Huwelijk of geregistreerd partnerschap regelen

Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap regelt u in de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren. U neemt hiervoor contact op met de afdeling Burgerzaken via (0228) 352 352 of het contactformulier

Melding maken van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Voordat u kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, moet u daar een officiële melding van maken. Vroeger was dat het in ondertrouw gaan. Doe dit uiterlijk 2 weken van tevoren, maar liever nog eerder (op z’n vroegst een jaar van tevoren).

Let op:

 • kiest u voor een geregistreerd partnerschap en gaat u verhuizen naar een ander land? Een geregistreerd partnerschap is niet rechtsgeldig in elk land. Wij adviseren u dan te kiezen voor een huwelijk
 • het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap (minimaal 2, maximaal 4). Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn
 • als u beiden in het buitenland woont en één van beiden heeft de Nederlandse nationaliteit, dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag
 • melden van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap is gratis
 • gratis trouwen of partnerschapsregistratie kan op maandag om 9:30 of 10:00 uur
 • het gratis huwelijk en geregistreerd partnerschap is alleen voor inwoners van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec

Kijk voor meer tarieven in de  legestabel.

 • Raadzaal gemeentehuis
 • Hervormde Kerk  
 • Martinuskerk   
 • Cultureel Centrum Pancratius  
 • Het Oosterleker Kerkje

In Drechterland kunt u overal trouwen als de locatie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Op het aanvraagformulier vindt u alle voorwaarden.

Raadpleeg de legestabel van 2021 voor aanvullende tarieven. De kosten zijn exclusief de kosten die de eigenaar van de locatie in rekening brengt.

 

 

Huwelijken en partnerschapsregistraties worden voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, ook wel ‘babs’ of trouwambtenaar genoemd.

U kunt een voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar. Wij proberen zo veel mogelijk rekening te houden met uw wens, maar wij wijzen de definitieve trouwambtenaar toe.

Alle zaken rondom een huwelijk of partnerschapsregistratie worden door de gemeente geregeld. Zodra bekend is welke trouwambtenaar uw huwelijk of partnerschapsregistratie zal voltrekken zal deze enige tijd voor de voltrekking contact met u opnemen.

U kunt ook kiezen voor een trouwambtenaar uit de gemeenten Enkhuizen of Stede Broec.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de coronamaatregelen die gelden bij huwelijksvoltrekkingen.

De maatregelen gelden voor de gemeentehuizen, externe en vrije trouwlocaties. Wilt u niet onder bovenvermelde voorwaarden trouwen/partnerschap laten registreren, kunt u uiteraard ook kiezen voor een kosteloze voltrekking/registratie.