Terug naar het overzicht

Hoe georganiseerd bent u in de keuken?

We komen elke dag in de keuken. Ontbijt klaarmaken, een kopje koffie zetten, of uitgebreid koken. Daarbij gebruiken we scherpe messen, vuur, hete vloeistoffen en allerlei elektrische apparaten. Dit brengt risico’s met zich mee. Daarom geven gemeente Drechterland en de brandweer u graag enkele tips om uw keuken veilig te houden.

Laat u niet afleiden

Even het journaal kijken, de telefoon opnemen of iets pakken op zolder: doe het niet tijdens het koken. Terwijl u bent afgeleid kan uw eten aanbranden of overkoken, of er kan brand ontstaan doordat iets brandbaars, zoals een theedoek of pannenlap, vlam vat. Blijf dus altijd bij het fornuis als u kookt. Dan bent u op tijd als er iets misgaat.

Houdt uw keuken schoon en opgeruimd

U kent het misschien wel, die vette aanslag in de keuken. Die is niet alleen vies maar vormt ook een brandrisico. De vet- en stofresten kunnen vlam vatten. Maak uw keuken daarom regelmatig vetvrij schoon. Wel zo fris! Vergeet daarbij niet om de afzuigkap en filters ook te reinigen.

In de keuken is het extra belangrijk om georganiseerd en netjes te werken. Daarmee voorkomt u ongelukken. Ruim spullen op als u ermee klaar bent en zet uw pannen en apparatuur zo neer dat u ze niet kunt omstoten. Is er toch iets gevallen? Maak het meteen even schoon en droog, zodat u er niet over kunt uitglijden en uw keuken weer netjes is.

Voorkom valpartijen

Bij het koken doet u vaak meerdere dingen tegelijkertijd. In de haast kan u gemakkelijk uitglijden, zeker als u een gladde tegelvloer heeft. Om dit te voorkomen kan u op de vloer een antislipcoating aanbrengen. Dit doet u gemakkelijk zelf met een handige spray. Staat u vaak op een keukentrapje? Kijk dan ook of deze veilig is: van stevig materiaal, met goede handgreep en antislip op de poten en treden.

Weet wat u moet doen bij een vlam in de pan

Heeft u de vlam in de pan? Dat is schrikken! Blus dit nooit met water: het gaat dan heftig spetteren. Wat u wel moet doen? Trek ovenhandschoenen aan, zet een passend deksel op de pan en doe het fornuis en de afzuigkap uit. Laat de pan staan tot hij helemaal is afgekoeld.

Ook weten hoe veilig de rest van uw woning is? Kijk op www.woongemakiskinderspel.nl en doe de test!