Terug naar het overzicht

Gemeente verleent medewerking aan woningbouwplan Molenhof Oosterblokker

De gemeente Drechterland werkt mee aan het plan voor woningbouw tegenover Molen De Krijgsman in Oosterblokker. De 49 nieuwe woningen van het plan Molenhof liggen aan de Noorderdracht 58, momenteel een agrarisch perceel, tussen Zwaag (Bangert/Oosterpolder) en Westwoud.

Het woningbouwplan bestaat uit 14 sociale huurappartementen, 10 beneden-bovenwoningen, 8 tussenwoningen, 2 hoekwoningen, 4 twee-onder-een-kapwoningen, 11 vrijstaande woningen/vrije kavels. Minimaal tweederde van het aanbod bestaat uit sociale huurwoningen en goedkope en betaalbare koopwoningen. Dit zijn afspraken die de gemeenten met elkaar hebben gemaakt in de Woondeal 2.0 Noord-Holland Noord.

Hoogte woningen en bomen voor werking molen

Bij de bouw van het nieuwe wijkje wordt rekening gehouden met Molen De Krijgsman. In de molen wordt graan gemalen en brood gebakken met het gemalen graan. De nieuwe woningen aan de Noorderdracht staan, op één na, op ongeveer 50 meter van de molen. De woningen aan de Noorderdracht worden niet hoger dan 8,5 meter. In de rest van het wijkje, verder van de molen af, worden de woningen en bomen maximaal 10 meter hoog. Zo blijft de molen wind vangen en de wieken draaien. De molen is goed zichtbaar vanuit de nieuwe woningen.

Procedure

De projectontwikkelaar heeft informatie opgehaald bij bewoners, Stichting Molen De Krijgsman, de gemeente en partners uit de regio. Deze informatie is verwerkt in het principeverzoek. Het college van B&W is akkoord gegaan met het principeverzoek. Dit jaar en volgend jaar werkt de projectontwikkelaar de plannen verder uit en is er opnieuw participatie met bewoners in de omgeving en andere belanghebbenden. Als alle procedures zijn afgerond, start de bouw naar verwachting begin 2026.