Terug naar het overzicht

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn.

Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp van bereidwillige inwoners en ondernemers hebben we deze opvang in de SED-gemeenten tijdig kunnen voorbereiden.

De komende weken wordt verwacht dat er 2000 vluchtelingen worden opgevangen in de regio Noord-Holland Noord. Voor de SED-gemeenten gaat het om de crisisopvang van 80 mensen. Dat worden er binnenkort 160 en op termijn meer. Daarom zijn we bezig opvang voor de middel- en lange termijn te organiseren. Voor de vluchtelingen is op dit moment een slaapplaats, eten en de eerste zorg georganiseerd.

Eerder vond een aantal vluchtelingen zelf al de weg naar onze gemeenten. Zij verblijven bij inwoners of ondernemers die een opvangplek ter beschikking hebben gesteld, wat enorm gewaardeerd wordt. Dat geldt ook voor alle andere hulp die geboden wordt. De mensen die zijn aangekomen kunnen rekenen op een warm welkom en we gaan ervan uit dat hen de rust wordt gegund die ze nu hard nodig hebben.

Bijdrage leveren: opvang, vrijwilligers en spullen

Als inwoners willen bijdragen aan deze crisisopvang, kan dat door onderdak aan te bieden. Ook kunnen vrijwilligers zich alvast aanmelden. Er is misschien nu niet direct iets te doen, maar naar verwachting op termijn wel. Het is fijn als we alvast weten wie, wanneer en waarmee u hulp aanbiedt. Dan kunnen we direct contact leggen op het moment dat het nodig is. Ook komt er een moment dat er spullen nodig zijn, denk bijvoorbeeld aan keukenspullen, bedden, tafels, kleding en toiletartikelen. U kunt aan ons doorgeven welke spullen u beschikbaar heeft. Bewaart u de spullen nog even thuis, u hoort van ons binnenkort waar u het naartoe kunt brengen.

Aanmelden kan via: meldpuntoekraine@sed-wf.nl.