Over Drechterland

De gemeente Drechterland bestaat uit de lintdorpen:

  • Hem
  • Hoogkarspel
  • Oosterblokker
  • Oosterleek
  • Schellinkhout
  • Venhuizen
  • Westwoud
  • Wijdenes

Oppervlakte 80,74 km²
– land 59,10 km²
– water 21,64 km²
Inwoners (1 januari 2018) 19.425 (329 inw./km²)

Acht skitterende durpen!

Drechterland is rijk aan cultuur en geschiedenis. Elk dorp heeft zijn hierin eigen herkenningspunten. Denk aan de Westfriese Omringdijk met zijn basaltstenen. Of de vuurtoren bij Oosterleek met het prachtige gedicht: “We wouldn’t mind the sun, dear, if it didn’t set”, vertaald: “De zon zou ons niet kunnen schelen, lief, als zij niet onderging”. Het beroemde Beatlesmonument in Oosterblokker, ter nagedachtenis aan het enige optreden dat zij in Nederland gaven in 1964 of de watertoren in Hoogkarspel die de bomenrijen ontstijgt.

Maar ook het landschap is bijzonder afwisselend. Rechte ruilverkavelingswegen doorsnijden het vlakke land. En dat levert prachtige plaatjes op. De kronkelende Dorpsweg in Schellinkhout en de Zuiderdijk. Bruggetjes, boomgaarden en bollenvelden: het is een belevenis. Bij de vele stalletjes langs de weg kunt u bloemen, fruit en groente van het seizoen kopen, vers van het land. De lokale en Westfriese cultuur zijn een onmiskenbaar onderdeel van het hedendaagse leven. 

Over Drechterland

Drechterland verbindt Hoorn en Enkhuizen en wordt door het Markermeer gescheiden van Flevoland. In de Middeleeuwen voeren hier de grote handelsschepen over de Zuiderzee, langs de Westfriese Omringdijk richting de havenstad Hoorn om hun lading te lossen. Achter de dijk ligt een waterrijk landbouw- en veeteeltgebied.

Drechterland wordt gekenmerkt door karakteristieke lintbebouwing van langgerekte dorpen met haaks daarop de smalle lange percelen van de landerijen. Elk dorp heeft zijn eigen cultuur, geschiedenis en monumenten. Zo helpt Drechterland aan het onderhouden en restaureren van verschillende kerken, torens en molens om het cultureel erfgoed te bewaren. Mooie voorbeelden hiervan zijn de stofmolen in Wijdenes, de oude korenmolen de Krijgsman in Oosterblokker en het beroemde Beatlesmonument in Oosterblokker dat werd opgericht als aandenken aan hun concert in 1964. Drechterland heeft daarnaast een sterke cultuurhistorische identiteit. Er heerst een gevoel voor lokale en Westfriese folklore die tekenend is voor zowel de omgeving als de mentaliteit. Drechterlands is hier geen begrip, maar een manier van leven.

Voordat West-Friesland werd bewoond, bestond Drechterland grotendeels uit veenmoeras. Strook voor strook ontwaterden pioniers het gebied voor de landbouw. Later kwamen ook de veeteelt, fruitteelt en bloembollenvelden hier tot bloei. Langs de weg staan kraampjes met groenten, eieren, tulpen en fruit. Fruitbomen doen het hier goed vanwege de zandgrond en zelfs wijnteelt is hier mogelijk. De Omringdijk is een eeuwenoude vriend en op verschillende manieren een ‘rode draad’ in Drechterland. Drechterland biedt zowel inwoners als toeristen mooie wandel-, vaar- en fietstochten, over de dijk, door de dorpen of langs de landerijen. Vooral als de bloemenvelden in bloei staan geniet iedereen op de dijk van de zon, het water en de natuur.