Terug naar het overzicht

De week van lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of een mobiele telefoon. In gemeente Drechterland gaat het om 17% van de inwoners die moeite hebben met het lezen en begrijpen van tekst. Tijdens de week van Lezen en Schrijven, van 8 t/m 14 september, wordt extra aandacht gevraag en gegeven aan het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

Signalen

Wist u dat veel mensen die moeite hebben met taal dit proberen te verbergen, bijvoorbeeld omdat ze zich er voor schamen? Deze signalen kunnen een teken zijn van laaggeletterdheid:

  • Alleen kijken naar een tekst zonder de ogen te bewegen over de tekst.
  • Geen punten of komma’s gebruiken.
  • Geen e-mailadres hebben.
  • Moeite hebben met mobiel bankieren.
  • Een slecht leesbaar handschrift hebben.
  • Vaak of een lange periode werkloos zijn.
  • Niet verder groeien in het werk.
  • Een uur te vroeg of te laat zijn op een afspraak.
  • Negatief praten over schoolervaring.
  • Moeite hebben met navigatie.
  • Smoesjes gebruiken als ‘bril vergeten zijn’ of ‘zere hand hebben’ als gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven.

Bron en meer informatie: Herken de signalen | Stichting Lezen en Schrijven

Hoe kan ik helpen?

Als u meer wilt weten over wat u kan doen als u vermoedt dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen, kijk dan op de site van Stichting Lezen en Schrijven of verwijs mensen naar het Taalhuis van Vrijwilligerspunt Westfriesland. Of ga aan de slag als vrijwilliger. Meldt u aan als Taalmaatje en ondersteun anderstaligen bij het leren van de Nederlandse taal. U kunt zich ook aanmelden voor het project SamenVoorlezen, u kunt dan voorlezen bij een gezin thuis die ondersteuning kunnen gebruiken bij taal. Aanmelden voor het Taalmaatje en SamenVoorlezen kan via vrijwilligerspunt.com/taalhuis-vrijwilligers.

Ik kan hulp gebruiken

Heeft u moeite met taal? U bent echt niet de enige. Bel het Vrijwilligerspunt Westfriesland via 0229-216499. Vraag hoe zij u kunnen helpen. Het kost niets. Of vul hier een formulier in: vrijwilligerspunt.com/taalhuis-ikwilmeedoen. Op het formulier kunt u aangeven waar u hulp bij nodig hebt.

Ook bij de bibliotheek kunt u terecht. Kom oefenen met de Nederlandse taal tijdens Hulp bij Taal. De Formulierenbrigade helpt u bij het invullen van formulieren en bij contact met instanties en de overheid. Meer informatie vindt u op de website van Westfriese Bibliotheken Drechterland.

Ervaringsverhalen

Er zijn veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Vaak schamen zij zich en vinden zij het moeilijk om hulp te vragen. Cursisten van onderwijsorganisatie Vonk delen hun ervaringen:

Het verhaal van Hans (63): taalles maakte mij een leuker mens.

Het verhaal van Essaadia (39): op weg naar een ander leven.

Het verhaal van Joumana: leren door contact, contact door leren.

Het verhaal van Oznur en Nurselin: samen lachen, samen leren.