Emigreren

We noemen een verhuizing naar het buitenland emigratie als u minimaal 8 van de 12 maanden in het buitenland gaat wonen. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn.

Met deze melding laat u zich uitschrijven uit de basisregistratie personen (BRP). Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich uit laten schrijven. U kunt uw emigratie digitaal doorgeven met DigiD.

Afspraak maken

Het is ook mogelijk om aan de balie te komen. Alle personen die naar het buitenland vertrekken geven persoonlijk op het gemeentehuis hun verhuizing door. Ook minderjarige kinderen komen mee bij de afspraak. Voor het maken van een afspraak neemt u telefonisch contact op met de afdeling Burgerzaken via 14 0228 of u vult online het contactformulier in. 

U meldt dit binnen 5 dagen vóór uw vertrek aan de gemeente waar u woont, niet eerder.

Wij schrijven u uit in onze administratie. Daarna sturen wij uw gegevens door naar het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten.

Als u emigreert en u zich bij de gemeente aan de balie uitschrijft, dan kan de gemeente u een bewijs van uitschrijving geven. Dit kan alleen op de dag van uitschrijving. Een bewijs van uitschrijving is gratis.  Heeft u zich al uitgeschreven, dan vraagt u het bewijs van uitschrijving aan bij een van de 18 Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) loketten.

Ja, dat kan als je voor een korte tijd (minder dan 8 maanden) gaat studeren in het buitenland. Op de website van MijnOverheid kan je het adres doorgeven, waar je post van overheidsinstanties kunt ontvangen. Dit kan je op ieder moment wijzigen. Vergeet niet om je ziektekostenverzekeraar, het Duo en de bank te informeren.

Als u geëmigreerd bent, vraagt u een uittreksel aan bij een van de 18 Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) loketten. U kunt niet meer terecht bij uw laatste woongemeente.

Ja, dat is mogelijk. U vult hiervoor het aangifte emigratie Drechterland (pdf, 164 kb) in en stuurt het formulier met een kopie van het legitimatiebewijs naar:

Gemeente Drechterland
Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

Let op: schriftelijk doorgeven kan alleen u alleen zelf vertrekt of als alle bewoners van het adres meeverhuizen. Als er iemand op het adres achterblijft of u vertrekt zelf niet naar het buitenland, dan moeten alle vertrekkende bewoners persoonlijk langskomen.

 

Het doorgeven van uw verhuizing naar het buitenland is gratis.