Terug naar het overzicht

Lekker blijven wonen: drempels in huis

Drempels in huis, wat doet u eraan?

Lekkerblijvenwonen.nl is een website van uw gemeente boordevol tips en informatie om zo lang mogelijk lekker te blijven wonen. Belangrijk onderdeel van de website is de huistest met gratis advies op maat. Vul de vragen in en u ontdekt snel wat u kunt doen om uw huis comfortabeler en veiliger te maken. Bijvoorbeeld door eens te kijken naar de aanwezigheid van drempels…

Een hoge drempel kan een obstakel vormen, zeker voor mensen die moeite hebben met bewegen of die gebruik maken van een rollator of rolstoel. Mensen die slechter gaan zien, kunnen vaak minder goed inschatten hoe hoog zij hun been moeten optillen om over de drempel te stappen. Ook neemt op hogere leeftijd vaak de spierkracht af, waardoor mensen hun voeten minder goed optillen en gaan sloffen. In beide gevallen wordt de kans op struikelen groter.

Als bij het beantwoorden van de vragen van de huistest invult in dat u drempels heeft of andere hoogteverschillen, krijgt u een viertal tips om hier iets aan te doen. Hieronder alvast twee van de vier.

Tip 1: Drempels weghalen

U kunt de drempel(s) weghalen of verlagen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt stappen. En als u toch van plan was uw vloerbedekking te vervangen, overweeg dan een gladde vloer, zoals laminaat. Als u dit in alle vertrekken laat doorleggen (zonder drempels) creëert u meteen een ideale situatie voor een eventuele robotstofzuiger.

Tip 2: Oprijplaat

U kunt oprijplaten aan de drempel(s) bevestigen, zodat u makkelijker uw woning in en uit kunt met een rollator of rolstoel. Een oprijplaat (te koop bij elke bouwmarkt) biedt ook uitkomst bij hoogteverschillen tussen twee vertrekken.

Nieuwsgierig naar de andere tips? Ga naar lekkerblijvenwonen.nl. en vul de vragen van de huistest in. U ontvangt dan gratis een advies op maat over 24 verschillende onderwerpen.