Terug naar het overzicht

Lekker blijven wonen. Maar dan op een andere plek?

We willen allemaal graag lekker blijven wonen. Maar wat als dat niet (meer) lukt op de plek waar u al jaren met veel plezier woont? Hoe vindt u in dat geval een (sociale) huurwoning waar u de jaren die nog komen weer minstens zo lekker woont? En die ook nog enigszins betaalbaar is? Er zijn een paar dingen die u al (lang) van tevoren kunt regelen om uw kansen te vergroten voor als het zover is. Zorg in ieder geval dat u staat ingeschreven als woningzoekende!

Doorstromen

Het is een bekend probleem. Mensen op leeftijd zoeken een woning die beter bij ze past maar kunnen die maar moeilijk vinden. Zelf wonen ze vaak in een huis waar prima een gezin kan wonen. Een gezin dat misschien ook al lang zoekt naar een passende woning en dat zelf dan weer een huis achterlaat voor bijvoorbeeld een jong stel. Het lijkt zo logisch, maar dat doorstromen van mensen naar passende woningen gaat niet vanzelf. Wat kunt u wel doen?

Tips

Tip 1: Schrijf u in als woningzoekende

Schrijf u in als woningzoekende bij Woonmatch West-Friesland. Ook als u nu nog niet aan verhuizen denkt. Heeft u een woning gevonden? Schrijf u dan meteen weer in. U kunt door allerlei redenen opeens een andere woning nodig hebben. Niet alleen als de leeftijd mee gaat spelen.

Tip 2: Onderzoek de mogelijkheden voor woningruil

Kijk op www.ruilmijnwoning.nl. Daar kunt u aangeven wat u zoekt en wat voor huis u aanbiedt. Wie weet, is er een match.

Tip 3: Begin op tijd met opruimen

Als u eenmaal kandidaat bent voor een woning, kan het ineens snel gaan. Dan kan u zomaar binnen een maand de sleutel hebben van uw nieuwe huis. Als u dan nog uw oude woning, die misschien groter is, moet opruimen, dan is dat een enorme klus.

Tip 4: Bezichtig niet alleen de meest ideale woningen

Bekijk de woning indien mogelijk, ook als u niet hoog genoeg op de kandidatenlijst staat. Zo kunt u zich goed oriënteren. Een woning waarvan u van tevoren denkt dat het niets is, kan ook meevallen. En andersom kan een woning die ideaal lijkt, enorm tegenvallen. Blijf reageren op woningen ook als u lager op de lijst staat, soms vallen er kandidaten af.

Urgentie

Vaak zijn er te weinig huurwoningen om alle woningzoekenden direct aan een woning te kunnen helpen en moeten mensen een paar jaar wachten op een geschikte huurwoning. In zeer uitzonderlijke gevallen kunt u voorrang krijgen, bijvoorbeeld wanneer u door medische of sociale omstandigheden niet langer in uw eigen woning kunt blijven wonen. Op de pagina urgentiebewijs kunt u lezen of u voldoet aan de voorwaarden voor een urgentiebewijs en hoe u het urgentiebewijs kan aanvragen