Actueel

Update storing openbare verlichting Hoogkarspel

Op dit moment ondervinden wij een grote openbare verlichting storing in de wijken ten westen van de Nieuweweg en een deel van de wijk ten oosten van de Nieuweweg en een deel Nieuweweg zelf.

Individuele studietoeslag

Ben je student en kan je door een medische beperking structureel niet bijverdienen naast je studie? Misschien kan je dan een studietoeslag krijgen. Dit is een financiële bijdrage om je te ondersteunen, zodat je jouw studie af kunt ronden. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie over de voorwaarden. Je…

Gewijzigde openingstijden

Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei is het gemeentehuis de heledag gesloten.

Terugblik bijeenkomst Schellinkhout

Afgelopen woensdag 18 mei was er een inloopavond om inwoners bij te praten over het concept plan voor woningbouw op de voormalige sportvelden in Schellinkhout. Projectpagina en vragen Meer informatie over dit project kunt u vinden op onze projectpagina. Hier vindt u onder andere het raadsbesluit, de planning en huidige…

Loslopende honden waterberging Drachterveld

waterberging Drachterveld in Oosterblokker.

WerkSaam Café voor werkzoekenden

Heeft u moeite met het schrijven van uw sollicitatiebrief en wilt u graag hulp bij het zoeken naar een baan? Heeft u hulp nodig bij het invullen van een inkomstenverklaring of een aanvraag voor bijstand? Lukt het u niet om zelf een DigiD aan te vragen? Of volgt u momenteel…

Besparen op energiekosten

De prijzen van energie stijgen. Dat kan betekenen dat u flink meer moet betalen voor gas en elektra. Wat kunt u doen om de kosten toch zo laag mogelijk te houden?

Informatieavond woningbouw Schellinkhout

inloopavond om inwoners bij te praten over het concept plan dat eerder dit jaar in de raad is gepresenteerd. Tijdens deze avond delen wij de huidige stand van zaken met u en is er de gelegenheid om vragen te stellen over verschillende onderwerpen. 

Leerlingenvervoer 2022-2023

U kunt al leerlingenvervoer voor schooljaar 2022-2023 aanvragen. Voor komend schooljaar kunt u via www.drechterland.nl het leerlingenvervoer digitaal aanvragen.

Webinar 'in control' 12 mei

Hoeveel jongeren gebruiken drugs? Wat zijn de trends? Hoe herken je drugsgebruik en hoe ga je het gesprek hierover aan met je kind? Twee preventiedeskundigen van Brijder Jeugd vertellen je hier alles over tijdens het webinar van 'In Control' op 12 mei.

Grof afval wegbrengen? Check de drukte

Omdat het steeds drukker wordt op het afvalbrengstation, zijn de openingstijden aangepast. Op de website en via de app van HVC kan je nu ook vooraf bekijken wanneer het druk is.

Brug Reigersborg Zuid IV en V

Wij merken dat er vragen zijn over de brug tussen Reigersborg Zuid IV en V (tussen straten Tumulus en Smient). Deze zou in de eerste instantie niet opengesteld worden voor verkeer. Dit omdat de bouw van woningen in fases wordt uitgevoerd. Hierdoor zou de brug voor langere tijd afgesloten blijven…

Spiegel je business

Ben jij ondernemer, actief in de gemeente regio Westfriesland en wil jij jouw bedrijf een boost geven?

Verhalen achter de oorlogsmonumenten

Onder regie van filmmaker/uitgever Peter Sasburg zijn zeven oorlogsmonumenten in Drechterland in beeld gebracht.

Werkzaamheden Streekweg 9 mei

Op maandagavond 9 mei as. gaan we onderstaande werkzaamheden uitvoeren, vanaf 22:00 uur is de Streekweg ter hoogte van het Raadhuisplein afgesloten voor al het doorgaande verkeer.

Nationale herdenking 4 mei

Op verschillende plekken binnen onze gemeente vinden op 4 mei de traditionele herdenkingsbijeenkomsten plaats. Alle inwoners zijn van harte welkom. In Venhuizen, Hem, Oosterleek, Wijdenes, Schellinkhout, Blokker, Westwoud en Hoogkarspel organiseren de plaatselijke comités in samenwerking met de gemeente herdenkingsbijeenkomsten.

Lintjesregen

Burgemeester Michiel Pijl heeft op 26 april 8 Koninklijke onderscheidingen uitgedeeld. Onderstaande inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Felicitaties voor 60- en 65-jarig bruidspaar

Gisteren bezocht burgemeester Michiel Pijl het echtpaar Krijger-Bobeldijk (65 jaar getrouwd) en het echtpaar van der Tol- van Staveren (60 jaar getrouwd). Hartelijk gefeliciteerd!

