Terug naar het overzicht

Zes robotmaaiers voor voetbalvelden in Drechterland

Burgemeester en wethouders van gemeente Drechterland willen 160.000 euro investeren in het aanschaffen en installeren van zes robotmaaiers op alle voetbalvelden in Drechterland. Dit stellen zij voor aan de gemeenteraad. Aanleiding hiervoor was een gezamenlijk verzoek van de voetbalverenigingen  
De Valken, Spirit en Woudia. De clubs ASV en WSW sloten aan. De gemeenteraad beslist naar verwachting op 23 januari over de definitieve investering. 

Goede ervaringen met robotmaaier

Vanwege een zeer slechte bespeelbaarheid werd het hoofdveld van voetbalvereniging De Valken uit Venhuizen in 2021 geheel gerenoveerd. Na de oplevering van het hoofd- en C-veld startte de gemeente als proef met het maaien van het hoofdveld door een robotmaaier. Dit op verzoek van de vereniging. Meermaals gaven De Valken, Spirit en Woudia aan niet geheel tevreden te zijn met de maaiwerkzaamheden op de velden. De resultaten van het maaiwerk en de bespeelbaarheid van het veld zijn nu zeer goed. Dat vroeg om navolging. Daarom komen er nu zes nieuwe robotmaaiers.

Simone Visser-Botman, wethouder Samenleving in Drechterland: ‘We verwachten dat met het inzetten van robotmaaiers de kwaliteit van het maaiwerk omhooggaat. Daardoor krijgen we in de gemeente Drechterland beter bespeelbare voetbalvelden. Dit resulteert hopelijk in minder afgelaste wedstrijden vanwege niet goed bespeelbare velden en minder blessures bij spelers. Het draagt ook bij aan trotse vrijwilligers bij de clubs. Het is erg leuk om als club terug te horen van de tegenpartij dat de grasmat er bijzonder goed bij ligt. Dit is een mooi voorbeeld van een win-win-situatie.’

Planning 

Als de gemeenteraad akkoord gaat in januari, zal de gemeente Drechterland de aanschaf en installatie van de robotmaaiers in de markt zetten volgens het aanbestedingsbeleid (via een meervoudige onderhandse aanbesteding). Wij verwachten dat, na een definitief gunningsbesluit, we de robotmaaiers in het voorjaar van 2023 kunnen laten installeren en in gebruik nemen.