Terug naar het overzicht

In Control of Alcohol & Drugs: als ouder heb je meer invloed dan je denkt!

Het alcoholgebruik onder jongeren is de afgelopen 10 jaar gedaald en de startleeftijd waarop zij beginnen te drinken is verhoogd. Dat is mooi! Toch drinken jongeren nog steeds te vroeg, te vaak en teveel. Dat heeft schadelijke gevolgen voor hun ontwikkeling en gezondheid. En hoewel ook het drugsgebruik onder jongeren is gedaald, blijft het een punt van zorg. Er duiken nieuwe trends op zoals lachgas, vapes (e-sigaretten) en snus (nicotinezakjes) waar niet meteen een aanpak voor is. 

Alcohol- en drugsgebruik onder jongeren voorkomen en terugdringen

De gemeente Drechterland en de anderen Westfriese gemeenten werken aan het terugdringen van het aantal jongeren dat op jonge leeftijd te veel en te vaak alcohol drinkt en/of drugs gebruikt. Dit doen zij samen met de andere gemeenten in Noord-Holland-Noord en GGD Hollands Noorden in het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’, in nauwe samenwerking met Brijder, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, L!INK en GGZ Noord-Holland Noord.

Gezamenlijk zorgen voor bewustwording

In Control of alcohol & drugs zet in op de bewustwording van de gevaren van alcohol en drugsgebruik onder jongeren. We richten ons daarvoor op de jeugd en op ouders, scholen, horeca en verenigingen. De samenwerking van deze groepen is belangrijk om dit probleem aan te pakken.

Als ouder heb je meer invloed dan je denkt!

Het opvoeden van je kind, zeker in de puberfase, is niet altijd eenvoudig. Je kind is vooral bezig met eigen grenzen ontdekken en lijkt zich weinig aan te trekken van wat ouders zeggen. Toch spelen ouders en opvoeders ook in deze fase een belangrijke rol in het gebruik van alcohol, drugs en tabak van je kind. Al lijkt dat misschien niet altijd zo. Pubers hebben behoefte aan regels en zoeken deze natuurlijk altijd op. Regels maken helpt echt om te zorgen dat jongeren minder en pas later middelen gebruiken! Dat geldt zowel voor alcohol als voor andere middelen zoals tabak en drugs.

Thuis ‘leren drinken’?

Je zoon of dochter thuis ‘leren drinken’ zodat je puber verantwoord met alcohol omgaat. Dit is een (vaak goedbedoelde!) misvatting over hoe je als ouders je kind opvoed als het gaat om middelengebruik. Door duidelijke regels te stellen en ook thuis tot ten minste je 18e niet te drinken, starten jongeren later met hun eerste drankje.

Praten met je kind

Met je kind over alcohol praten is niet voor niks. Wanneer je als ouder duidelijke grenzen stelt, je hier over communiceert en je eraan houdt, zal je kind zich hier ook aan houden

Je hebt dus echt invloed op het gedrag van je kind. Begin op tijd met het voeren van dit soort gesprekken. Kies altijd een rustig moment om met je kind te praten over niet drinken en niet roken, zodat jullie je allebei comfortabel voelen.

Tips voor ouders

  • Stel grenzen en bespreek consequenties
  • Toon warmte en betrokkenheid
  • Praat met elkaar
  • Geef het goede voorbeeld
  • Breng tijd door met je kind
  • Maak afspraken: een NIX18-afspraak vermindert de kans om te drinken, roken en blowen.

Op www.helderopvoeden.nl vind je nog meer tips en een handige checklist voor ouders om een laagdrempelig gesprek te hebben met je kind over feesten & alcohol.

Nieuwsbrief

Wil je als ouder op de hoogte gehouden worden van de laatste weetjes en interessante webinars van ‘In Control of alcohol & drugs’? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van ‘In Control of Alcohol en Drugs’ op de website www.icoad.nl.

Kermisfeest? En verder NIX!

De kermissen in Drechterland komen er weer aan. Dat beloven weer mooie en gezellig feesten te worden! 

Helaas hebben veel jongeren de neiging om op kermisfeesten veel alcohol te drinken. Ook jongeren die niet of maar weinig drinken, worden meegesleept of aangemoedigd om hieraan mee te doen. Dat dit schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling weet iedereen wel. Ga hierover in gesprek met je kind.

LINK Preventie

Deze zomer is er grote kans dat je in het kader van In control LINK Preventie weer tegenkomt op de kermissen in de 7 West-Friese Gemeenten! Wat zij gaan doen blijft nog even geheim, maar leuk gaat het zeker worden!

Wij wensen iedereen hele fijne kermisdagen!