Dementie

Dementie is een verzamelnaam van hersenaandoeningen met als belangrijk kenmerk geheugenstoornissen, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is.

Hoe herken ik dementie?

Naast toenemende geheugenstoornissen krijgen mensen met dementie vaak te maken met stemmingswisselingen, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en ziekte. Zoals teksten niet meer goed begrijpen, moeite met dagelijkse handelingen en niet op de naam kunnen komen van bekende voorwerpen. Tegenwoordig wordt de diagnose ook bij jongere mensen gesteld.

Wat kan ik doen bij een vermoeden van dementie?

Maakt u zich zorgen over de geheugenproblemen van uzelf of iemand in uw omgeving? Dan doet u er goed aan om eerst de huisarts te raadplegen. Hij of zij kan signaleren wat er aan de hand is en u eventueel doorverwijzen voor aanvullend onderzoek.

Als er sprake is van dementie dan krijgt u, als u dat wil, een casemanager toegewezen. Een casemanager is een vaste contactpersoon die mensen met dementie en hun naasten informeert, adviseert, zorg regelt en helpt keuzes te maken. Dit alles gebeurt in nauw overleg met de huisarts en andere betrokken zorgverleners.

Drechterland dementievriendelijk

De gemeente Drechterland is sinds 2019 dementievriendelijk. In een dementievriendelijke gemeente kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Samen met lokale partners zet de gemeente zich in om Nederland dementievriendelijk te maken.

  • Geriant geeft hulp aan thuiswonende mensen (en hun naasten) met dementie. De hulp kan bestaan uit: onderzoek, behandeling en/of ondersteuning
  • Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland organiseert regelmatig Alzheimer Cafés binnen West-Friesland
  • Wegwijzerdementie.nl – Deze website helpt u op weg met de belangrijkste informatie over dementie en met informatie over het aanbod aan ondersteuning & zorg voor mensen met dementie en hun naasten
  • de DementieLijn is via 0800-5088 dagelijks bereikbaar voor mensen die vragen hebben over dementie, advies willen in omgaan met iemand met dementie of hun verhaal kwijt willen
  • Samen dementievriendelijk helpt bij het vergroten van kennis over dementie en het leren omgaan met mensen met dementie
  • Familias is een digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers van mensen met dementie uit Noord-Holland-Noord
  • op dementie.nl staat veel informatie over dementie, tips en ervaringen van anderen

Meer leren over dementie via online trainingen:

Heeft u vragen over dementie aan de gemeente Drechterland? Neem dan contact op met onze consulenten via telefoonnummer (0228) 352 352 of e-mail.