Actueel

Bloemen voor 65-jarig huwelijkspaar

Het echtpaar Koegler-Meulmeester vierde afgelopen zaterdag 6 augustus hun 65-jarig huwelijksjubileum. Wethouder Fione de Vos-Janssen bezocht hen met een mooie bos bloemen en de hartelijke felicitaties namens het hele college.

Fietsroutes voor senioren door West-Friesland

Houdt u van fietsen of wilt u meer in beweging komen deze zomer? Dat kan! Binnen het programma Doortrappen worden in augustus en september in West-Friesland rustige fietsroutes georganiseerd door Team Sportservice. Bent u er ook bij?

Voel jij je als een vis in het water in het zwembad?

Voel jij je als een vis in het water? Haal je veel plezier uit het geven van zwemlessen aan verschillende doelgroepen? Dan zoeken wij jou!

Nix nodig

Dat alcohol schadelijk is, weten we allemaal. Voor jongeren onder de 18 geldt dat nog meer. Omdat hersenen van jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. NIX18 is dus niet voor niks. Je kind niet laten drinken onder de 18 heeft nog meer voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Daar…

Doortrappen West-Friesland: Gratis fietscheck voor senioren

Hoe een Westfries moet fietsen, dat hoef je ze niet uit te leggen. Fietsen doen ze tenslotte al bijna heel hun leven. Maar ze worden ook langzaam een dagje ouder, dus vragen ze zich wel eens af hoe lang dat nog goed, veilig en plezierig gaat. Daarom is de gratis…

Verlenging Cor Schipperpad vertraagd

Wandelaars moeten nog even geduld hebben voordat ze gebruik kunnen maken van het nieuwe wandelpad tussen Westwoud en Hoogkarspel. Als gevolg van het, wettelijk vereiste, onderzoek naar natuurwaarden is de verlenging van het Cor Schipperpad van Westwoud naar Hoogkarspel vertraagd. Tijdens het onderzoek zijn beschermde diersoorten waargenomen. Dit betekent dat…

Kappen en herplanten bomen Lekerweg

Het Hoogheemraadschap Hollandsnoorderkwartier (HHNK) heeft bij de gemeente Drechterland een aanvraag gedaan om 156 zieke iepen te kappen op de Lekerweg in Wijdenes. Na het omvallen van een boom door de storm in januari heeft het HHNK uitvoerig onderzoek uitgevoerd naar de staat van deze bomen. Daaruit bleek dat het…

Inschrijving Werkplaats Digitaal Ondernemen geopend

Speciaal voor ondernemers in Noord-Holland Noord is er nu Werkplaats Digitaal Ondernemen. Een digitale en fysieke plek, waar het bedrijfsleven en het onderwijs samenwerken.

#NIXnodig

Waar krijg jij een kick van? Crossen door het veld of stunten op waterbaan? Of maakt het je NIX uit? wijzijnleukerzonder #zonderalcohol #zonderdrugs #crossen #NIXnodig #nix18.

2e eenmalige energietoeslag van €500,00

Op 6 juni verscheen in het nieuws dat het kabinet een tweede bedrag wil uitkeren aan huishoudens met een minimaal inkomen om de hoge energiekosten te compenseren. Op dit moment hebben wij nog geen informatie of dit daadwerkelijk doorgaat. U kunt hiervoor daarom nog geen aanvraag indienen. Zodra wij hier…

Beëdiging nieuw college Drechterland

De coalitiepartijen CDA, SPD en GBD droegen 4 juli hun kandidaat-wethouders ter benoeming voor aan de gemeenteraad. Simone Visser-Botman (CDA,) Marcel ten Have (SPD) en Fione de Vos-Janssen (GBD) zullen na instemming van de raad worden beëdigd door burgemeester Michiel Pijl.

Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komen met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand.

Bibliotheek en Streekpunt tijdelijk gesloten

De Bibliotheek en het Streekpunt in Hoogkarspel zijn van 25 juli t/m 21 augustus tijdelijk gesloten in verband met een grote herinrichting

Terugblik bijeenkomst invulling openbare ruimte voormalige Hemschool

De bouw van een zestal woningen op de locatie van de voormalige Hemschool vordert. Zodra de woningen zijn opgeleverd, gaat de gemeente verder met het woonrijp maken van de openbare ruimte. Afgelopen dinsdag 14 juni waren direct omwonenden en toekomstige bewoners uitgenodigd om te reageren op de plannen voor de openbare ruimte op deze locatie.

Vergeet u zich niet aan te melden voor de Regionale Veteranendag?

Op zaterdag 18 juni vindt de Regionale Veteranendag plaats op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Alle veteranen uit de zeven West-Friese gemeenten en hun introducee zijn van harte welkom.

Volgende stap woningbouwplan De Fruittuin in Venhuizen

Naar verwachting ligt het ontwerp bestemmingsplan voor woningbouwplan de Fruittuin na de zomervakantie 2022 ter inzage. In het plan komen koopwoningen voor starters en senioren.

Leerlingenvervoer 2022-2023

U kunt al leerlingenvervoer voor schooljaar 2022-2023 aanvragen. Voor komend schooljaar kunt u via www.drechterland.nl het leerlingenvervoer digitaal aanvragen.

Verhalen achter de oorlogsmonumenten

Onder regie van filmmaker/uitgever Peter Sasburg zijn zeven oorlogsmonumenten in Drechterland in beeld gebracht.

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Inschrijven van vluchtelingen

Om gebruik te maken van diverse voorzieningen, zoals medische zorg, is het belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen). Dit kan in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend 2 in Bovenkarspel. Ook mensen die momenteel in de gemeente Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen hier terecht.