Koningsdag 2022

In de gemeente Drechterland is op Koningsdag weer veel te beleven! De oranjecomités en activiteitenverenigingen in onze gemeente hebben een feestelijk programma samengesteld.

Inloopspreekuur schuldhulpverlening

Vanaf 1 mei worden de spreekuren schuldhulpverlening weer hervat.

Mantelzorgwoning op eigen terrein

Steeds meer mensen willen graag een mantelzorgwoning voor hun naaste. Dat is meestal een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen woning.

Nieuwe wijkagent voor Drechterland

Gemeente Drechterland heeft een nieuwe wijkagent. Dave Koomen houdt per april 2022, toezicht op dit gebied en werkt eraan om deze wijk veilig en leefbaar te houden. 

Uitbetaling energietoeslag

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen, waardoor veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt zijn aan de energierekening. Huishoudens met een inkomen op of net boven de bijstandsnorm kunnen een eenmalige energietoeslag krijgen van € 800,-. De gemeente betaalt deze toeslag uit. Alle huishoudens met een algemene bijstandsuitkering, IOAW,…

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Laatste kavel Reigersborg Zuid V verkocht

Het was een feestelijke aangelegenheid bij ons in het gemeentehuis. Familie Engel heeft namelijk haar handtekening gezet onder het koopcontract van haar kavel in het plan Reigersborg Zuid V. Hiermee is de laatste, unieke kavel verkocht.  En uniek kunnen we de kavel zeker noemen, want hierop wordt een bijzondere woonvorm gerealiseerd. Drie woningen, onder één dak.

Waar moet je op letten bij het starten van een eigen webwinkel?

Volg 19 april het webinar 'Starten met een webwinkel' van het Startersloket en je krijgt antwoord op al jouw vragen over online ondernemerschap.

Meld uw organisatie aan voor kosteloze inzameling van gescheiden verpakkingsafval

Sinds kort kunnen alle organisaties in Nederland met verpakkingsafval dat lijkt op huishoudelijk verpakkingsafval zich aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden verpakkingsafval.

Vervolgstappen MFA Schellinkhout

Het ontwerp voor de nieuwe Multifunctionele accommodatie (MFA) in Schellinkhout krijgt steeds meer vorm.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

'Spiegel je business' helpt zelfstandigen in West-Friesland met toekomstbestendig ondernemen

Ook in 2022 kunnen alle ondernemers in West-Friesland gratis meedoen aan het inspirerende programma ‘Spiegel je business’. Het programma start op 17 mei en bestaat uit vier online trainingen door professionele trainers en een advies op maat. De uitdagende onderwerpen zijn toekomstbestendig ondernemen, creatief vernieuwen, klanten vinden, klanten binden en…

Levertijd paspoort, ID-kaart en rijbewijs normaal

rijbewijs bij sommige gemeenten langer dan normaal is. Bij de gemeente Drechterland is dit niet het geval.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Onderscheiding voor David van Gelderen bij afscheid raad

David van Gelderen werd tijdens het afscheid van de oude gemeenteraad op donderdag 24 maart onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Michiel Pijl. Van Gelderen was van 26 april 2010 tot en met 30 maart 2022 raadslid voor Progressief Drechterland. David…

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen

Het hoofd- en centraal stembureau van de gemeente Stede Broec heeft maandagochtend in een openbare zitting de verkiezingsuitslag vastgesteld.

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp van bereidwillige inwoners en ondernemers hebben we deze opvang in de SED-gemeenten tijdig kunnen voorbereiden. De…

Iedereen mag meedoen! Toetsen van gebouwen door Ongehinderd

De gemeente streeft naar een inclusieve samenleving en wil dat iedereen mee kan doen; meedoen op school, de arbeidsmarkt, bij clubs en verenigingen, of in de buurt. Daarom is het van belang dat publieke gebouwen fysiek toegankelijk zijn voor elke burger.

Werkzaamheden Torenweg

In de periode van 28 februari tot 13 mei 2022 zijn er werkzaamheden op de Torenweg in Venhuizen.

Volmacht geven voor gemeenteraadsverkiezingen 2022

Bent u zelf niet in de gelegenheid om te stemmen? Dan kan iemand uw stem uit laten brengen via een volmacht. Dit kan op 2 manieren:

Bomen kappen

Deze week starten we met het kappen van bomen die ziek zijn.

Schoon Westfriesland organiseert 'Gelukkig Schoonjaar'

Na een eerdere samenwerking komt het collectief Schoon Westfriesland nu met hun eerste, eigen gezamenlijk zwerfafval opruimactie: Gelukkig Schoonjaar!

Woningbouwontwikkeling Centrum-West Venhuizen van start

De eerste stappen worden gezet voor woningbouw in Venhuizen. De gemeente Drechterland en de ontwikkelaars starten verkennende gesprekken om in 2024 tussen de 200 en 250 woningen te bouwen achter het Twijver. De gemeente hoort ook graag wat inwoners belangrijk vinden bij deze woningbouwontwikkeling. De vraag naar woningen is groot.…

Vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten

Opnieuw is er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In lijn hiermee is ook carbidschieten verboden in alle gemeenten in West-Friesland.  Wat mag wel? U mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1 vuurwerk). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen…

Gemeente vrijdagmiddag telefonisch minder bereikbaar

De gemeente is aanstaande vrijdag 3 december vanaf 13.00 uur telefonisch minder bereikbaar.

Sinterklaasintocht Wijdenes gaat door

In goed overleg met burgemeester Michiel Pijl heeft de organisatie van de intocht in Wijdenes besloten het programma aan te passen. De intocht op zondag 14 november verloopt anders dan normaal. 

Speelplaats Lobeliastraat wordt vernieuwd

De speelplaats aan de Lobeliastraat in Hoogkarspel is aan vernieuwing toe. Omwonenden hebben afgelopen week de gelegenheid gehad om naar de schetsontwerpen van de aannemer te kijken. Alle wensen en voorkeuren zijn in beeld gebracht, en momenteel worden er twee ontwerpen verder uitgewerkt. Aanstaande vrijdag 12 november om 17.00 uur…

Huis & Energie beurs in Vijfhuizen

U wilt uw huis verduurzamen.. maar waar moet u beginnen? Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u de consumentenbeurs Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bezoeken. Hier kunt u de meest comfortabele warmtepompen en de prachtigste zonnepanelen live ervaren in het levensgrote Duurzaam Droomhuis…

Burgemeester Pijl bezoekt 60-jarig bruidspaar de Vries - van Meulen

Vandaag 60 jaar geleden stapte bruidspaar de Vries – van Meulen in het huwelijksbootje. Ter ere van dit bijzondere jubileum bracht onze burgemeester een mooie bos bloemen naar dit echtpaar.

Wat de Omgevingswet betekent voor ondernemers

Misschien heeft u weleens gehoord over de Omgevingswet. Deze wet treedt volgend jaar in werking. We zijn ons er al langere tijd op aan het voorbereiden. De Omgevingswet brengt namelijk veranderingen met zich mee voor zowel gemeenten, als voor inwoners en ondernemers. Denk daarbij aan vergunningverlening. Zo komt er een nieuw Omgevingsloket en gaat participatie een grote rol spelen. Er wordt gewerkt aan een omgevingsvisie en de bestemmingsplannen worden omgezet naar een omgevingsplan.  

Feestelijke middag in Hoogkarspel

Het bospark in de nieuwe wijk Reigersborg Zuid-V is op donderdag 14 oktober officieel geopend. Als onderdeel van de festiviteiten werden ’s middags de laatste vogelbosjes geplant door leerlingen van basisschool ’t Skitteljacht en het Kerspel. Later op de middag onthulden wethouders Jeroen Broeders en Yvonne Roos-Bakker een informatiebord, om…

Groene straten gezocht

De gemeente is op zoek naar groene straten! Heeft u zelf of met uw buren de straat vergroend en bent u trots op het resultaat? Doe dan mee aan ‘Groene Straten Gezocht’. Hittestress, wateroverlast en watertekort. Het zijn allemaal gevolgen van het veranderend klimaat. Om deze gevolgen te temperen starten…

College van B&W presenteert 'bouwstenen omgevingsvisie'

Gemeente Drechterland bereidt zich al langere tijd voor op de komst van de nieuwe Omgevingswet. Die komt steeds dichterbij en treedt komende zomer in werking. Om op tijd klaar te zijn en te voldoen aan de wettelijke eisen, komt het college van B&W met diverse voorstellen aan de gemeenteraad, waaronder 'bouwstenen omgevingsvisie'.

Reminder: ondermijningstraining voor ondernemers

Samen met politie en het Openbaar Ministerie proberen de Westfriese gemeenten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Volg de training om ondermijnende criminaliteit te herkennen.

Diamanten bruidspaar Gerrits-Koeman

Burgemeester Michiel Pijl feliciteerde het diamanten bruidspaar Gerrits-Koeman in Café de Paus.