Actueel

Op zoek naar de beste burgemeester voor Drechterland

Welke eigenschappen en kwaliteiten vindt u belangrijk in de nieuwe burgemeester? De gemeenteraad vindt het belangrijk dat ook inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners hierover kunnen meedenken.

Afsluiting Wijmers tussen oktober en december

Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de distributieleidingen en huisaansluitingen van PWN is de Wijmers tussen de Hemweg en de Jongeweer en de Jongeweer tussen de Wijmers en de Tramweg afgesloten tussen maandag 2 oktober 7.00 uur en vrijdag 8 december 16.00 uur. Tijdens deze afzetting is doorgang alleen voor voorrangsvoertuigen en aanwonenden…

Waarnemend burgemeester Drechterland benoemd

In goed overleg met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad van Drechterland heeft de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, Pieter Dijkman met ingang van 26 september benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Drechterland. De huidige burgemeester Michiel Pijl stopt en wordt per 26 september de nieuwe…

Win €750 voor jouw sportclub – Wel Zo Sportief!

Van 2 t/m 22 oktober start opnieuw de campagne ‘Word ook een club van NIX’. Deze campagne is bedoeld voor sportkantines om zo sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers eraan te herinneren dat NIX18 de norm is. Als sportclub wil je dat jouw sporters gezond zijn én gezond blijven om altijd…

Toon begrip, raak niet in de slip

Samen met andere vijf gemeenten in Noord-Holland starten wij vanaf vandaag met de campagne ‘Toon begrip, raak niet in de slip’ om de verkeersveiligheid tijdens de oogstperiode te vergroten. Vanaf volgende week worden er ook borden geplaatst langs onze wegen.

Sport geeft een boost: ontdek het sportaanbod

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en sportief bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 15 tot en met 24 september 2023 om draait. We willen iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond en niveau inspireren en daarnaast sport toegankelijker maken voor mensen die normaal gesproken minder interesse hebben in sport. Drechterland…

Werkwijze vergunningsaanvraag tot 1-1-2024

Het indienen van plannen (zoals bouwvergunningen) zo kort voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet wijzigt iets naar 1-1-2024 toe. Wat gaat nog via de huidige ‘oude’ wetgeving en welke aanvragen gaan via de nieuwe wet?

Themabijeenkomsten Partner- en Ouderschap oktober/november 2023

Er is een kindje op komst en u bent vast bezig met de praktische voorbereidingen die hierbij komen kijken. Veel mensen ervaren dit als een van de mooiste momenten in hun leven. Het betekent ook een grote verandering, wat veel impact heeft op jezelf en op elkaar. Daarom biedt Gezinswijzer…

Storing openbare verlichting

Op dit moment ondervinden wij een openbare verlichting storing op de Kleine Immert, Kerkeland en de Scherper.

Zwerfafval opruimen

Wist u dat als u zwerfafval wilt opruimen, u grijpers en zakken op afspraak kunt afhalen bij de gemeentewerf aan De Tocht 10 in Bovenkarspel?

Warme woorden bij afscheid burgemeester Michiel Pijl

Burgemeester Michiel Pijl nam gisteren afscheid van inwoners, maatschappelijke organisaties, collega-bestuurders uit de regio en medewerkers van de SED organisatie. Zelfs Sinterklaas kwam met zijn knecht afscheid nemen. Na vele warme woorden van waardering, waarin hij werd bedankt voor zijn bijdrage aan Drechterland, legde hij de ambtsketen af en deed…

Nieuwe prikronde corona voor risicogroepen en zorgmedewerkers

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona, kunnen dit najaar vanaf 2 oktober een coronaprik halen.

Terug naar school slimme keuze

Soms maken jongeren een omweg, en dat is helemaal oké. Jongeren stoppen met hun opleiding, proberen verschillende baantjes uit en besluiten uiteindelijk om weer terug naar school te gaan. Dat is slim! Want met een opleiding vergroten ze hun kennis en vaardigheden. Zo kunnen ze later een beter betaalde baan vinden.

Aanvraagdatum Energietoeslag 2023 nog niet bekend

Tot 1 juli 2023 konden inwoners de energietoeslag van 2022 aanvragen. Na die datum zou er een nieuwe energietoeslag komen, voor het jaar 2023.

Speciale actie NK Tegelwippen op Burendag: tegels eruit, taart erin!

