Terug naar het overzicht

College op visite bij Kitalpha Alpaca’s

Wist u dat alpaca’s net zo kunnen spugen als een lama, of dat de wol van een alpaca veel zachter is dan schapenwol? De kennismaking met alpaca’s bij Kitalpha Alpaca’s in Schellinkhout heeft veel indruk achter gelaten en het college kijkt terug op een bijzonder bezoek.

Het college van burgemeester en wethouders werd afgelopen dinsdag hartelijk ontvangen door eigenaresse Bianca Vriend. Zij vertelde een uur lang vol passie over haar fokkerij met alpaca’s.

Bijzondere dieren

De alpaca, niet te verwarren met de lama, is een evenhoevig zoogdier uit Zuid-Amerika uit de familie van de kameelachtigen. Ze leven oorspronkelijk in kuddes op hoogvlakten van Ecuador, Bolivia, Chili, Uruguay en vooral Peru. De alpaca’s worden als boerderijdier gehouden en zijn voor Peru als tulpen voor Nederland. De kudde in Schellinkhout bestaat uit circa 40 alpaca’s.

Van alpaca’s fokken, tot slapen onder hun wol
Alpaca’s zijn niet alleen bijzonder om te zien. Ze produceren één van ‘s werelds meest hoogwaardige natuurlijke vezels en het wol wordt ook wel ‘het goud van de Inca’s’ genoemd. Bij Kitalpha worden de alpaca’s eenmaal per jaar geschoren. Van de wol worden producten als kleding en dekbedden geproduceerd voor de verkoop in de boerderijwinkel.

Een leven lang leren

Bianca is een bezige bij, zo geeft ze ook rondleidingen en voorlichting over het houden van alpaca’s. Voor meer informatie over de rondleidingen of de boerderijwinkel kunt u terecht op de website van Kitalpha htttps://www.kitalpha.nl