Hoogkarspel Zuid

In het zuidelijke gedeelte van Hoogkarspel komt een nieuwe woonwijk. Een van de doelen is voldoende woningen voor senioren, starters en eenpersoonshuishoudens te bouwen.

(Afbeelding: Google Maps)

Binnen onze gemeente willen wij voor 2030 duizend woningen bouwen. Hiervan komt er een deel in het gebied ten zuiden van Hoogkarspel. Het doel is om te zorgen voor een gezonde woningmarkt met betaalbare en duurzame woningen voor iedereen. Hiervoor maken we een plan, het ‘gebiedsgericht omgevingsprogramma’, dat begin 2026 klaar moet zijn.

Inhoud van deze pagina

Een gebiedsgericht omgevingsprogramma

Het gebiedsgerichte omgevingsprogramma is een plan, waarin we onderzoeken hoe we woningbouw kunnen ontwikkelen in Hoogkarspel Zuid. Daarin komt te staan hoe het woongebied eruit moet zien, wat de identiteit wordt en hoe het past bij de omgeving. We onderzoeken ook wat het gaat kosten, hoelang het duurt en welke stappen we moeten nemen. Daarnaast kijken we naar de impact op het landschap en de landbouw.

Toegankelijk

We willen een wijk bouwen die voor iedereen toegankelijk is met speciale aandacht voor voldoende woningen voor senioren, starters en eenpersoonshuishoudens. Bovendien moet Hoogkarspel Zuid een woongebied worden, dat is voorbereid op het veranderende klimaat.

Samenwerken

De ontwikkeling van Hoogkarspel Zuid is nog in de beginfase. Belangrijk is dat het een plek wordt waar mensen zich thuis voelen en verbonden zijn met de omgeving. Het plan willen we daarom samen met (potentiële) bewoners en belanghebbenden maken. Hierover houden we u de komende tijd op de hoogte via onze website, sociale media en het gemeentenieuws. 

Meer informatie?

  • u kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief over Hoogkarspel Zuid
  • heeft u vragen over het project dan kunt u die stellen via het contactformulier
  • kijk voor meer algemene informatie over participatie ook op de website Samen Drechterland

    Proces

    Schematische voorstelling fases Hoogkarspel Zuid:
- Fase 1: Ophalen wensen en ambties
- Fase 2: Concept gebiedsgericht programma
- Fase 3: Definitief gebiedsgericht programma

    Het gebiedsgericht omgevingsprogramma Hoogkarspel Zuid is verdeeld in drie fasen. Fase 1 is afgerond en hierin is in opdracht van de gemeenteraad gewerkt aan het Ambitiedocument. In dit document zijn de randvoorwaarden, ambities en kansen voor Hoogkarspel Zuid vastgelegd.

    In Fase 2 gaan we de eerste ideeën voor het gebied wat concreter uitwerken met een ontwikkelraamwerk. Dit is een kaart waarop staat hoe het gebied kan worden ingericht. Denk aan verkeer, water, groen, voorzieningen, wonen en werken. Samen onderzoeken we de mogelijkheden (scenario’s) voor het gebied. Dit onderdeel is in de zomer klaar. 

    In Fase 3 werken we aan de visiekaart. Deze laat zien hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen, met aandacht voor bijvoorbeeld wonen, natuur en verkeer. Ook maken we een essentiekaart. Hierop tonen we de belangrijkste kenmerken van het gebied die behouden moeten blijven, zoals historische gebouwen of groene zones. Samen helpen ze bij plannen voor de leefomgeving. We werken in deze fase toe naar de oplevering van het programma.

    Planning

    De bedoeling is dat het omgevingsprogramma in januari 2026 door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

    WatWanneer
    Opdracht gebiedsgericht omgevingsprogramma Hoogkarspel Zuid27 mei 2024
    Fase 1
    Start ontwerpteam Hoogkarspel Zuid3 oktober 2024
    Gebiedscafé 1 – alle belanghebbenden10 december 2024
    Uitzetten enquête 1 – alle belanghebbenden19 december 2024
    College van B&W stelt de gemeenteraad in de gelegenheid om te reageren op het Ambitiedocument Hoogkarspel Zuid24 maart 2025
    Besluitvorming college van B&W over het Ambitiedocument Hoogkarspel Zuid8 april 2025
    Fase 2
    Gebiedscafe 2 – alle belanghebbenden24 april 2025
    College van B&W stelt de gemeenteraad in de gelegenheid om te reageren op het Ontwikkelraamwerk Hoogkarspel Zuid30 juni 2025
    Besluitvorming college van B&W over het Ontwikkelraamwerk Hoogkarspel Zuid8 juli 2025
    Fase 3
    Enquête 2augustus/september 2025
    Gebiedscafé 3september 2025
    Besluitvorming visie- en essentiekaart college van B&Woktober 2025
    Fase 4
    Gebiedscafé 4oktober/november 2025
    Enquête 3oktober/november 2025
    Besluitvorming gebiedsgericht omgevingsprogramma college van B&Wdecember 2025
    Instemming gebiedsgericht omgevingsprogramma gemeenteraadjanuari 2026

    Veelgestelde vragen

    We bepalen de zuidgrens in het plan dat nu gemaakt wordt. We verwachten dat dit begin 2026 duidelijk is.

