Terug naar het overzicht

Het is weer kermistijd!

De kermis is hét jaarlijkse moment om elkaar te ontmoeten, te lachen en herinneringen op te halen. Een traditie en feest voor het hele dorp! Maar ook weten we dat 20% van de tweedeklassers (13-14 jaar) op het voortgezet onderwijs voor het eerst bier drinkt op de kermis. Daarom vragen we met onze kermiscampagne aandacht voor NIX18.

NIX18

De Westfriese gemeenten, team ‘In Control of Alcohol & Drugs’ en jongerenwerk gaan samen de uitdaging aan meer bewustwording bij ouders én jongeren te creëren rondom de NIX18 campagne en de gevolgen van vroeg gaan drinken.

Campagne rond de kermissen

Op de kermis in Hoogkarspel deelt jongerenwerk gratis water uit en gaat daar spontaan in gesprek met jongeren en ouders over alcoholgebruik. Ook kunnen jongeren daar mooie momenten op de kermis vastleggen in een fotoframe.
“Met het uitdelen van water willen wij iedereen een fijne kermis wensen én aangeven dat je voorzichtig moet zijn met alcohol. Wij hebben vaak veel gesprekken met jongeren op zo’n event over alcohol. Je hebt namelijk altijd de keuze om tussendoor een watertje te drinken. En dan is het ook gezellig”, benoemt Liselore van Dam (L!NK jongerenwerker).

Positieve invloed op jongeren

Uit onderzoeken komt naar voren dat jongeren zowel negatief als positief beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. Daarom deelt de gemeente water uit aan iedereen en niet alleen aan jongeren. Want ook ouders en (meerderjarige) vrienden kunnen helpen bij het tegengaan van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Bijvoorbeeld door geen alcohol voor minderjarigen te kopen of het niet toestaan van thuisdrinken door ouders en verzorgers. En daarbij: zien drinken, doet drinken, dus geef ook het goede voorbeeld.
Meer info over Jongeren en kermis: hoe hou je het leuk & veilig kijk op: www.icoad.nl/kermis.