Terug naar het overzicht

Lintjesregen Drechterland

Maar liefst zes koninklijke onderscheidingen mocht burgemeester Pijl opspelden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Op woensdag 26 april ging burgemeester Pijl al vroeg op pad. Zes inwoners ontvingen deze symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Ze werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Naussau.

De heer Stosz uit Venhuizen is van 1994 tot 1998 voorzitter geweest van VVD De Drieban, vervolgens was hij raadslid van de gemeente Venhuizen (1997-2002) en commissielid van de VVD Venhuizen en VVD Drechterland (2002-2014). Daarnaast is meneer Stosz als sinds 1996 drager bij Begrafenisvereniging Sint Jozef in Venhuizen en vanaf 1998 betrokken als vrijwilliger bij Tennisvereniging De Drieban in Venhuizen. Maar daar houdt het niet bij op. Meneer Stosz is ook nog vrijwilliger bij Wonen Plus, waar hij de tuinen onderhoudt voor ouderen. En vanaf 2010 is hij vrijwillig chauffeur en voorzitter (2010-2020) van de Buurtbusvereniging De Drieban te Venhuizen.

Mevrouw Schouten-Beemster uit Hem is al sinds 1973 vrijwilliger bij de Stichting 40 MM. Vanaf 1980 is zij jurylid turnen en bestuurslid van het rayon West-Friesland van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Vanaf 1995 is mevrouw Schouten vrijwilliger bij de SummerMoves Zomerkampen, onderdeel van de KNGU. Dit jaarlijkse zomerkamp wordt door zo’n 2600 kinderen bezocht. Mevrouw Schouten helpt bij de organisatie en is leider gedurende het kamp. In 1981 begon mevrouw Schouten als trainer bij Sportvereniging Venhuizen-Hem, wat zij nog steeds doet. In 2000 richtte mevrouw Schouten de damesgymclub Blokker op, waar zij ook trainingen verzorgt. In 2005 werd zij bestuurslid en secretaris (2010-heden) van Stichting Dorpshuis Het Centrum te Venhuizen.

De heer Van Diepen uit Westwoud is van 1981 tot 2018 vrijwilliger geweest bij Voetbalvereniging Woudia te Westwoud. Hij was actief als trainingscoördinator, jeugdtrainer en voorzitter van de jeugdcommissie. Ook organiseerde hij diverse activiteiten voor de jeugd, zoals het sinterklaasfeest. In de periode 2011-2018 was meneer Van Diepen ook bestuurslid bij de voetbalvereniging. Al vanaf 1985 is meneer Van Diepen vrijwilliger bij rooms-katholieke parochie Heilige Mattheüs te Westwoud. Meneer van Diepen was daar lid (1985-1990), penningmeester (1990-2007) en voorzitter (2007-heden) van het kerkcollectantencollege. Behalve de kerk en het voetbal is meneer Van Diepen ook geïnteresseerd in de wielersport. Vanaf 1988 is hij voorzitter-penningmeester van het jaarlijkse evenement Tour de Westwoud. Dit wielrenspel in teamverband vindt gelijktijdig plaats met de Tour de France. Meneer Van Diepen zorgt voor de sponsering en bedenkt allerlei activiteiten die bedoeld zijn om de dorpscohesie te versterken. Aan het eind van de Tour wordt een dorpsfeest georganiseerd met een Tourkwis. Van 1993 tot 2008 was meneer Van Diepen bestuurslid van de Dorpsveiling Westwoud. Hij hielp mee met de organisatie van de jaarlijkse veiling, stuurde de vrijwilligers aan en was tijdens de veilingavond de spin in het web.

