Toerisme en recreatie

Welkom in Drechterland

Drechterland is rijk aan cultuur en geschiedenis. Elk dorp heeft zijn hierin eigen herkenningspunten. Denk aan de Westfriese Omringdijk of de vuurtoren bij Oosterleek, het beroemde Beatlesmonument in Oosterblokker, ter nagedachtenis aan het enige optreden dat zij in Nederland gaven in 1964 of de watertoren in Hoogkarspel die de bomenrijen ontstijgt. 

Maar ook het landschap is bijzonder afwisselend. Rechte ruilverkavelingswegen doorsnijden het vlakke land. En dat levert prachtige plaatjes op. De kronkelende Dorpsweg in Schellinkhout en de Zuiderdijk. Bruggetjes, boomgaarden en bollenvelden: het is een belevenis. Bij de vele stalletjes langs de weg kunt u bloemen, fruit en groente van het seizoen kopen, vers van het land. De lokale en Westfriese cultuur zijn een onmiskenbaar onderdeel van het hedendaagse leven. 

Drechterland wordt gekenmerkt door karakteristieke lintbebouwing van langgerekte dorpen met haaks daarop de smalle lange percelen van de landerijen. Elk dorp heeft zijn eigen cultuur, geschiedenis en monumenten. Zo helpt Drechterland aan het onderhouden en restaureren van verschillende kerken, torens en molens om het cultureel erfgoed te bewaren. Mooie voorbeelden hiervan zijn de stofmolen in Wijdenes, de oude korenmolen de Krijgsman in Oosterblokker en het Beatlesmonument in Oosterblokker. Drechterland heeft daarnaast een sterke cultuurhistorische identiteit. Er heerst een gevoel voor lokale en Westfriese folklore die tekenend is voor zowel de omgeving als de mentaliteit. Drechterlands is hier geen begrip, maar een manier van leven. 

Drechterland biedt zowel inwoners als toeristen mooie wandel-, vaar- en fietstochten, over de dijk, door de dorpen of langs de landerijen. Vooral als de bloemenvelden in bloei staan geniet iedereen op de dijk van de zon, het water en de natuur.