Terug naar het overzicht

Mantelzorgwoning op eigen terrein

Steeds meer mensen willen graag een mantelzorgwoning voor hun naaste. Dat is meestal een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen woning. Maar de mantelzorgwoning kan ook een nieuwe aanbouw, of een bestaand bouwwerk zoals een garage zijn. Hierdoor kunt u gemakkelijker zorg geven, en behoudt degene voor wie u zorgt een eigen plek.  

Een mantelzorgwoning is van tijdelijke aard. Houd er daarom rekening mee dat als de noodzaak voor mantelzorg vervalt, u de woning moet verwijderen of het gebruik van het bouwwerk voor de mantelzorg weer terugbrengen naar de oorspronkelijke functie. Dit betekent het verwijderen van voorzieningen die het gebruik als een zelfstandige woonruimte mogelijk maken, zoals een keuken of sanitaire voorzieningen. 

Wist u dat voor een mantelzorgwoning niet altijd een vergunning voor nodig is? Ook in de gemeente Drechterland is het onder voorwaarden mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning te bouwen bij een bestaande woning. Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de pagina Mantelzorgwoning.