Terug naar het overzicht

Winnaars blij met een ton voor het klimaat

Foto: Annemarie Wolkers-Ven

Ruim 7.300 mensen deden in de regio Noorderkwartier mee met de actie ‘Win een ton’. Zij maakten kans op één van de honderd regentonnen die werden verloot onder de deelnemers. In Drechterland werden twee regentonnen gewonnen. Eén van de winnaars is Dennis Bilderbeek uit Hem. Wethouder Klimaatadaptatie Sjon Wagenaar ging bij hem op bezoek en feliciteerde hem met de prijs.

“Als gemeente werken wij er graag aan mee om onze regio klimaatbestendiger te maken”, laat de wethouder weten. Dennis is blij met de prijs. “Het is goed om kraanwater te besparen en in plaats daarvan regenwater te gebruiken”, stelt hij. “Al is het voor mijn tuin van zesduizend vierkante meter misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar alle beetjes helpen.”

De actie ‘Win een ton’ werd georganiseerd door Samen Blauwgroen, een netwerkorganisatie van 27 gemeenten in het Noorderkwartier, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. Samen werken zij aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen.

Door het regenwater op te vangen hebben inwoners in droge perioden water voor de planten en is er minder vraag naar gezuiverd drinkwater. In natte perioden wordt het riool minder belast.

In Drechterland deden 220 mensen mee aan de actie. De deelnemers die niet gewonnen hebben, ontvangen een bon voor vijfentwintig procent korting op de aanschaf van een regenton.