23 september is Burendag. Een dag waarop je met je buren samenkomt, bijvoorbeeld om iets leuks te doen en zo elkaar beter te leren kennen. Behoefte aan een goed idee? Je zou met elkaar tegels kunnen wippen in het kader van het NK Tegelwippen. Het kan je zomaar een overheerlijke buurttaart opleveren.

De week van lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of een mobiele telefoon. In gemeente Drechterland gaat het om 17% van de inwoners die moeite hebben met het lezen en begrijpen van tekst. Tijdens de week…

Bushaltes toegankelijk gemaakt voor reizigers met een beperking

Gemeente Drechterland is weer een stukje toegankelijker. Met behulp van steun van de provincie Noord-Holland hebben wij twee bushaltes toegankelijker kunnen maken voor (visueel) beperkte OV gebruikers. Het gaat om de bushalte bij het NS station in Hoogkarspel en de bushalte aan de Boekert in Oosterblokker.

Storing openbare verlichting Driebanweg en Volharding

Op dit moment ondervinden wij een openbare verlichting storing op Driebanweg en een aantal lichtmasten op de Volharding.

Snoeiafval gratis inleveren

De herfst is in aantocht. Voor veel mensen aanleiding om de tuin weer winterproof te maken. Wist u dat snoeiafval uit de tuin verwerkt kan worden tot compost en groen gas? Daarom is het belangrijk om dit apart in te leveren. Aanmelden voor de snoeiroute van HVC HVC rijdt op…

Webinar netcongestie voor ondernemers op 26 september

Netcongestie is een feit in Westfriesland. Ook onderstation Westwoud heeft haar maximale capaciteit bereikt.

Website ‘check klik bespaar’ helpt ondernemers bij energiebesparing

Om bedrijven en instellingen op weg te helpen met energiebesparing is de website ‘Check Klik Bespaar’ ontwikkeld. In 2050 wil de provincie Noord-Holland klimaatneutraal zijn. Om dat doel te bereiken, is energiebesparing bij bedrijven en instellingen cruciaal. Veel bedrijven en instellingen zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen.

Mooie ideeën uit  enquête ‘Van Bouwstenen naar omgevingsvisie’

Bijna 200 inwoners en ondernemers hebben de enquête ‘Van Bouwstenen naar omgevingsvisie’ ingevuld. In de enquête werden vragen gesteld over de thema’s van de ‘bouwstenen’: dorpsleven, samenleven & vitale wijken, landschap & kust en werken om de hoek.

Beleef Westfriesland deze zomer op de fiets!

Ontdek deze zomer het veelzijdige Westfriesland rond Enkhuizen op de fiets met het gloednieuwe boekje Fietsroutes Enkhuizen en Westfriese Omringdijk.

Even geen school of werk? Het Jongeren Startpunt helpt gratis verder

Jongeren bevinden zich in de bloei van hun leven. Ze volgen een opleiding, verdienen geld en genieten van het leven. Toch loopt het soms anders dan gepland. Het Jongeren Startpunt is dé plek waar jongeren altijd welkom zijn en alle kennis op één plek vinden.

Aanmelden waardevolle bomen

Heeft u een bijzondere boom in uw tuin? Dan komt deze boom misschien in aanmerking voor een plaats op de waardevolle bomenlijst van de gemeente

Nieuwe editie ondernemersnieuwsbrief

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland brengen een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uit voor ondernemers. In deze nieuwsbrief leest u alles over wat voor u als ondernemer van belang kan zijn.

Doe mee met de Westfriese Beursvloer: handelen met gesloten beurzen

Op donderdag 19 oktober vindt voor de 14e keer de Westfriese Beursvloer plaats: dé ontmoetingsplek voor non-profit organisaties en maatschappelijk betrokken bedrijven uit West-Friesland. Organisaties en bedrijven gaan een uur lang actief handelen, maar; zonder geld!

Let op: papierinzameling zomervakantie

In de zomerperiode gaan veel mensen op vakantie. Er is dan minder papier en karton om op te halen en het is in de vakantieperiode lastig om voldoende vrijwilligers in te zetten om het papier en karton in te zamelen.

Zomerweek School-Maatjes

Schoolmaatjes is een organisatie voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die wat meer sociale interactie kunnen gebruiken. Door middel van leuke activiteiten en lessen maken kinderen nieuwe vrienden. Tijdens de eerste week van de zomervakantie wordt er een speciale zomerweek georganiseerd voor alle internationale leerlingen. Van 24 tot 28 juli…

Digitale nieuwsbrief gistermiddag niet verstuurd

Door een technische oorzaak zijn de nieuwsbrieven gisteren niet verstuurd. Als het probleem is verholpen proberen we ze alsnog te versturen.

