Terug naar het overzicht

Lekker blijven wonen: een trap in huis, zorg dat het geen probleem wordt!

Om zo lang mogelijk lekker te kunnen blijven wonen, hoeft u niet meteen het traplopen uit uw leven te bannen. Sterker nog: het is gezonder om dit zo lang mogelijk te blijven doen! Er zijn daarnaast verschillende aanpassingen mogelijk die het traplopen comfortabeler en veiliger kunnen maken. Traplopen is één van de onderwerpen uit de gratis huistest op lekkerblijvenwonen.nl, een website van uw gemeente met informatie over zo lang mogelijk comfortabel blijven wonen.

Als u bij de huistest op lekkerblijvenwonen.nl invult dat u thuis een trap heeft, krijgt u verschillende tips. En net zoals veel andere tips op deze website, zijn ze vaak ook handig voor als er regelmatig (klein)kinderen over de vloer komen.

Tips voor veilig traplopen

  • Antislip: Breng antislip-strips of stroeve bekleding aan op uw traptreden, zodat u meer grip hebt tijdens het traplopen;
  • Goede verlichting:  Zorg ervoor dat de trap goed verlicht is, zodat u goed kunt zien waar u uw voeten neerzet;
  • Tweede trapleuning: Bevestig een tweede trapleuning aan de muur, waardoor u zich aan twee kanten kunt vasthouden tijdens het traplopen;
  • Geen rommel op de trap: Leg geen spullen op de traptreden waar u gemakkelijk over kunt struikelen. Ook met het oog op de brandveiligheid. Als u dan moet vluchten, is het belangrijk dat er niets in de weg ligt.

Fysiotherapie

Als traplopen niet meer veilig voelt, hoeft u niet meteen te denken aan een traplift te denken, of  ingrijpender nog: verhuizen. U staat er misschien niet direct bij stil, maar het is zeker de moeite waard eens een afspraak maken met een fysiotherapeut. Hij of zij kan u wellicht helpen om uw spierkracht (weer) op te bouwen.

Eventueel kunt u ook zogenoemde tussentreden laten aanbrengen op uw trap. Dat zijn op maat gemaakte blokken die het hoogteverschil halveren. Zo is minder spierkracht nodig om naar boven te lopen. Al vindt niet iedereen dit even prettig.

Overweegt u toch te verhuizen naar een gelijkvloerse woning? Neem dan eens contact op met uw gemeente, die is altijd bereid om met u mee te denken.

Kijk voor meer tips én de gratis huistest op lekkerblijvenwonen.nl, een initiatief van uw gemeente.