Terug naar het overzicht

‘Strijden of Snitchen’: ben jij voorbereid op criminaliteit?

Om jongeren bewust te maken van signalen en hen weerbaar te maken tegen de verleiding van criminaliteit ontwikkelde STRDR de serious game ‘Strijden of Snitchen’ Het spel maakt op praktische wijze duidelijk hoe op het eerste gezicht kleine onschuldige keuzes het verschil kunnen maken tussen het wel of niet terechtkomen in bepaalde situaties en de criminaliteit. Om die reden schonk burgemeester Michiel Pijl het spel tijdens de landelijke Week van de Veiligheid aan jongerenwerker Rianne Appel van MEE & de Wering.

De jongerenwerkers kunnen het spel inzetten bij hun werk met jongeren uit alle kernen van Drechterland. Burgemeester Pijl speelde het spel met een groep jongeren uit Wijdenes en Venhuizen in de Wiekslag en was onder de indruk. Michiel Pijl: “Het zijn moeilijke dilemma’s waar jongeren mee te maken kunnen krijgen. Loyaliteit of illegaliteit. Het besluit om iets wel of niet te zeggen kan voor jongeren grote gevolgen hebben. Als burgemeester vind ik het belangrijk om in te zetten op preventie, het is belangrijk om jongeren bewust te maken.”

Straattaal

Snitchen (verraden) is een term die steeds meer leeft onder de jeugd. Snitch jij een vriend of vriendin dan ben je een verrader en wil niemand meer iets met je te maken hebben. Maar wat als een vriend of vriendin een mes op zak draagt, drugs verkoopt of je weet dat een klasgenoot iemand chanteert met een meer dan gênant filmpje? En geef je je banknummer aan iemand om een even groot bedrag op te laten storten waarvan je daarna een deel mag houden? Voor jongeren zijn dit dilemma’s: snitch ik of zwijg ik om een goede relatie te behouden en ga ik er zelf actief aan mee doen?

Op waarheid gebaseerd

Het spel is ontwikkeld door STRDR, een organisatie van jeugdigen met een verleden in detentie of jeugdzorg plus. Het is een interactief spel dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren en maakt de gevolgen van verkeerde keuzes op een laagdrempelige manier bespreekbaar. De game bestaat uit kaarten met stellingen en een bordspel waarbij 4 waargebeurde levensverhalen van jongeren aan bod komen die vanwege bepaalde keuzes in het criminele circuit terecht kwamen. De spelers komen voor dezelfde dilemma’s te staan; welke keuzes maken zij? Zo ervaren de spelers hoe makkelijk en snel je in de criminaliteit kan belanden.