Terug naar het overzicht

Elektrische apparaten: gaat u er veilig mee om?

Hoeveel elektrische apparaten heeft u in huis? Dat zijn er waarschijnlijk meer dan u denkt. Het gebruik van al die elektrische apparatuur biedt veel gemak en comfort, maar brengt ook risico’s met zich mee. Door u apparaten op de juiste manier te gebruiken voorkomt u gevaarlijke situaties als oververhitting of een woningbrand. Met onderstaande tips van de brandweer weet u zeker dat u veilig en verstandig omgaat met uw elektrische apparaten.

Tip 1: Maak apparaten regelmatig schoon

Na verloop van tijd hoopt stof en vuil zich op in apparaten. Hierdoor kunnen de apparaten hun warmte niet goed kwijt. Het gevolg? De apparatuur gaat minder lang mee en de kans op oververhitting neemt toe.  Maak apparaten daarom regelmatig schoon. Let vooral op de wasdroger, want stof in de wasdroger is één van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand. Leeg daarom het pluizenfilter na iedere droogbeurt en reinig de andere onderdelen elke 5-10 droogbeurten.

Tip 2: Let op met opladen

Apparaten zoals de telefoon en de accu van de elektrische fiets moeten geregeld worden opgeladen. De accu en lader kunnen hierbij heet worden. Laad apparaten dus alleen op als u erbij bent en in een ruimte met rookmelder. Ruikt u een brandlucht, ziet u lekkende vloeistof of voelt het erg heet aan? Haal de lader dan uit het stopcontact. Let op: namaakversies van opladers of accu’s zijn soms onveilig en kunnen spontaan ontbranden. Gebruik dus altijd de originele oplader van het apparaat.

Tip 3: Sluit elektrische apparatuur veilig aan

U kunt apparaten het beste rechtstreeks op een stopcontact aansluiten. Heeft u toch een verlengsnoer nodig, koppel er dan nooit meerdere aan elkaar. Gebruikt u een haspel? Rol deze dan altijd volledig uit, ook als u niet de gehele lengte nodig hebt. In de haspel kan het opgerolde snoer oververhit raken en kortsluiting veroorzaken. Let er wel even op dat niemand over het uitgerolde snoer kan struikelen.

Meer tips over veilig wonen? Kijk op woongemakiskinderspel.nl en doe de test om te zien hoe veilig uw woning is! U kunt zich daar ook aanmelden voor een gratis woningcheck, zo krijgt u snel zich op hoe veilig uw huis is en wat u kunt doen om het nog veiliger te maken.