Actueel

Nieuwsupdate pannaveld: samen op zoek naar een oplossing

Na de bewonersavond in oktober is de gemeente Drechterland gestart met het in beeld brengen van de overlast die door de buurt ervaren wordt.

Handbalvereniging DTS48 wint landelijke winactie

Handbalvereniging DTS48 won de landelijke winactie van ‘Wel Zo Sportief’ / ‘In Control of Alcohol & Drugs’. Sportverenigingen werden aangemoedigd om hun sportkantine te voorzien van #NIX18 boodschappen.

Maandag 5 december gemeentehuis om 16:00 gesloten

Op maandag 5 december is het gemeentehuis kunt u tot 16:00 bij ons terecht. Het gemeentehuis is vanaf 16:00 gesloten.

'Dregterland, het verhaal achter de kaart'

De eerste exemplaren van het boek 'Dregterlandt, het 'verhaal' achter de kaart' werden vorige week vrijdag uitgereikt aan burgemeester Pijl en de loco-dijkgraaf Rob Veenman. Het boek werd gepresenteerd in de Oosterleker Kerk.

Begroting 2023: het ‘huishoudboekje’ van de gemeente

In de Programmabegroting 2023 en de meerjarenraming 2024-2026 zijn de financiële gevolgen van het bestaande beleid en de nieuwe plannen doorgerekend. De belangrijkste inkomsten en uitgaven voor 2023 ziet u in de infographic. In de begroting staat ook hoeveel geld het college de volgende jaren verwacht te ontvangen en uit…

Bedrijfsbezoeken Dag van de Ondernemer

Vrijdag 18 november was de Dag van de Ondernemer. Dit is een dag waarop we het ondernemerschap vieren en ondernemers bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen. Wij zijn trots op onze ondernemers in de gemeente. Wethouder Marcel ten Have heeft een aantal bedrijven bezocht om hen op deze dag in het zonnetje te zetten.

Wat weet jij over koolmonoxide? Verwarm je huis veilig en voorkom klachten

De herfst is in aantocht. We zitten dan vaker binnen, lekker knus met de verwarming of open haard aan. Maar daar kleeft een risico aan: koolmonoxidevergiftiging. Door zo’n vergiftiging belanden jaarlijks tientallen mensen in het ziekenhuis, vooral in de koude maanden. Gelukkig kan je dit voorkomen met onze handige tips.

Sinterklaas in het land en oorkonde voor de heer Snip

Sinterklaas is weer in het land! Afgelopen weekend had de Sint een druk programma in de gemeente Drechterland. Op zondag kwam de goedheiligman aan in het haventje van Wijdenes waar burgemeester Michiel Pijl de Sint hartelijk welkom heette. Lang kon Sinterklaas niet blijven. In een heel bijzondere boot, eentje met…

Inbraakgolf in Hoogkarspel voorbij, maar alertheid blijft nodig

De inbraakgolf van vorige maand in Hoogkarspel lijkt voorbij te zijn. In de eerste helft van oktober werd er nog 13 keer ingebroken, maar sinds de herfstvakantie is er geen inbraak meer gemeld. Alertheid blijft echter geboden, zeker tijdens de ‘donkere dagen’.  Gemeente en politie hebben samengewerkt om de inbraakgolf…

College op visite bij Kitalpha Alpaca’s

Wist u dat alpaca’s net zo kunnen spugen als een lama, of dat de wol van een alpaca veel zachter is dan schapenwol? De kennismaking met alpaca’s bij Kitalpha Alpaca's in Schellinkhout heeft veel indruk achter gelaten en het college kijkt terug op een bijzonder bezoek.

Sinterklaasintochten

Sint en zijn pieten zijn onderweg naar gemeente Drechteland. In dit overzicht leest u waar en wanneer ze aankomen. Iedereen is van harte welkom!

Ben je bewust van jouw voorbeeldrol: Zien drinken doet drinken!

Dit is natuurlijk goed nieuws. Dit onderschatten opvoeders vaak. Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt om te voorkomen dat jouw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe. Wist je dat voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, alcohol aantrekkelijk wordt? Probeer geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen om zo de kans te verkleinen dat ze vroeg beginnen aan alcohol.

Informatieavond onderhoud sloten door Hoogheemraadschap

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier neemt dit najaar het onderhoud voor het stedelijk water over van de gemeenten Enkhuizen en Drechterland. Het gaat om een groot deel van de sloten die binnen de bebouwde kom liggen. Iedereen die meer wil weten is welkom op de informatieavond op 17 november in de aula van de RSG vanaf 19.00 uur. Er vindt ook een informatieavond plaats in Hoogkarspel.

Gluren bij Duurzame Buren: bekijk de sessies terug!

Halverwege oktober vond de derde editie van Gluren bij Duurzame Buren plaats. Duurzame buren uit de regio Westfriesland openden hun deuren en jij kon digitaal binnenkijken.

Bas Koeten winnaar MKB klein Business award 2022

Donderdag 27 oktober vond een spannende finale plaats van de NHN Business Awards 2022 in de Cultuurkoepel van Heiloo. Finalist Bas Koeten Racing b.v. uit Westwoud is winnaar geworden en de meest inspirerende ondernemer in de categorie MKB klein van de regio Noord-Holland Noord.

Dalende hoeveelheid nieuwe pleegouders leidt tot grote zorgen in regio

Het gaat niet goed met het aantal beschikbare pleegouders. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar gestaag toe.

Herinneringsplek voor slachtoffer steekpartij

Het overlijden van de 14-jarige Dani uit Westwoud heeft vele inwoners van het dorp en ver daarbuiten geraakt. Dani overleed afgelopen zondag als gevolg van een steekincident bij zijn middelbare school in Hoorn. Vanaf vandaag is er een herinneringsplek met condoleanceregister ingericht in dorpshuis De Schalm in Westwoud. De familie…

Doe mee aan een natuurklus op de Natuurwerkdag

Kom jij ook naar de jaarlijkse Natuurwerkdag? Op zaterdag 5 november kun je kennismaken met groen vrijwilligerswerk in jouw buurt. Zo kun je in Hoogkarspel boompjes en struiken snoeien in het Bospark van Reigersborg Zuid en bollen planten en takkenril maken in Heemtuin de Reigersbek. In Venhuizen zoeken ze hulp…

Groen doen op de Jongerenklimaattop Westfriesland

Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseren de Westfriese gemeenten samen met jongeren de Jongerenklimaattop Westfriesland. Wel of geen windmolens in de regio? Wel of niet een auto delen of biologischer eten? De sleutel tot een duurzame en schone toekomst ligt bij jongeren en de keuzes die zij maken. Maar waarom doen jongeren dan bijna niet mee in de discussies over duurzaamheid? Dat pakken we in Westfriesland anders aan.

Fietslessen voor senioren in het najaar en de winter met Team Sportservice

Team Sportservice organiseert voor de 2e keer dit jaar een 3-wekelijks programma met fietslessen voor senioren. Deze keer zijn de lessen ook op het najaar en de winter gericht. Oudere fietsers zijn vaak kwetsbare verkeersdeelnemers.

Dinsdag 29 november bijeenkomst voor ouders die gaan scheiden 

Op dinsdag 29 november organiseren de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, samen met drie West-Friese gemeenten en Villa Pinedo, de stichting voor kinderen met gescheiden ouders,een bijeenkomst voor ouders die gaan scheiden.

Allerzielen 2 november

Op woensdag 2 november worden er 2 Allerzielenvieringen georganiseerd in Hoogkarspel. Onze overleden dierbaren hebben een speciale plek in ons hart. Hen herdenken hoort daarbij.

Een waardebon voor energiebesparende producten ter waarde van 70 euro? Of een gratis energieadvies? Het kan nog!

De gemeente heeft nog waardebonnen beschikbaar waarmee je energiebesparende producten kunt kopen. Denk hierbij aan radiatorfolie, tochtstrips of LED lampen. Vraag de waardebon ter waarde van 70 euro aan via www.winstuitjewoning.nl/drechterland

Hoe veilig is jouw huis?

Check nu superhandig en snel hoe veilig jouw huis is: www.woongemakiskinderspel.nl/woningchecklist.

Bijeenkomst: zó herkent en meldt u veilig drugscriminaliteit

Dorpen en het platteland worden steeds aantrekkelijker voor drugscriminaliteit. Ook de gemeenten Stede Broec en Drechterland - met hun uitgestrekte platteland – kunnen hiermee te maken krijgen.

Informatiebijeenkomst bouwplan gemeentehuislocatie Venhuizen

Maandag 24 oktober is er een inloopavond over het bouwplan voor de gemeentehuislocatie in Venhuizen.

Nieuw: ondernemersnieuws

Gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland brengen vanaf nu een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uit voor ondernemers. In deze nieuwsbrief leest u alles over wat voor u als ondernemer van belang kan zijn. De eerste editie leest u hier:

Doortrappen West-Friesland: Gratis najaars fietscheck voor senioren

Fietsen in het najaar, door de prachtige herfstkleuren, we blijven nog lekker doortrappen. Maar veilig blijven fietsen is wel belangrijk, wat doe je aan je eigen veiligheid op de fiets?

Westfriese Beursvloer

Na twee jaar was de Westfriese Beursvloer weer live. En wat een succes!! Zo mooi om te zien hoe Westfriese bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar vinden.

Inbraakgolf in Hoogkarspel

In korte tijd zijn er opvallend veel inbraken in Hoogkarspel gepleegd. De omwonenden van deze inbraken en diefstallen zijn al per brief geïnformeerd. Want uit onderzoek blijkt dat de kans op een inbraak in dezelfde buurt, binnen 30 dagen na een gepleegde woninginbraak, groot is. Gemeente Drechterland en de politie…

Maak het inbrekers moeilijk!