Westfriese Waterweken

De Westfriese Waterweken gaan weer van start! In juli en augustus barsten Medemblik, Hoorn, Stede Broec en Opmeer uit hun voegen van de vele spetterende activiteiten.

Mobiele showroom op 28 juli op de markt in Hoogkarspel: kom ook langs!

Vrijdag 28 juli staat de mobiele showroom van Duurzaam Bouwloket op de weekmarkt op het Raadhuisplein in Hoogkarspel

Werkzaamheden Kerkbuurt Wijdenes

Op dit moment zijn we bezig met de voortgang van de werkzaamheden bij het woonrijp maken van de Kerkbuurt in Wijdenes.

Overeenkomst ‘Landje van Fleur’ getekend

De handtekeningen zijn gezet onder de anterieure overeenkomst voor het ‘Landje van Fleur’. Dit betekent dat de initiatiefnemer verder kan met het ontwikkelen van woningbouwplan op de Kerspelweg 7 in Hoogkarspel. Met uiteindelijk als doel om op het terrein van het bloembollenbedrijf 92 woningen te bouwen. Zeer tevreden Zowel de…

Gemeentehuis eerder dicht op 13 juli

In verband met een personeelsactiviteit sluiten de balies aanstaande donderdag om 15:30 Ook zijn we telefonisch dan niet meer bereikbaar. We helpen u graag weer op vrijdag 14 juli.

Opening jubileum Het Grootslag 600 jaar

Dit jaar bestaat Polder Het Grootslag 600 jaar, en dat wordt gevierd. Er worden komende maanden verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Op 8 juli openden burgemeester Van Zuijlen van Enkhuizen, burgemeester Wortelboer van Stede Broec en loco-burgemeester Simone Visser-Botman van Drechterland het feestjaar in het Streekbos.

Van 10 t/m 13 juli geen treinverkeer tussen Enkhuizen-Hoorn

In de periode van maandag 10 juli t/m donderdag 13 juli werkt ProRail aan het spoor. De NS past de dienstregeling aan en regelt vervangend busvervoer. Reist u met de trein? Raadpleeg de reisplanner op de website van de NS en houd rekening met een vertraging van 15-30 minuten. Op…

Kadernota Drechterland: Structureel in evenwicht tot en met 2025

Het college van Drechterland heeft de Kadernota 2024 opgesteld. Hierin zijn voorstellen voor nieuw beleid opgenomen die onder andere voortkomen uit het college uitvoeringsprogramma 2024-2025. Over enkele jaren ziet het financiële beeld er somber uit.

Burgemeester Michiel Pijl gaat gemeente verlaten

Woensdagavond werden wij verrast door het nieuws dat de gemeenteraad van Medemblik Michiel Pijl heeft voorgedragen als nieuwe burgemeester van Medemblik. Op 26 september wordt Michiel Pijl beëdigd en geïnstalleerd. We vinden het ontzettend jammer dat hij onze gemeente gaat verlaten maar begrijpen deze stap. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat…

Asfalteringswerkzaamheden Hoogkarspel en Westwoud

Volgende week starten we met asfalteringswerkzaamheden in Westwoud/Hoogkarspel, vanaf de Dr. Nuijensstraat nr. 20 / Streekweg tot Tolweg, in oostelijke richting. De werkzaamheden vinden plaats vanaf 13 juli vanaf 8.00 uur tot en met 14 juli 16.00 uur. Fietsers en voetgangers en nood-en hulpdiensten kunnen langs de werkzaamheden. En we…

Stormschade door Poly

Storm Poly heeft voor veel schade gezorgd: omgevallen bomen, afgebroken takken, weggewaaide dakpannen en beschadigingen aan auto’s en huizen. Op het hoogtepunt van de storm was er in ons gebied zelfs sprake van windkracht 11. De storm heeft voor extra veel schade gezorgd. Dat kwam door de intensiteit van de…

Omgevallen bomen en gebroken takken

Wij krijgen veel meldingen van omgevallen bomen en afgewaaide of gebroken takken binnen onze gemeente. Daarom adviseren wij om nog even weg te blijven uit parken. Sommige paden zijn nog onbegaanbaar. Ook al is de wind gaan liggen, er blijft een risico dat er nog een tak breekt of een…

Pancratius Oosterblokker is een Kanjerschool

Burgemeester Michiel Pijl en wethouder Simone Visser feliciteerden de kanjers van de Pancratius Oosterblokker. De jongste en oudste leerlingen van de school onthulden 4 juli een plaquette die toont dat de school officieel een Kanjerschool is. Kinderen krijgen hier een training die hen stimuleert respectvol om te gaan met zichzelf…

Storm Poly

Voor Noord-Holland Noord geldt nu #coderood vanwege #stormpoly. Kans op zeer zware windstoten. Bel alleen bij acuut gevaar 112. Zo blijft de meldkamer bereikbaar voor noodgevallen. Check hieronder wat je kunt doen bij stormschade.

Lekker blijven wonen: traplopen

Stel, u krijgt steeds meer moeite met traplopen, moet u dan meteen denken aan een traplift? Of erger nog: verhuizen? Gelukkig zijn er een heleboel dingen die u kunt doen voordat het zover is. Deze en andere informatie vindt u op lekkerblijvenwonen.nl een website van de gemeente. Traplopen Als traplopen…

Pas op voor grasaren bij honden

In de zomermaanden kunnen in de bermen en natuurgebieden grasaren voorkomen. Grasaren bevatten zaden en je ziet ze het meest in de periode van juni t/m augustus. Voor honden kunnen die aren gevaarlijk zijn als ze door het hoge gras rennen en snuffelen

Startschot bouw multifunctionele accommodatie Westwoud

De bouw van de MFA Westwoud kan beginnen. Op 30 juni 2023 zetten Hans Kröger, directeur-bestuurder van woningstichting Het Grootslag, Simone Visser-Botman, wethouder van de gemeente Drechterland en Bas Wit, directeur van Aannemingsbedrijf Wit Wognum b.v., hun handtekeningen onder de aannemingsovereenkomst. Daarmee gaven ze het officiële startschot voor de realisatie…

Weet jij hoe je een woninginbraak kunt voorkomen?

In de zomerperiode zien we over het algemeen een stijging van het aantal woninginbraken. Mensen gaan op pad, zijn vaker van huis en zetten vanwege de warmere temperaturen de ramen open.

Welke gemeente wipt de meeste tegels?

Stede Broec doet dit jaar mee aan het NK Tegelwippen, samen met Enkhuizen, Drechterland, Hoorn en Medemblik. Afgelopen zaterdag vond het tweede inlevermoment plaats op de gemeentewerf: collega Paul Timmerman, wethouder Nico Slagter en wethouder Fione de Vos-Janssen stonden klaar om tuinhandschoenen uit te delen in ruil voor tegels.

Jongeren Startpunt

Het Jongeren Startpunt is voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die in Westfriesland wonen. Zij kunnen bij het Jongeren Startpunt terecht voor vragen of begeleiding. Dat kan tijdens inloopspreekuren op locatie Hoorn en Bovenkarspel. Maar ook via telefoon, mail en app. De coaches van het Jongeren Startpunt helpen jongeren op weg nara school, werk of als dat niet kan, naar inkomen. Meer info Jongeren Startpunt.

Uitreiking erepenningen voor redden drenkeling Koggeweg in Hem

Maandag 26 juni reikte burgemeester Michiel Pijl twee bronzen medailles uit met bijbehorende getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redden van Drenkelingen. Deze werden in ontvangst genomen door de twee helden die afgelopen maart een drenkeling hebben gered op de Koggeweg in Hem.  

Themabijeenkomsten Partner- en Ouderschap 2023

Er is een kindje op komst en u bent vast bezig met de praktische voorbereidingen die hierbij komen kijken. Dit kindje gaat u en uw partner straks iets heel belangrijks geven, namelijk het ouderschap. Veel mensen ervaren dit als een van de mooiste momenten in hun leven. Het betekent ook…

De Geldkrant: 10 tips om geld en energie te besparen

Veel inwoners hebben of krijgen financiële moeilijkheden. Ook mensen die eerder weinig moeite hadden om rond te komen. Dit heeft meerdere redenen. Belangrijkste oorzaken zijn de hogere kosten voor energieverbruik en boodschappen. Mensen kunnen hulp zoeken bij familie, kennissen of de gemeente als ze in geldproblemen komen of als ze…