Terug naar het overzicht

Voorkom valpartijen in huis

Veel mensen zijn weleens in huis gevallen. Soms heeft dit nare gevolgen. Bij ouderen zijn valpartijen de belangrijkste oorzaak van botbreuken en jaarlijks overlijden meer dan drieduizend 65-plussers als gevolg van een val. Gemeente Drechterland en de brandweer geven u daarom graag enkele tips om het risico op valpartijen te verkleinen.

Zorg voor een vrije looproute

Hoe minder obstakels u tegenkomt bij het lopen, hoe kleiner de kans dat u ergens over struikelt. Werk losse kabels bijvoorbeeld weg in een kabelgoot en verwijder drempels. Zet ook spullen als bijzettafeltjes, planten en woondecoratie niet in de looproute, zodat u er niet steeds omheen hoeft te lopen.

Houd de trap leeg

Iets op de trap zetten om later mee naar boven te nemen, doet u dat ook weleens? Over dit soort losse spullen op de trap kunt u struikelen. Leg ze daarom liever ergens anders. Dat is niet alleen veiliger: een lege trap ziet er ook opgeruimd en netjes uit.

Leg vloerkleden vast

Een vloerkleed is heerlijk zacht en maakt de ruimte lekker knus. Ook hier zit een ongeluk in een klein hoekje: over een los kleed kunt u gemakkelijk struikelen of uitglijden. Voorkom dit door het kleed op een antislip-onderkleed te leggen, of vast te maken aan de vloer met dubbelzijdig tape.

Gebruik automatische bedverlichting

Automatische bedverlichting heeft een dag- en nachtsensor en bewegingsmelder. Het gaat automatisch aan als u ‘s nachts uit bed moet. U hoeft dan niet in het donker op zoek naar het lichtknopje. Met nachtlampjes op de gang heeft u ook daar altijd verlichting in het donker.

Kan u overal in huis makkelijk en veilig komen? Dan zit u goed! Kijk voor meer tips op www.woongemakiskinderspel.nl en doe de test om te zien hoe veilig de rest van uw woning is.