    We verbinden Hoogkarspel Zuid met Hoogkarspel via wegen en paden. We zorgen voor ontmoetingsplekken en voorzieningen, zodat bewoners elkaar makkelijk kunnen ontmoeten. We bouwen gebouwen die passen bij het dorp en kiezen voor een mix van functies en woningtypes.

    We willen vóór 2030 duizend woningen bouwen in heel Drechterland. Hoogkarspel Zuid speelt hierin een belangrijke rol. We hebben de provincie laten weten dat we hier vóór 2030 driehonderd woningen willen bouwen. Na 2030 breiden we de wijk verder uit, maar het exacte aantal woningen staat nog niet vast. De Omgevingsvisie is een plan op hoofdlijnen waarin geen aantallen genoemd worden. Details worden uitgewerkt in programma’s zoals het gebiedsprogramma Hoogkarspel Zuid.

    Als we een woonwijk willen bouwen met betaalbare woningen voor iedereen en met voldoende voorzieningen moet er een minimaal aantal gebouwd worden. De gemeente zoekt naar een goede balans tussen het bouwen van genoeg woningen en het behoud van een fijne leefomgeving met groen en water met een dorps karakter.

    De gemeente Drechterland richt zich op een toekomstgericht woningbouwbeleid. We spelen in op veranderingen in de bevolking op lange termijn. Zo blijft onze sociale structuur sterk. We willen een goede balans op de woningmarkt. Dit betekent: woningen die passen bij alle levensfases, verschillende inkomens en diverse groepen inwoners. We werken aan buurten waar iedereen zich thuis voelt. Buurten met goedkope én dure woningen. Waar kinderen fijn kunnen opgroeien en ouderen gezond oud kunnen worden.

    In de plannen wordt rekening gehouden met het AZC, zodat er geen problemen zijn voor de ontwikkeling van de wijk.

    We ontwikkelen een plan voor wegen en paden. We verbeteren de verbindingen met het station, het centrum en sportfaciliteiten. We zorgen ervoor dat fietsers, voetgangers en automobilisten zich makkelijk kunnen verplaatsen. We werken samen met bewoners en andere betrokkenen om de plannen goed af te stemmen. Houd het project in de gaten voor nieuws en inspraakmomenten via samen.drechterland.nl.

    Ja, we maken een mobiliteitsplan en doen onderzoek naar:

    • een tweede ingang bij het station
    • minder verkeersdrukte bij de spoorwegovergang
    • meer parkeerplekken voor auto’s en fietsen
    • betere routes voor fietsers en voetgangers

    We betrekken inwoners en andere belanghebbenden bij deze plannen. Houd het project in de gaten voor nieuws en inspraakmomenten via samen.drechterland.nl.

    We bouwen verschillende soorten woningen voor starters, ouderen en gezinnen. Naast koopwoningen in verschillende prijsklassen, komen er ook sociale huurwoningen en levensloopbestendige woningen die geschikt zijn voor één- of tweepersoonshuishoudens.

    We bouwen de wijk in fases. We richten ons nu op 300 woningen in 2030. Later maken we meer details bekend over inschrijving, woningtypes, prijzen en de beschikbaarheid van kavels. Houd de projectwebsite en nieuwsbrieven in de gaten voor updates!

    We ontwerpen de wijk klimaatbestendig. We leggen groene waterbuffers aan, verminderen verharding en zorgen voor veel groen. We gebruiken energiezuinige voorzieningen en duurzame bouwmaterialen.

    We werken vanaf het begin samen met nutsbedrijven. We doen er met elkaar alles aan om de nodige voorzieningen op tijd beschikbaar te hebben.

    We willen het bestaande landschap en groen zoveel mogelijk behouden en een plek geven in de wijk. We streven naar een mooi en afwisselend landschap met verschillende stijlen. In onze plannen kijken we naar het behoud en de opname van natuur, zoals het bos bij de Slimweg.

    Ja, behalve als een andere oplossing beter is.

    We denken aan zorg, onderwijs en winkels. We onderzoeken of we deze al in de eerste fase van de bouw kunnen realiseren.

    Aanmelden nieuwsbrief

    U kunt op elk moment uw inschrijving ongedaan maken door op de link ‘Afmelden’ te klikken helemaal onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt. We gebruiken uw e-mailadres alleen voor het sturen van ons gemeentenieuws en geven uw adres niet aan derden. Met uw inschrijving stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen gebruiken in overeenstemming met deze voorwaarden.

    Nieuwsbrieven