Terug naar het overzicht

Loslopende honden

Foto: Pieter Kok

Tussen Wijdenes en Schellinkhout is een mooi wandelpad, ook wel bekend als het Wijmersdijkje. Tijdens het weidevogelseizoen, tot 15 juli, zijn honden niet welkom op dit wandelpad. Ook aangelijnde honden mogen het pad niet meer op.

Vogels en vee

Het wandelpad loopt door een broedgebied voor vogels heen. Loslopende honden kunnen de broedende weidevogels verstoren. Na 15 juli kunt u uw hond weer meenemen over het dijkje. Maar, houdt uw hond dan wel aangelijnd. Honden kunnen drager zijn van een virus dat neospora veroorzaakt bij vee, dit kan leiden tot doodgeboren kalveren. Uw hond kan gezond lijken, maar de ziekte wel overdragen via hondenpoep. Laat daarom honden ook nooit los op land waar op dat moment geen vee loopt. Het gras dat daar gemaaid wordt, is voer voor de koeien en op die manier kan het vee toch besmet raken.

Honden welkom

Wit u uw hond even lekker los laten rennen? Dan kan dat in het hondenlosloopgebied in het Streekbos aan het Weelenpad in Bovenkarspel. Daar is ook een hondenzwemplek. Gebruik van de zwemplek is wel op eigen risico. Honden mogen ook loslopen op een aantal aangewezen plekken op de terreinen van Recreatieschap Westfriesland: De Hulk (bij Scharwoude), in het Nesbos en op de Vooroever (bij Medemblik). Vergeet niet om de hondenpoep op te ruimen.