Vluchtelingenpaspoort aanvragen

Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Het is ook een identiteitsbewijs. U kunt het vluchtelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Met uw vluchtelingenpaspoort kunt u naar het buitenland reizen. Voor veel landen heeft u nog wel een visum nodig. De ambassade van het land van het land waar u heengaat heeft daarover meer informatie. Kijk op de website van de  Rijksoverheid.

Voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort neemt u contact op met de afdeling Burgerzaken via (0228) 352 352 of het contactformulier

  • u bent erkend als vluchteling door de Verenigde Naties (VN) en de IND
  • u bent ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Drechterland
  • een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus
  • alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag
  • een geldig verblijfsdocument
  • jonger dan 18 jaar? Een ingevuld toestemmingsverklaring afgifte reisdocument gemeente Drechterland (pdf, 184 kB) met daarop de handtekening van allebei jouw ouders (of van degene die het gezag over je heeft)

Let op!

  • als personen met ouderlijk gezag over een kind niet op hetzelfde adres wonen, neem dan eerst even contact op
  • ouders, neem ook uw paspoort of identiteitskaart mee bij het aanvragen van een paspoort of ID-kaart voor uw kind

Een vluchtelingenpaspoort kost € 63,40

Het kost 5 werkdagen om uw identiteitskaart te maken.

Let op: vergeet niet alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn).

 

Heeft u spoed, maar is er op korte termijn geen plek voor een afspraak? Neem dan telefonisch contact op via 140228 of (0228) 352 352. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Vraagt u het paspoort voor 14.00 uur aan, dan is deze meestal de volgende werkdag om 9.00 uur klaar. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak. Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.