Terug naar het overzicht

Geen BedrijvenInvesteringsZone op Zuiderkogge

Er komt geen BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) op Zuiderkogge in Hem. Er zijn te weinig bedrijven die mee willen doen, blijkt uit de draagvlakmeting die in december 2023 is gehouden. In een BIZ betalen alle ondernemers en/of eigenaren mee aan de kosten van het verbeteren van een bedrijventerrein.

De gemeente Drechterland heeft zich hard gemaakt voor de komst van de BIZ. Het is een instrument waarbij ondernemers gezamenlijk de ambities kunnen bepalen voor een aantrekkelijk schoon, duurzaam en heel bedrijventerrein. De gemeente faciliteert een BIZ door het innen van de bijdragen van ondernemers. De stichting die de BIZ bestuurt, ontvangt het geld in de vorm van een subsidie.   

Meerderheid stemt tegen

Uit een stemming onder de bedrijven op Zuiderkogge blijkt dat de meerderheid van de stemmers tegen een BIZ zijn. 58% van de eigenaren/ondernemers brachten hun stem uit. Hiermee voldoet de stemming aan de eis dat ten minste de helft zijn stem uitbrengt. Omdat minder dan 2/3de van de stemmers vóór is, is er niet genoeg steun voor een BIZ. Deze voorwaarden zijn wettelijk bepaald. Hiermee is er officieel geen draagvlak en gaat het plan voor de BIZ Zuiderkogge niet door.

Gevolgen

Mike de Groot, voorzitter van Stichting BIZ Zuiderkogge, geeft aan dat de stichting kan worden ontbonden: “Als bestuur hadden wij mooie plannen voor de Zuiderkogge, van kentekenherkenning, collectieve camerabeveiliging, het verbeteren van de algemene parkeervoorzieningen tot aan verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Maar daar gaat nu helaas een streep door.