Terug naar het overzicht

Veilig stoken, zo doe je dat

Er gaat niets boven een knus, knisperend haardvuur. Heerlijk op koude winterdagen. Geen wonder dat veel mensen een open haard of houtkachel in huis hebben. Helaas gaat dat niet altijd goed: jaarlijks ontstaan er meer dan 2.000 schoorsteenbranden. Wil jij dat voorkomen? Met een paar simpele adviezen van de brandweer stook je veilig.

Regelmatig onderhoud helpt brand voorkomen

Laat je schoorsteen jaarlijks professioneel vegen door een bedrijf aangesloten bij de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond). Maak de haard of kachel zelf ook regelmatig schoon, zeker aan het eind van de winter. En stook altijd met schoon, droog hout. Hout dat vochtig is, of bijvoorbeeld verfresten heeft, verbrandt minder goed en zorgt voor meer brandbare roetdeeltjes in de schoorsteen.

Voorkom brandgevaar met een paar simpele spelregels

Je stookt veiliger door een paar eenvoudig spelregels te volgen:

  • Gebruik aanmaakhoutjes, geen spiritus of benzine
  • Zet een emmer zand naast de haard/kachel
  • Let op de rook. Wit is goed, donkere rook wijst op een slechte verbranding

Weet wat je moet doen bij schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand herken je aan een loeiend geluid, als een storm, uit het schoorsteenkanaal. Kom direct in actie als je dit hoort. Doof het vuur met zand of zout. Blus niet met water, de stoom die ontstaat kan meer schade veroorzaken. Sluit daarna de schoorsteenklep en luchttoevoer, ventileer de ruimte en ga naar buiten. Bel bij een schoorsteenbrand altijd 112.

Kijk op www.woongemakiskinderspel.nl voor meer tips over veilig wonen. Of doe de test om te zien hoe veilig de rest van jouw woning is.