Terug naar het overzicht

Wat weet jij over koolmonoxide? Verwarm je huis veilig en voorkom klachten

De herfst is in aantocht. We zitten dan vaker binnen, lekker knus met de verwarming of open haard aan. Maar daar kleeft een risico aan: koolmonoxidevergiftiging. Door zo’n vergiftiging belanden jaarlijks tientallen mensen in het ziekenhuis, vooral in de koude maanden. Gelukkig kan je dit voorkomen met onze handige tips.

Koolmonoxide, of CO, is een giftig gas wat je niet ziet, ruikt of proeft. Het geeft snel klachten bij inademing. Koolmonoxide kan ontstaan door problemen in een verwarmingstoestel zoals cv-ketel, geiser of open haard. Wist je dat dit niet alleen bij oude toestellen kan gebeuren, maar ook bij moderne cv-ketels? Bijvoorbeeld als deze niet goed werkt of verkeerd is geïnstalleerd. Ook een vervuilde schoorsteen of problemen bij de rookafvoer van de open haard, en te weinig ventilatie verhogen het risico op koolmonoxidevergiftiging. Daarom adviseert de brandweer om onderstaande tips goed op te volgen.

Tip 1: Ventileer voldoende

Zet in elke ruimte een raam of ventilatierooster open. Toevoer van frisse lucht voorkomt dat koolmonoxide in de ruimte blijft hangen.

Tip 2: Bel de vakman

Laat je verwarmingstoestellen en open haard minstens éénmaal per jaar controleren door een erkend vakman. Je weet dan zeker of ze nog goed werken en veilig zijn.

Tip 3: Plaats koolmonoxidemelders

Hang koolmonoxidemelders op. Dat is in 5 minuten gepiept. Plaats in ieder geval een koolmonoxidemelder bij een verwarmingstoestel als een cv-ketel, geiser of open haard. Daarnaast kun je extra melders ophangen, bijvoorbeeld op ademhoogte in je slaap- en woonkamer.

Tip 4: Herken de symptomen

Bij koolmonoxidevergiftiging kan je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verwardheid en een versnelde hartslag. Ook kan je slaperig worden en uiteindelijk zelfs flauwvallen. Heb(ben) jij en/of je huisgenoten ineens last van deze symptomen? Open dan direct alle deuren en ramen, ga naar buiten en bel 112.

Wil je meer tips over het veiliger maken van je woning? Kijk op woongemakiskinderspel.nl en doe de test om te zien hoe veilig jouw woning is!