit wordt met name toegepast in gebieden waar de woningen verder uit elkaar staan dan in een traditionele woonwijk, zoals bijvoorbeeld in een lintbebouwing of in een buitengebied.
Storingen aan de drukriolering
Storingen aan de drukriolering veroorzaken een slechte afstroming van afvalwater in de woning. Vaak gaat bij een dergelijke storing het rode lampje op het rioolkastje branden. Waarschuw bij rioolproblemen eerst de gemeente. Onze medewerkers bepalen wat er aan de hand is en verhelpen de storing, of schakelen een bedrijf in. Als de storing zich in of bij de woning bevindt, moet u zelf voor een oplossing zorgen.
Vacuümriolering
Is een systeem waarbij op particulier terrein een bufferput is geplaatst. Op deze bufferputten zijn één of meerdere woningen of bedrijven aangesloten. Dit systeem ligt in Venhuizen in de straten Oostergouw, De Buurt, Westerbuurt, Lakemanweg en Kolkweg. Rioolwater wordt hier niet weggeperst door een pomp maar afgezogen door onderdruk in het leidingstelsel. Dit afzuigen gebeurt door een in de bufferput aanwezige niveaumeting en een klepmechanisme.
Storing in de vacuümriolering
Bij een storing in dit systeem zal er net als bij drukriolering een slechte afstroming van het rioolwater ontstaan. Soms zit er een hard voorwerp in het klepmechanisme. Meestal is dit een wc blokje of iets dergelijks en dan blijft het klepmechanisme openstaan. U hoort dan een sterk zuigend geluid buiten de bufferput.
Ook kunnen hierdoor de sifons en of watersloten van afvoerputjes worden leeggezogen. Het hele systeem gaat hierdoor uit. Als u merkt dat de afstroming van het rioolwater niet in orde is of u hoort het sterk zuigende geluid, waarschuw dan meteen de gemeente.
IBA’S (interne behandeling afvalwater)
Bij enkele percelen in het buitengebied van Enkhuizen zijn zogenaamde IBA’s geplaatst. Deze vindt u met name bij de Haling, Elsenburg en de Rikkert. Een IBA is een zelfstandige reinigingsunit (verbeterde septictank). Als u bij de afvoer van het rioolwater problemen met deze installatie hebt, neemt u contact op met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De gemeente Enkhuizen heeft voor het onderhoud en het verhelpen van storingen aan deze installaties een contract met het Hoogheemraadschap.
Telefoonnummer onderhoudsdienst Hoogheemraadschap:
kantoortijden: 072-582 82 82
buiten kantoortijd: 0800-1430