Paspoort of identiteitskaart aanvragen kinderen

Wilt u een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen voor uw kind(eren)?

Zolang uw kind nog geen 18 jaar is, moeten ouders/gezaghouders toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort. Voor aanvraag van een identiteitskaart geldt een leeftijd van 12 jaar.

Bij het aanvragen en ophalen van hun paspoort of identiteitskaart, moeten kinderen altijd mee.

Maak altijd eerst een afspraak als u het gemeentehuis bezoekt.

Controleer tijdig de datum op het identiteitsbewijs. U kunt de komende tijd te maken krijgen met langere wachttijden voor het verlengen of het aanvragen van een nieuw document. Maak daarom ruim op tijd een afspraak bij de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

  • paspoort kinderen t/m 17 jaar (5 jaar geldig): € 63,40
  • Identiteitskaart tot 18 jaar: € 40,90

Bij het aanvragen en ophalen van hun paspoort of identiteitskaart, moeten kinderen altijd mee. Daarnaast moet u het volgende meenemen bij de aanvraag:

  • alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt, ook als ze zijn verlopen geldig identiteitsbewijs van beide ouders/gezaghouders van het kind (geen kopie)
  • 1 recente pasfoto (van uw kind) in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • pinpas of contant geld. Je betaalt direct bij de aanvraag
  • ben je onder de 12 jaar: dan kom jezelf met één van je ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
  • de geldige identiteitsbewijzen van je vader en je moeder (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
  • bij aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar of aanvraag paspoort tot 18 jaar: een ingevuld toestemmingverklaring reisdocumenten gemeente Drechterland (pdf, 168 kb) met daarop de handtekening van je vader en je moeder (of van degene die het gezag over je heeft)

Om kinderontvoering tegen te gaan, heeft u toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. Bij grenscontrole let de Koninklijke Marechaussee extra goed op minderjarige kinderen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Wonen ouders/gezaghouders niet op hetzelfde adres, dan voldoet een vooraf ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier reisdocument niet. In dit geval moeten ouders of gezaghouders (samen of los van elkaar) persoonlijk toestemming geven op vertoon van een geldig identiteitsbewijs. U kunt toestemming geven op het gemeentehuis in uw eigen woonplaats, of in de woonplaats van uw kind.

U vindt hier de toestemmingsverklaring reisdocumenten gemeente Drechterland (pdf, 168 kb).

Wij versturen uw aanvraag naar het bedrijf dat paspoorten en identiteitskaarten maakt. 

Het kost 5 werkdagen om uw identiteitskaart te maken.

Let op: Vergeet niet alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn).

Heb je spoed, maar is er op korte termijn geen plek voor een afspraak? Neem dan telefonisch contact op via 140228 of (0228) 352 352. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Vraag je het paspoort voor 14.00 uur aan, dan is deze meestal de volgende werkdag om 9.00 uur klaar. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak. Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.

Noodpaspoort

Vertrek je vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.