Meer vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

De toestroom van vluchtelingen naar de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaat ook in het weekend doo

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn. Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp…

Oproep: Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen gezocht

Door de inval in Oekraïne is een steeds groter aantal mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden veelal opgevangen in de buurlanden, maar verwacht wordt dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt. Burgemeester Michiel Pijl vraagt daarom het volgende: “Laten we ook in Drechterland ons steentje bijdragen. Ik roep iedereen op die een accommodatie of ruimte beschikbaar heeft voor Oekraïense vluchtelingen om dit zo spoedig mogelijk aan de gemeente en vluchtelingenwerk te melden.”

Hulp aan Oekraïne

Wij voelen ons betrokken bij de vreselijke situatie in Oekraïne. Wij onderzoeken op dit moment welke ondersteuning geboden kan worden nu Europa zich opmaakt voor de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne.

Volmacht geven voor gemeenteraadsverkiezingen 2022

Bent u zelf niet in de gelegenheid om te stemmen? Dan kan iemand uw stem uit laten brengen via een volmacht. Dit kan op 2 manieren:

Bomen kappen

Deze week starten we met het kappen van bomen die ziek zijn.

Schoon Westfriesland organiseert 'Gelukkig Schoonjaar'

Na een eerdere samenwerking komt het collectief Schoon Westfriesland nu met hun eerste, eigen gezamenlijk zwerfafval opruimactie: Gelukkig Schoonjaar!

Woningbouwontwikkeling Centrum-West Venhuizen van start

De eerste stappen worden gezet voor woningbouw in Venhuizen. De gemeente Drechterland en de ontwikkelaars starten verkennende gesprekken om in 2024 tussen de 200 en 250 woningen te bouwen achter het Twijver. De gemeente hoort ook graag wat inwoners belangrijk vinden bij deze woningbouwontwikkeling. De vraag naar woningen is groot.…

Vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten

Opnieuw is er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In lijn hiermee is ook carbidschieten verboden in alle gemeenten in West-Friesland.  Wat mag wel? U mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1 vuurwerk). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen…

Gemeente vrijdagmiddag telefonisch minder bereikbaar

De gemeente is aanstaande vrijdag 3 december vanaf 13.00 uur telefonisch minder bereikbaar.

Sinterklaasintocht Wijdenes gaat door

In goed overleg met burgemeester Michiel Pijl heeft de organisatie van de intocht in Wijdenes besloten het programma aan te passen. De intocht op zondag 14 november verloopt anders dan normaal. 

Speelplaats Lobeliastraat wordt vernieuwd

De speelplaats aan de Lobeliastraat in Hoogkarspel is aan vernieuwing toe. Omwonenden hebben afgelopen week de gelegenheid gehad om naar de schetsontwerpen van de aannemer te kijken. Alle wensen en voorkeuren zijn in beeld gebracht, en momenteel worden er twee ontwerpen verder uitgewerkt. Aanstaande vrijdag 12 november om 17.00 uur…

Huis & Energie beurs in Vijfhuizen

U wilt uw huis verduurzamen.. maar waar moet u beginnen? Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u de consumentenbeurs Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bezoeken. Hier kunt u de meest comfortabele warmtepompen en de prachtigste zonnepanelen live ervaren in het levensgrote Duurzaam Droomhuis…

Burgemeester Pijl bezoekt 60-jarig bruidspaar de Vries - van Meulen

Vandaag 60 jaar geleden stapte bruidspaar de Vries – van Meulen in het huwelijksbootje. Ter ere van dit bijzondere jubileum bracht onze burgemeester een mooie bos bloemen naar dit echtpaar.

Wat de Omgevingswet betekent voor ondernemers

Misschien heeft u weleens gehoord over de Omgevingswet. Deze wet treedt volgend jaar in werking. We zijn ons er al langere tijd op aan het voorbereiden. De Omgevingswet brengt namelijk veranderingen met zich mee voor zowel gemeenten, als voor inwoners en ondernemers. Denk daarbij aan vergunningverlening. Zo komt er een nieuw Omgevingsloket en gaat participatie een grote rol spelen. Er wordt gewerkt aan een omgevingsvisie en de bestemmingsplannen worden omgezet naar een omgevingsplan.  

Feestelijke middag in Hoogkarspel

Het bospark in de nieuwe wijk Reigersborg Zuid-V is op donderdag 14 oktober officieel geopend. Als onderdeel van de festiviteiten werden ’s middags de laatste vogelbosjes geplant door leerlingen van basisschool ’t Skitteljacht en het Kerspel. Later op de middag onthulden wethouders Jeroen Broeders en Yvonne Roos-Bakker een informatiebord, om…

Groene straten gezocht

De gemeente is op zoek naar groene straten! Heeft u zelf of met uw buren de straat vergroend en bent u trots op het resultaat? Doe dan mee aan ‘Groene Straten Gezocht’. Hittestress, wateroverlast en watertekort. Het zijn allemaal gevolgen van het veranderend klimaat. Om deze gevolgen te temperen starten…

College van B&W presenteert 'bouwstenen omgevingsvisie'

Gemeente Drechterland bereidt zich al langere tijd voor op de komst van de nieuwe Omgevingswet. Die komt steeds dichterbij en treedt komende zomer in werking. Om op tijd klaar te zijn en te voldoen aan de wettelijke eisen, komt het college van B&W met diverse voorstellen aan de gemeenteraad, waaronder 'bouwstenen omgevingsvisie'.

Reminder: ondermijningstraining voor ondernemers

Samen met politie en het Openbaar Ministerie proberen de Westfriese gemeenten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Volg de training om ondermijnende criminaliteit te herkennen.

Diamanten bruidspaar Gerrits-Koeman

Burgemeester Michiel Pijl feliciteerde het diamanten bruidspaar Gerrits-Koeman in Café de Paus.