Actueel

Wereld Alzheimer Dag

Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan dementie. Er komen in Enkhuizen steeds meer inwoners met dementie. Daarnaast zullen deze inwoners langer thuis blijven. Dit zorgt ervoor dat de ziekte steeds zichtbaarder wordt op straat. Hierom wil de gemeente Enkhuizen dementievriendelijk zijn.

Jongeren gezocht voor Gouden Kans

Heb jij een tussenjaar van school? Of ben je gestopt met je studie en nog geen idee wat je wilt gaan doen? Meld je dan aan voor het Gouden Kans Project, speciaal voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Deelname is gratis.

Vastgoedsector in West-Friesland aangespoord om te melden

Meld Misdaad Anoniem (M.) start samen met de gemeente en private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in West-Friesland kunnen panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen.

Meer dan 16 sporten proberen op een dag? Het kan!

Op 24 september zal de eerste Westfriese Sportexperience plaatsvinden op sportpark Westrand in Wervershoof.

Beweegkaravaan voor senioren West-Friesland

Op 16, 17, 23 en 24 september vindt in West-Friesland de Doortrappen Beweegkaravaan plaats. Een evenement voor senioren, uiteraard gericht op sport en bewegen en met een belangrijk aandeel voor de activiteit fietsen.

Stoptober: samen stoppen met roken!

De negende editie van Stoptober komt eraan. De actie Stoptober geeft iedereen die wil stoppen met roken alle steun om 28 dagen niet te roken. En dat is belangrijk, want na een periode van 28 dagen niet roken, is de kans 5x groter dat je blijvend stopt.

Lekker blijven wonen: een trap in huis, zorg dat het geen probleem wordt!

Om zo lang mogelijk lekker te kunnen blijven wonen, hoeft u niet meteen het traplopen uit uw leven te bannen. Sterker nog: het is gezonder om dit zo lang mogelijk te blijven doen! Er zijn daarnaast verschillende aanpassingen mogelijk die het traplopen comfortabeler en veiliger kunnen maken.

Drechterland luidt aanlegperiode glasvezel in met een eerste schop in de grond

Op donderdag 8 september hebben wethouder Marcel ten Have van gemeente Drechterland, Geert Valk van DELTA Netwerk en Wendy Kroes van VolkerWessels Telecom samen de officiële eerste schop in de grond gezet. Hiermee is de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Drechterland officieel van start gegaan.

Nieuw bestuur WerkSaam valt met neus in de boter

Het aantal bijstandsuitkeringen in Westfriesland was niet eerder sinds de oprichting van WerkSaam zo laag.

Start landelijk onderzoek naar impact corona op gezondheid volwassenen en ouderen

Ruim 41.000 inwoners van 18 jaar en ouder uit Noord-Holland Noord ontvangen vanaf half september een uitnodiging om mee te doen aan de GGD Gezondheidsmonitor 2022. De resultaten van het onderzoek helpen de gemeenten en de GGD om te werken aan een goede gezondheid van de inwoners.

Verhoging eenmalige energietoeslag

Het is nog niet bekend wanneer de verhoging van de energietoeslag wordt uitbetaald.

Update: Pannaveld Venhuizen

Afgelopen week zijn er veel vragen gekomen naar aanleiding van het bericht van burgemeester en wethouders om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor het pannaveld aan het Padland in Venhuizen. We begrijpen dat dit bericht over een gewaardeerde speelplek tot veel reacties leidt. Het college heeft de…

Opening wandelpad Wijdenes

Op woensdag 7 september nam het Recreatieschap het graswandelpad met een informele openingswandeling officieel in gebruik, samen met wethouder Fione de Vos-Janssen van Drechterland en wethouder Rosalien van Dolder van Koggenland

Netwerksessie voor ondernemers: Inkoop versus Verkoop

Aanbesteden vraagt veel, maar biedt ook kansen! De beste resultaten worden behaald als aanbestedende diensten en ondernemers goed samenwerken. Daarvoor moeten ze elkaar begrijpen, waarderen en vertrouwen. Samenwerken is immers een duet en geen duel. Inkopers en verkopers beleven aanbestedingen ieder op hun eigen manier. Door deze ervaringen te delen,…

Blogs voor startende ondernemers

Heeft u behoefte aan informatie voor startende ondernemers wat leerzaam is maar ook leuk om te lezen? Houd dan de Blogs van Stichting Startersloket in de gaten op het Startersloket van Westfriesland. Kijk voor meer informatie op de website van het Startersloket

Lekker blijven wonen: drempels in huis

Lekkerblijvenwonen.nl is een website van uw gemeente boordevol tips en informatie om zo lang mogelijk lekker te blijven wonen. Belangrijk onderdeel van de website is de huistest met gratis advies op maat. Vul de vragen in en u ontdekt snel wat u kunt doen om uw huis comfortabeler en veiliger te maken. Bijvoorbeeld door eens te kijken naar de aanwezigheid van drempels…

Toekomst pannaveld Venhuizen

Het college van B&W heeft besloten om een nieuwe locatie te zoeken voor het pannaveld aan het Padland in Venhuizen. Na verwijdering van het pannaveld, wordt in overleg met de naastgelegen school (obs ’t Padland) en de buurt gezamenlijk naar een andere plek gezocht.

Nieuw gemeentemagazine

De nieuwe gemeentegids 2022/2023 van de gemeente Drechterland is uit. Ook dit jaar weer in de vorm van een magazine. U leest hierin meer informatie over het nieuwe college en de gemeenteraad, zorg en hulpverlening, maar ook praktische informatie over bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen. Heeft u geen magazine ontvangen, maar…

Bezoek aan 60-jarig huwelijkspaar

Woensdag 24 augustus bracht burgemeester Michiel Pijl een bezoek aan echtpaar Martens-Oud. Zij vierden hun 60-jarige huwelijksjubileum. Van harte gefeliciteerd!

Hoe groen en schoon ziet jouw toekomst eruit?

Ben je tussen de 15 en 25 jaar en woon je in Westfriesland? Breng dan je stem uit over hoe jij denkt over duurzaamheid en vul de enquête in. Jouw bijdrage bepaalt waar we het over gaan hebben tijdens de #jongerenklimaattopwestfriesland die op 3 november wordt georganiseerd. Enquête Als je…

Bloemen voor 65-jarig huwelijkspaar

Het echtpaar Koegler-Meulmeester vierde afgelopen zaterdag 6 augustus hun 65-jarig huwelijksjubileum. Wethouder Fione de Vos-Janssen bezocht hen met een mooie bos bloemen en de hartelijke felicitaties namens het hele college.

Fietsroutes voor senioren door West-Friesland

Houdt u van fietsen of wilt u meer in beweging komen deze zomer? Dat kan! Binnen het programma Doortrappen worden in augustus en september in West-Friesland rustige fietsroutes georganiseerd door Team Sportservice. Bent u er ook bij?

Voel jij je als een vis in het water in het zwembad?

Voel jij je als een vis in het water? Haal je veel plezier uit het geven van zwemlessen aan verschillende doelgroepen? Dan zoeken wij jou!

Vergeet u zich niet aan te melden voor de Regionale Veteranendag?

Op zaterdag 18 juni vindt de Regionale Veteranendag plaats op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Alle veteranen uit de zeven West-Friese gemeenten en hun introducee zijn van harte welkom.

Volgende stap woningbouwplan De Fruittuin in Venhuizen

Naar verwachting ligt het ontwerp bestemmingsplan voor woningbouwplan de Fruittuin na de zomervakantie 2022 ter inzage. In het plan komen koopwoningen voor starters en senioren.

Verhalen achter de oorlogsmonumenten

Onder regie van filmmaker/uitgever Peter Sasburg zijn zeven oorlogsmonumenten in Drechterland in beeld gebracht.

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Inschrijven van vluchtelingen

Om gebruik te maken van diverse voorzieningen, zoals medische zorg, is het belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen). Dit kan in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend 2 in Bovenkarspel. Ook mensen die momenteel in de gemeente Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen hier terecht.

Meer vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

De toestroom van vluchtelingen naar de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaat ook in het weekend doo

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn. Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp…

Oproep: Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen gezocht

Door de inval in Oekraïne is een steeds groter aantal mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden veelal opgevangen in de buurlanden, maar verwacht wordt dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt. Burgemeester Michiel Pijl vraagt daarom het volgende: “Laten we ook in Drechterland ons steentje bijdragen. Ik roep iedereen op die een accommodatie of ruimte beschikbaar heeft voor Oekraïense vluchtelingen om dit zo spoedig mogelijk aan de gemeente en vluchtelingenwerk te melden.”

Hulp aan Oekraïne

Wij voelen ons betrokken bij de vreselijke situatie in Oekraïne. Wij onderzoeken op dit moment welke ondersteuning geboden kan worden nu Europa zich opmaakt voor de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne.

Volmacht geven voor gemeenteraadsverkiezingen 2022

Bent u zelf niet in de gelegenheid om te stemmen? Dan kan iemand uw stem uit laten brengen via een volmacht. Dit kan op 2 manieren:

Bomen kappen

Deze week starten we met het kappen van bomen die ziek zijn.

Schoon Westfriesland organiseert 'Gelukkig Schoonjaar'

Na een eerdere samenwerking komt het collectief Schoon Westfriesland nu met hun eerste, eigen gezamenlijk zwerfafval opruimactie: Gelukkig Schoonjaar!

Woningbouwontwikkeling Centrum-West Venhuizen van start

De eerste stappen worden gezet voor woningbouw in Venhuizen. De gemeente Drechterland en de ontwikkelaars starten verkennende gesprekken om in 2024 tussen de 200 en 250 woningen te bouwen achter het Twijver. De gemeente hoort ook graag wat inwoners belangrijk vinden bij deze woningbouwontwikkeling. De vraag naar woningen is groot.…

Vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten

Opnieuw is er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In lijn hiermee is ook carbidschieten verboden in alle gemeenten in West-Friesland.  Wat mag wel? U mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1 vuurwerk). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen…

Gemeente vrijdagmiddag telefonisch minder bereikbaar

De gemeente is aanstaande vrijdag 3 december vanaf 13.00 uur telefonisch minder bereikbaar.

Sinterklaasintocht Wijdenes gaat door

In goed overleg met burgemeester Michiel Pijl heeft de organisatie van de intocht in Wijdenes besloten het programma aan te passen. De intocht op zondag 14 november verloopt anders dan normaal. 

Speelplaats Lobeliastraat wordt vernieuwd

De speelplaats aan de Lobeliastraat in Hoogkarspel is aan vernieuwing toe. Omwonenden hebben afgelopen week de gelegenheid gehad om naar de schetsontwerpen van de aannemer te kijken. Alle wensen en voorkeuren zijn in beeld gebracht, en momenteel worden er twee ontwerpen verder uitgewerkt. Aanstaande vrijdag 12 november om 17.00 uur…

Huis & Energie beurs in Vijfhuizen

U wilt uw huis verduurzamen.. maar waar moet u beginnen? Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u de consumentenbeurs Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bezoeken. Hier kunt u de meest comfortabele warmtepompen en de prachtigste zonnepanelen live ervaren in het levensgrote Duurzaam Droomhuis…

Burgemeester Pijl bezoekt 60-jarig bruidspaar de Vries - van Meulen

Vandaag 60 jaar geleden stapte bruidspaar de Vries – van Meulen in het huwelijksbootje. Ter ere van dit bijzondere jubileum bracht onze burgemeester een mooie bos bloemen naar dit echtpaar.

Wat de Omgevingswet betekent voor ondernemers

Misschien heeft u weleens gehoord over de Omgevingswet. Deze wet treedt volgend jaar in werking. We zijn ons er al langere tijd op aan het voorbereiden. De Omgevingswet brengt namelijk veranderingen met zich mee voor zowel gemeenten, als voor inwoners en ondernemers. Denk daarbij aan vergunningverlening. Zo komt er een nieuw Omgevingsloket en gaat participatie een grote rol spelen. Er wordt gewerkt aan een omgevingsvisie en de bestemmingsplannen worden omgezet naar een omgevingsplan.  

Feestelijke middag in Hoogkarspel

Het bospark in de nieuwe wijk Reigersborg Zuid-V is op donderdag 14 oktober officieel geopend. Als onderdeel van de festiviteiten werden ’s middags de laatste vogelbosjes geplant door leerlingen van basisschool ’t Skitteljacht en het Kerspel. Later op de middag onthulden wethouders Jeroen Broeders en Yvonne Roos-Bakker een informatiebord, om…

Groene straten gezocht

De gemeente is op zoek naar groene straten! Heeft u zelf of met uw buren de straat vergroend en bent u trots op het resultaat? Doe dan mee aan ‘Groene Straten Gezocht’. Hittestress, wateroverlast en watertekort. Het zijn allemaal gevolgen van het veranderend klimaat. Om deze gevolgen te temperen starten…

College van B&W presenteert 'bouwstenen omgevingsvisie'

Gemeente Drechterland bereidt zich al langere tijd voor op de komst van de nieuwe Omgevingswet. Die komt steeds dichterbij en treedt komende zomer in werking. Om op tijd klaar te zijn en te voldoen aan de wettelijke eisen, komt het college van B&W met diverse voorstellen aan de gemeenteraad, waaronder 'bouwstenen omgevingsvisie'.

Reminder: ondermijningstraining voor ondernemers

Samen met politie en het Openbaar Ministerie proberen de Westfriese gemeenten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Volg de training om ondermijnende criminaliteit te herkennen.

Diamanten bruidspaar Gerrits-Koeman

Burgemeester Michiel Pijl feliciteerde het diamanten bruidspaar Gerrits-Koeman in Café de Paus.