Terug naar het overzicht

Opening tentoonstelling 1572/73 Bibliotheek Hoogkarspel

Foto: Barend Hoekstra

Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). In de bibliotheek in Hoogkarspel opende wethouder Simone Visser-Botman op dinsdag 21 februari een tentoonstelling over deze ingrijpende gebeurtenis uit het verleden.

Opstandelingen

Op 1 april 1572 namen de watergeuzen Den Briel in. Vanaf dat moment sloten steeds meer Nederlandse steden zich aan bij de Opstand tegen de Spaanse koning. Ook in West-Friesland. Dit jaar wordt stilgestaan bij de Opstand, een onzekere en tumultueuze periode waarin het huidige Nederland werd geboren. De opstandelingen vochten voor belangrijke waarden die ook nu nog van groot belang zijn: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. De geboortejaren van Nederland kenmerkten zich door grote verschillen. Protestanten tegen katholieken, voor- en tegenstanders, noord en west, stad en platteland.

Vier waarden: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid

Wethouder Simone Visser-Botman sprak tijdens de opening van de tentoonstelling in Hoogkarspel over het voortdurende belang van de vier waarden:

‘Het is altijd belangrijk dat we ons bewust blijven van de waarde van vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. En misschien nu nog wel extra, want spanningen tussen mensen zijn soms letterlijk voelbaar. De geschiedenis leert ons dat oplopende spanningen en lijnrecht tegenover elkaar staan, grote gevolgen kunnen hebben. Nog steeds zijn er groepen mensen die zich niet gehoord voelen en is er sprake van ongelijkheid. Het is belangrijk dat we daar het gesprek over blijven voeren, zodat er meer bewustwording ontstaat. Ik denk dat dat het begin is van verandering. Deze tentoonstelling draagt bij aan bewustwording. Het is belangrijk dat we blijven leren van de lessen uit de geschiedenis.’

Zeven panelen

Voor elke gemeente in oostelijk West-Friesland is een paneel ontworpen. Op zeven panelen zijn eigentijdse kunstwerken afgebeeld gebaseerd op historische bronnen. In de bibliotheek in Hoogkarspel, Streekweg 220, kunt u het paneel van Drechterland bekijken tot en met 10 maart. U kunt de panelen van alle gemeenten hier bekijken: www.westfriesarchief.nl/historie/de-opstand

Wilt u meer weten over de geboorte van Nederland in de jaren 1572/73? Neem dan een kijkje op www.geboortevannederland.nl.