De heer Klein uit Hoogkarspel was van 1976 tot 1979 vrijwilliger bij de Handbalvereniging DTS’48 te Westwoud. Daarna was hij lid van de vrijwillige brandweer in Den Oever, van 1981 tot 1988. In 1989 werd meneer Klein bestuurslid en voorzitter van de oudervereniging bij de OBS De Kraaienboom te Benningbroek. Hij ondersteunde bij activiteiten en was lid van de medezeggenschapsraad. In 1992 werd meneer Klein vrijwilliger bij de Sportvereniging DESS te Benningbroek, hij was daar coach en begeleider van een jeugdelftal tot aan 1997. Van 2004 tot 2022 was meneer Klein pleegouder via de William Schrikker Gezinsvormen. In 2006 werd meneer Klein vrijwilliger bij de Meester Spigtschool te Hoogkarspel. In de jaren tot 2014 was hij penningmeester van de oudervereniging, lid van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad en afgevaardigde naar de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Ook ondersteunde hij bij activiteiten. Tegenwoordig is meneer klein sinds 2019 vrijwilliger bij Humanitas, daar is hij coördinator thuisadministratie en verantwoordelijk voor het inzetten van de benodigde ondersteuning en het koppelen van vrijwilligers aan cliënten. En sinds 2019 is meneer Klein ook vrijwilliger bij het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Hij is daar een rolspeler in het buitenmuseum.

De heer Homan uit Hoogkarspel was van 1992 tot 2021 bestuurslid van de IJsclub Hoogkarspel. Hij was actief in de fondsenwerving en organiseerde evenementen, zoals de bingo en de jaarlijkse wielerronde. Van 2015 tot 2020 was meneer Homan secretaris van Stichting Hoogkarspel 700. Hij was medeorganisator van activiteiten zoals de Hoogkwispel, de musical en een reünie van (oud) inwoners. Daarnaast was meneer Homan actief in de fondsenwerving. In 2013 richtte meneer Homan de Facebook-groep “je bent een blauwe reiger als..” (5100 volgers) op. Hij maakt zich sterk voor de vergroting van sociale cohesie en beheert oude foto’s van Hoogkarspel. Daarnaast initieert meneer Homan dorpsactiviteiten en -evenementen zoals het broedereten in het gemeentehuis, de bierproeverij en de polderloop. Sinds 2013 is meneer Homan lid van het Kermiscomité Hoogkarspel. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie en prijsuitreiking van de Blarenroute, een jaarlijkse wandelpuzzeltocht door het dorp. En hij is initiatiefnemer en medeorganisator van het kermisbezoek door ouderen van het Noorderlandhuis. Vanaf 2021 is meneer Homan vrijwilliger en coördinator van Hoogkarspel Schoon, ook beheert hij de gelijknamige Facebookpagina. In 2022 was meneer Homan gastgezin voor twee Oekraïense vluchtelingen. Nog steeds ondersteunt hij hen bij bijvoorbeeld doktersbezoek.

De heer Vriend uit Venhuizen was van 1995 tot 2007 bestuurslid van het Jongerencentrum Access te Hem. Hij was medeorganisator van activiteiten, verrichtte onderhoudswerkzaamheden en draaide bardiensten. Van 1995 tot 2019 was meneer Vriend vrijwilliger bij Stichting Access Events te Hem. Hij was de materialenbeheerder en medeorganisator van onder andere Koningsdag en het Access Live Festival. Sinds 1995 is meneer Vriend vrijwilliger bij Sportvereniging De Valken te Venhuizen, onder andere als trainer, scheidsrechter, wedstrijdsecretaris en lid van de commissie Handbal. Ook in 1995 werd meneer Vriend scheidsrechter bij het Nederlands Handbal Verbond. In 2021 heeft hij van het Nederlands Handbal Verbond de zilveren fluit ontvangen vanwege zijn trouwe dienst als handbalscheidsrechter. Tegenwoordig is meneer Vriend scheidsrechter voor de BeNe-League, de hoogste handbalcompetitie in Nederland. Vanaf 2010 is meneer Vriend bestuurslid van Stichting Jeugd en Jongerenactiviteiten Venhuizen en Omstreken. Deze stichting organiseert het jaarlijkse kinderevenement “Huttendorp Venhuizen”. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft meneer Vriend in de periode 1995-2018 nog allerlei werkzaamheden verricht voor verschillende organisaties: verkeersregelaar bij sportevenementen, baancommissaris bij meerdere edities van de Autocross Venhuizen en als begeleider bij de zomerkampen van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Van harte gefeliciteerd!

Foto’s: Clarinda fotografie