Terug naar het overzicht

Oorzaak oververhitte gasleiding Oosterblokker

Op dinsdag 6 april vond er in Oosterblokker een incident plaats tijdens werkzaamheden van Gasunie aan het landelijke gastransportnet. Tijdens de werkzaamheden werd een deel van de leiding dat gasvrij zou moeten zijn, zo heet dat deze (met blote handen) niet was aan te raken. Hierop zijn de werkzaamheden gestaakt, werd het treinverkeer stilgelegd en werden woningen uit voorzorg ontruimd.

Uitkomsten onderzoek

Gasunie heeft onderzoek gedaan. In een testopstelling is de oorzaak van het incident onderzocht op de twee belangrijkste onderdelen: waarom is er een lekkage ontstaan en waardoor kon het gelekte gas ontbranden? Een lekkage van een kleine hoeveelheid aardgas bij dit soort werkzaamheden is niet ongewoon volgens Gasunie. Bij het incident in Oosterblokker hebben de maatregelen die moeten voorkomen dat dit de werkzaamheden beïnvloedt, onvoldoende gewerkt. De meest waarschijnlijke oorzaak is ontbranding van aardgas door vonken, ontstaan bij het slijpen van de leiding. De oorzaak en het moment van de ontsteking kan niet met honderd procent zekerheid worden vastgesteld.

Extra veiligheidsmaatregel

Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen heeft Gasunie een extra veiligheidsmaatregel ingesteld, welke sinds april bij gelijksoortige werkzaamheden wordt toegepast. Gasunie heeft geëvacueerde omwonenden deze week per brief van de uitkomsten van het onderzoek op de hoogte gesteld.