Terug naar het overzicht

Voorkom huidkanker: weren, kleren, smeren

Huidkanker komt veel voor in Nederland. Elk jaar krijgen 77.000 mensen deze diagnose, waardoor het de meest voorkomende vorm van kanker is. 1 op de 5 mensen krijgt huidkanker. Jaarlijks overlijden ongeveer 1.000 mensen aan huidkanker, vooral aan melanoom. U kunt de kans op huidkanker verkleinen. Het Huidfonds geeft tips.  

Hoe ontstaat huidkanker?

De grootste risicofactor voor huidkanker is veel blootstelling aan zonlicht (uv-straling) of zonnebanklicht. Het risico op huidkanker is hoger als u vaak in uw leven verbrand bent door de zon en de totale hoeveelheid zonlicht die uw huid heeft opgevangen. Onbeschermd de zon ingaan levert altijd huidschade op. Dit kan leiden tot verbranding, huidveroudering, rimpels, pigmentvlekken en huidkanker. Zonverbranding in de kindertijd verhoogt het risico op huidkanker later. 

Verklein de kans op huidkanker

Het Huidfonds geeft tips voor het verkleinen van de kans op huidkanker door te ‘weren, kleren en smeren’.  

Weren: blijf bij zonkracht drie en hoger zoveel mogelijk uit de zon. Dit is meestal van april tot september. Zoek schaduw op, bijvoorbeeld onder een parasol. Ook bij bewolkt weer kan de zonkracht hoger zijn dan 3. Bekijk de actuele zonkracht op knmi.nl

Kleren: draag bedekkende kleding, zoals een shirt met lange mouwen, een hoed en een zonnebril. 

Smeren: gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 30 en uv-A filter. Breng de crème een half uur voor het naar buiten gaan aan. Herhaal het insmeren elke 2 uur en na het zwemmen, sporten en afdrogen. Gebruik ongeveer 7 theelepels zonnebrandcrème voor het hele lichaam. 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over huidkanker en het voorkomen van huidkanker op de website van het Huidfonds.