Terug naar het overzicht

De Geldkrant: 10 tips om geld en energie te besparen

Veel inwoners hebben of krijgen financiële moeilijkheden. Ook mensen die eerder weinig moeite hadden om rond te komen. Dit heeft meerdere redenen. Belangrijkste oorzaken zijn de hogere kosten voor energieverbruik en boodschappen. Mensen kunnen hulp zoeken bij familie, kennissen of de gemeente als ze in geldproblemen komen of als ze daar bang voor zijn. De gemeente wil inwoners ondersteunen en informeren waar dat mogelijk is. Daarom ontvangen mensen zonder NEE/NEE-sticker op hun brievenbus op 26 of 27 januari De Geldkrant. Deze krant zit ín het Nieuwsblad Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. 

U kunt de De Geldkrant ook digitaal lezen:

Gezamenlijk initiatief

De wethouders Samenleving van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, deelden op 25 januari de eerste exemplaren van de geldkrant uit in KledingCafe Enjoy. Dit is een bijzondere winkel in de Praktijkschool Westfriesland in Grootebroek die wordt gerund door leerlingen van de school. Voor een fijne prijs kunnen bezoekers bij Enjoy mooie tweedehandskleding kopen. Enjoy is er voor minima, vluchtelingen en iedereen die het even nodig heeft. De geldkrant is een initiatief van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland in samenwerking met het Nibud. Dit is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over geldzaken.

Je bent niet de enige

Wim Hoogervorst, wethouder Samenleving voor gemeente Enkhuizen: “Heb jij ook zorgen over geld? 
Je bent niet de enige. Dat is niets om je voor te schamen. Mijn tip? Wacht niet te lang met hulp vragen. Dat kan bij de gemeente. Wij hebben mensen in dienst die je op weg kunnen helpen bij het vinden van een oplossing. Er zijn regelingen om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen. Vraag bij jouw gemeente of je ervoor in aanmerking komt.

Maak geldproblemen bespreekbaar

Martien Krijger, wethouder Samenleving bij gemeente Stede Broec, zegt: “Maak geldproblemen bespreekbaar. Misschien heb je zelf al nagedacht over hoe je kunt besparen. Zo let ik bijvoorbeeld op mijn verbruik en uitgaven. Ik draag vaker een dikke trui, zet de kachel wat lager en ik pak vaker de fiets. In de Geldkrant staan meer handige tips om geld te besparen en om (weer) grip op je geld te krijgen én te houden. Deze krant helpt je ook alvast een handje. Je leest welke kansen er zijn om eruit te komen.” 

Trek op tijd aan de bel

Simone Visser-Botman, wethouder Samenleving in gemeente Drechterland, vult aan: “De hogere energierekening is voor alle inkomensgroepen een tegenvaller. Ik maak me daar zorgen over. Ik hoop dat mensen met financiële zorgen contact opnemen met de organisaties die in deze krant staan.” 

Veel mensen voelen stress, schaamte en ervaren een drempel 

Geldproblemen komen niet alleen bij minima voor maar ook bij huishoudens met een middeninkomen. Het hebben van geldproblemen kan leiden tot veel stress. Aankloppen bij een instantie roept soms schaamte op. Toch is het belangrijk om aan de bel te trekken als je geldzorgen hebt. Dat is een drempel maar het zorgt er wel voor dat je er niet alleen voor staat. Samen los je geldproblemen makkelijker op dan in je eentje. 

Hulp van de gemeente

Afgelopen jaar organiseerde de gemeente rond het thema energie besparen acties met bonnen voor energiebesparende producten en/of een energiecoach. Ook kunnen bewoners hulp vragen aan een budgetcoach, deze is aan te vragen via de gemeente. Nu publiceert de gemeente een Geldkrant met nog meer tips.

Vanaf 30 januari gratis op te halen: De Geldkrant

Vanaf 30 januari kunnen geïnteresseerden De Geldkrant gratis ophalen bij verschillende openbare organisaties in de buurt. De Geldkrant is ook digitaal te vinden op de website van de gemeente.

Wat staat er in:

 • informatie, tips en voorbeelden voor het toepassen van de tips 
 • links naar handige websites voor hulp 
 • lijstjes en telefoonnummers van organisaties 
 • overzicht van landelijke en gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen 
 • overzicht van organisaties in de gemeente die mensen verder kunnen helpen 

Waar vinden mensen de De Geldkrant

 • bij de publieksbalie van het gemeentehuis in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland 
 • als bijlage in het Nieuwsblad Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (voorheen De Drom)
 • bibliotheken in West-Friesland 
 • Stichting Iedereen Telt Mee 
 • Martinuscollege, Stede Broec 
 • Ons Stede Broec 
 • JC Inventas