Tijdens de zomervakantie zijn veel mensen op vakantie of gaan gezellig een paar dagen weg. Voor veel inbrekers is dit een geschikte mogelijkheid om in te breken. Verzekeraars zien dan ook elk jaar dat de vakantieperiode vaak voor een inbraakgolf zorgt.

Hoogheemraadschap onderhoudt vanaf nu stedelijk water in Drechterland en Enkhuizen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) neemt dit najaar de verantwoordelijkheid voor het onderhoud voor het stedelijk water over van de gemeenten Enkhuizen en Drechterland.

Wel zo sportief, ben jij ook een ‘club van NIX’?

Inmiddels is de campagne ‘Word ook een club van NIX’ gestart. Deze campagne is bedoeld voor sportkantines om zo sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers eraan te herinneren dat NIX18 belangrijk is. Als sportclub wil je daar natuurlijk graag aan bijdragen en dat willen wij belonen. Daarom hebben we een toffe actie waarmee jouw sportclub € 750 kan winnen!

Westfriese bedrijven krijgen hulp bij verduurzamen bedrijfspanden

De provincie, de Westfriese gemeenten, het Duurzaam Ondernemersloket, De Westfriese Bedrijvengroep en Omgevingsdienst NHN tekenden op 11 oktober de Greendeal bedrijventerreinen “Wij gaan voor energieneutraal”.

Stoptober: stoppen met roken biedt veel voordelen

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Meedoen aan Stoptober is een van de beste beslissingen die je kunt nemen. En dit is het moment!

Beleef regio Westfriesland!

‘Geniet van het IJsselmeer en Markermeer, ontdek historisch Holland en beleef de Omringdijk en de weidse polders.’ Met deze uitnodigende boodschap werd de regio Westfriesland groots op de kaart gezet tijdens de 50 Plus Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Een trotse uiting van samenwerking tussen de regio en haar partners.

Is uw sloot al schoon?

Vanaf maandag 17 oktober controleren zo'n honderd schouwmeesters de sloten in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Gluren bij Duurzame Buren: gluur ook mee!

Gluren bij Duurzame Buren: gluur ook mee!

Verkeersonderzoek Venhuizen

In het kader van een verkeersonderzoek zijn eerder dit jaar in en rondom Venhuizen verkeerstellingen uitgevoerd. Op donderdag 13 oktober zullen aanvullend hierop (vanaf ± 07:00 uur tot ± 18.00 uur) met behulp van meerdere drones opnames worden gemaakt in Venhuizen.

Energie besparen? Laat je inspireren door de buren

Thuis energie besparen en gasloos verwarmen zijn in deze tijd belangrijker dan ooit. Maar het is nog lastig om dat voor elkaar te krijgen. Hoe fijn zou het zijn om stiekem even te kijken hoe anderen dat aanpakken? Dat kan nu! Met Gluren bij Duurzame Buren van 10 t/m 18 oktober.

Steekwapens inleveren zonder strafrechtelijke gevolgen

Van 10 tot en met 14 oktober kunnen jongeren die steek-, slag- of stoot- of nepwapens in hun bezit hebben deze anoniem, boetevrij en straffeloos inleveren op speciale punten in gemeente Stede Broec en Drechterland. Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een…

Molencontactdag in Drechterland

Burgemeester Michiel Pijl opende zaterdag 1 oktober de jaarlijkse Noord-Hollandse Molencontactdag, georganiseerd door de Noord-Hollandse Molenfederatie, voor molenaars, molenvrijwilligers, molenbeheerders, moleneigenaren en molenbestuurders.

Drechterland luidt aanlegperiode glasvezel in met een eerste schop in de grond

Op donderdag 8 september hebben wethouder Marcel ten Have van gemeente Drechterland, Geert Valk van DELTA Netwerk en Wendy Kroes van VolkerWessels Telecom samen de officiële eerste schop in de grond gezet. Hiermee is de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Drechterland officieel van start gegaan.

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Inschrijven van vluchtelingen

Om gebruik te maken van diverse voorzieningen, zoals medische zorg, is het belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen). Dit kan in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend 2 in Bovenkarspel. Ook mensen die momenteel in de gemeente Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen hier terecht.

Meer vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

De toestroom van vluchtelingen naar de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaat ook in het weekend doo

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn. Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp…

Oproep: Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen gezocht

Door de inval in Oekraïne is een steeds groter aantal mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden veelal opgevangen in de buurlanden, maar verwacht wordt dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt. Burgemeester Michiel Pijl vraagt daarom het volgende: “Laten we ook in Drechterland ons steentje bijdragen. Ik roep iedereen op die een accommodatie of ruimte beschikbaar heeft voor Oekraïense vluchtelingen om dit zo spoedig mogelijk aan de gemeente en vluchtelingenwerk te melden.”

Hulp aan Oekraïne

Wij voelen ons betrokken bij de vreselijke situatie in Oekraïne. Wij onderzoeken op dit moment welke ondersteuning geboden kan worden nu Europa zich opmaakt voor de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne.