Actueel

TONK-regeling verlengd tot 1 oktober

Inwoners die het door de coronacrisis financieel lastig hebben, kunnen via de TONK-regeling hulp krijgen. De gemeente Drechterland verlengt de regeling tot 1 oktober 2021.

Nieuw model Nederlandse identiteitskaart

Met ingang van 2 augustus 2021 komt er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. Het is daardoor niet mogelijk om vanaf donderdag 29 juli 11.30 uur tot en met zondag 1 augustus aanvragen van reisdocumenten te doen. Ophalen blijft wel mogelijk.

Honden aan de lijn

Lekker erop uit met uw hond? Sinds kort kunt u ook een wandeling maken in het bospark in Reigersborg (Hoogkarspel). Houdt er dan rekening mee dat u verplicht bent om uw hond hier aan de lijn te houden en de hondenpoep op te ruimen.

Nee zeggen tegen middelengebruik

De Westfriese gemeenten zijn een campagne gestart om ouders te stimuleren hun kinderen weerbaar te maken tegen de verleidingen van drugs, drank en roken. Jongeren mogen weer wat meer buiten de deur doen. Voor ouders een moment om weer in gesprek te gaan met hun puber, want op feestjes of vakantie wordt misschien wel (meer) gedronken en/of drugs gebruikt?

Maak het inbrekers moeilijk!

Tijdens de zomervakantie zijn veel mensen op vakantie of gaan gezellig een paar dagen weg. Voor veel inbrekers is dit een geschikte mogelijkheid om in te breken. Verzekeraars zien dan ook elk jaar dat de vakantieperiode vaak voor een inbraakgolf zorgt.

Mogelijk geluids- en geuroverlast bij werkzaamheden Gasunie in Oosterblokker

Oosterblokker werd begin april opgeschrikt door een incident bij werkzaamheden aan een gastransportleiding van Gasunie. Uit voorzorg werd een deel van de omgeving ontruimd. Intussen gaan de werkzaamheden aan de gastransportleiding door. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren verwijdert Gasunie op twee momenten een hoeveelheid restgas uit het…

Wijziging glas- en kledingcontainers

In Wijdenes wordt een glascontainer verplaatst omdat de huidige locatie particulier terrein is geworden. Een kledingcontainer in Wijdenes wordt verwijderd omdat er tekort gebruikgemaakt wordt van deze container.

Eikenprocessierups in Westfriesland

De eikenprocessierups is een plaagdier dat ook in Westfriesland steeds vaker gaat voorkomen. Ook dit jaar zijn er enkele eikenprocessierupsen op de terreinen van het Recreatieschap Westfriesland waargenomen. De locaties worden met linten aangegeven.

Werksaam Westfriesland helpt ondernemers om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst

Werksaam Westfriesland en Stichting Startersloket slaan de handen ineen om ondernemers te helpen bij het gezond en toekomstbestendig maken van hun bedrijf. Alle ondernemers uit Westfriesland kunnen zich kosteloos aanmelden voor een uniek inspiratieprogramma.

Definitief ontwerp MFA Westwoud gereed

Twee jaar geleden besloot de gemeenteraad van Drechterland in Westwoud dat er een multifunctionele accommodatie (MFA) zou komen. Van het voorlopig ontwerp maakte Nieuweboer Architecten na een zorgvuldig traject met input van alle toekomstige gebruikers een breed gedragen definitief ontwerp.

Gemeente verkoopt grond voor woningbouw gemeentehuislocatie Venhuizen

DRN Vastgoedontwikkeling kan starten met de ontwikkeling van het woningbouwplan op het terrein van het voormalige gemeentehuis in Venhuizen. Op 7 juli 2021 ondertekende de ontwikkelaar de koopovereenkomst met de gemeente.

Online woningcheck op Woongemak is kinderspel

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook waar je je het meest veilig voelt: thuis. Woongemak is Kinderspel wilt als hulpverleningsorganisatie leed en schade onder de inwoners van Noord-Holland Noord voorkomen en beperken.

Uitreiking Gemeentelijke Erepenning aan Dirk te Grotenhuis

Burgemeester Michiel Pijl reikte op 6 juli 2021 de Erepenning van de gemeente Drechterland uit aan voormalig wethouder Dirk te Grotenhuis.

Wijzenddijkje weer geopend

Vanaf zaterdag 3 juli is het Wijzenddijkje tussen Westwoud en Oosterblokker weer open voor voetgangers en fietsers.

Waar kunt u terecht voor onafhankelijke cliëntondersteuning?

Cliëntondersteuners weten veel over het verschillende aanbod in zorg en ondersteuning op het gebied van jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.

Wij helpen u graag, online en op afspraak

Veel van onze producten regelt u makkelijk en snel online. Dit aantal breiden wij steeds verder voor u uit.

Informatiebijeenkomst woningbouwplan gemeentehuislocatie Venhuizen

Op 7 juli is er een informatiebijeenkomst over het woningbouwplan op de locatie van het voormalige gemeentehuis in Venhuizen.

Gratis webinar: tips voor een zomer van NIX!

Wat kun je als ouder doen om te zorgen dat jongeren een goede zomer hebben en hun grenzen goed kunnen bewaken? In Control of Alcohol en Drugs organiseert weer een gratis webinar voor ouders en opvoeders: tips voor een zomer van NIX!

Verstopping riool door vochtige doekjes

Regelmatig hebben wij in de gemeente storingen aan onze rioolpompen. De oorzaak hiervan is dat er vochtige doekjes in de riolering worden geloosd. Het gaat het dan voornamelijk om vochtige reinigingsdoekjes zoals billendoekjes, schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier.

Herontwikkeling op locatie voormalige Hemschool gegund

Het college van gemeente Drechterland heeft besloten om de herontwikkeling op de locatie van de voormalige Hemschool definitief te gunnen aan Twinstone B.V. Het schoolgebouw en bijbehorende gebouwen van de voormalige Hemschool in Hem zijn eind april reeds gesloopt. In het nieuwe bestemmingsplan is ruimte voor de bouw van zes woningen.

Eikenprocessierups in de openbare ruimte

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimten en bestrijdt de eikenprocessierups langs doorgaande wegen, fietspaden, groen bij scholen en speelplaatsen. De gemeente kan niet direct alle overlast wegnemen. Daar waar de rupsen zijn aangetroffen, worden de eikenbomen afgezet met een rood/wit lint om te waarschuwen. Vervolgens wordt uit alle meldingen een keuze gemaakt waar de nesten worden verwijderd. Locaties waar veel mensen komen, krijgen voorrang. Aan bestrijding wordt geen hoge prioriteit gegeven.

Extra subsidie voor sport en bewegen in de gemeente Drechterland

Als sportvereniging, sportaanbieder of andere (maatschappelijke) partij wilt u graag activiteiten organiseren die bijdragen aan een vitaal sport- en beweegklimaat. Vanuit het Sportakkoord ‘Drechterland Beweegt!’ is extra subsidie vrijgemaakt om sporten en bewegen te stimuleren. Sportverenigingen, -aanbieders en -organisaties met een maatschappelijke rol in de gemeente kunnen hier aanspraak op maken.

Noord-Holland tekent voor verkeersveiligheid

Op 17 juni 2021 tekenen de Noord-Hollandse gemeenten (met uitzondering van het gebied van de Vervoerregio Amsterdam) en de provincie Noord-Holland de ‘intentieverklaring verkeersveiligheid’. Hiermee spreken de verschillende partijen zich uit om de verkeersveiligheid in de regio te vergroten.

Resultaten enquêtes omgevingsvisie bekend

Van 5 mei tot en met 31 mei 2021 stonden de enquêtes over de omgevingsvisie online. Inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden werden gevraagd om mee te denken over de toekomst van de gemeente. Hoe blijft Drechterland een fijne plek om te wonen, werken en recreëren, en welke keuzes moeten er gemaakt worden om Drechterland aantrekkelijk en leefbaar te houden? Bekijk de resultaten.

Help in de strijd tegen criminaliteit!

De gemeenten in West-Friesland en de politie werken samen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Meldingen en tips van inwoners zijn hierbij onmisbaar. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak wordt opgelost. Help mee door signalen te melden die kunnen wijzen op criminaliteit!

Start woonchallenge voor innovatieve woonconcepten

Marktpartijen, Westfriese gemeenten en provincie Noord-Holland werken samen aan versnellen woningbouw Twaalf marktpartijen in Westfriesland zetten woensdag 9 juni hun handtekening onder de samenwerking met de Westfriese gemeenten en de provincie Noord-Holland om vaart te maken met de bouw van meer nieuwe koop- en (sociale) huurwoningen en het verduurzamen van…

Gewoon lekker buiten spelen tijdens de Buitenspeeldag

Spelen en plezier maken. Dit waren de twee belangrijkste ingrediënten van de 14e editie van de Buitenspeeldag op woensdagmiddag 9 juni. Dé middag waarop we vierden wat zo belangrijk is: spelen!

Honden aangelijnd toegestaan op paden en wegen van het terrein Drachterveld

Lange tijd was het onduidelijk of honden wel of niet welkom zijn op het Drachterveld, het terrein tussen Drechterland en Hoorn dat door het Recreatieschap wordt beheerd. Daardoor kreeg het Recreatieschap regelmatig klachten over (loslopende) honden op het Drachterveld.

Meld u aan voor de laatste online informatieavond over de warmtetransitie

In de Transitievisie Warmte wordt op hoofdlijnen vastgelegd hoe en in welke volgorde we het isoleren en aardgasvrij maken van onze woningen aanpakken. Met de Transitievisie Warmte stelt de gemeenteraad ook de meest kansrijke wijken vast. Nadat de Transitievisie Warmte is vastgesteld wordt voor deze wijken een concreet plan opgesteld, het Wijkuitvoeringsplan.

GGD neemt enkele kinderopvang taken gemeenten over

Op verzoek van de gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, gaat de GGD Hollands Noorden per 14 juni a.s. een aantal taken op het gebied van de kinderopvang namens de drie gemeenten uitvoeren. Wat betekent dit voor u?  Registraties Landelijk Register Kinderopvang (LRK)  De aanvragen met betrekking tot dagopvang, buitenschoolse…

WatZr-campagne van start

Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeentes in Noord-Holland is afgelopen vrijdag de WatZr-campagne gelanceerd. De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland. Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrs: kleine, simpele…

Nieuwsbrief Rekenkamercommissie SED

De Rekenkamercommissie SED heeft in mei de eerste nieuwsbrief van 2020 uitgebracht.

Zwemwaterkwaliteit

Tijdens het buitenzwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) informeren de provincies u over de kwaliteit van het water op de officiële zwemwaterlocaties. Op deze website vindt u steeds de actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater of download de zwemwater app. Mogelijke meldingen zijn: waarschuwing (zwemmen mag, mogelijk risico voor de gezondheid)negatief…

Steeds meer muziekles op basisscholen: "Nu belangrijk om te behouden"

Er wordt steeds meer muziekles gegeven op basisscholen. Tachtig procent van de basisschoolkinderen in Noord-Holland krijgt structureel op school les, blijkt uit cijfers van stichting Méér Muziek in de Klas.

Voorkom diefstal van vaartuigen en buitenboordmotoren

Het vaarseizoen is weer aangebroken. Helaas krijgt de politie de laatste weken ook weer meldingen van gestolen buitenboordmotoren.

Nieuwe app voor 800 jaar Westfriese Omringdijk

Duik met een hedendaagse app in zo'n 800 jaar Westfriese Omringdijk. De ruim 126 kilometer lange dijk loopt, de naam zegt het al, om West-Friesland heen.

Aanvragen leerlingenvervoer

Komt uw kind in aanmerking voor leerlingenvervoer? Voor het schooljaar 2021/2022 kunt u het leerlingenvervoer nu digitaal aanvragen.

Startersloket webinars voor de zomervakantie

Voor de zomervakantie zijn er nog 3 webinars van het Startersloket.

Eropuit met de elektrische fiets? Voorkom brand en laad de accu verstandig op

Het is weer voorjaar! Een heerlijke tijd om erop uit te trekken met de elektrische fiets. Maar na verloop van tijd wordt de accu vaak slechter en kun je minder ver rijden met ondersteuning. Door goed om te gaan met de accu gaat deze langer mee en voorkom je brand.

Jonge mensen gezocht voor onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl

Onderzoeksbureau Noord-Holland Noord (onderdeel van GGD HN) doet voor de derde keer grootschalig onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar.