Recreatieterrein Uiterdijk

Veel inwoners van Schellinkhout en andere bezoekers komen hier graag zwemmen, kite- en windsurfen en genieten van het water. De Uiterdijk is een mooie plek die veel mensen aantrekt. Vooral in het hoogseizoen kan dit leiden tot grote drukte en problemen met verkeer en parkeren.

Zwemmen, surfen en kiten

De Uiterdijk is een mooie plek die veel mensen aantrekt. Vooral in het hoogseizoen kan dit leiden tot grote drukte en problemen met verkeer en parkeren.

Daarom werken gemeente Drechterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Recreatieschap Westfriesland en de Nederlandse Kitesurfvereniging samen om de drukte beter te reguleren.

Op de route van de Zuiderdijk tussen De Laan en de Dorpsweg geldt éénrichtingsverkeer en een stopverbod. Op drukke dagen wordt er echter toch geparkeerd. Hier wordt actief op gehandhaafd. Het stopverbod geldt ook op het traject van de Zuiderdijk tussen De Laan en de Wester Meeweg. Zowel het parkeer- als het stopverbod vallen onder besluit van het Hoogheemraadschap.

Extra parkeerplaatsen

Eerder hebben Recreatieschap Westfriesland en gemeente Drechterland een plan gemaakt voor 25 tot 30 nieuwe, extra parkeerplaatsen. Het Recreatieschap legt deze parkeerplaats (met grastegels) buitendijks aan, tegenover de huidige  parkeerplaats en aan de oostkant van de afrit. Met de realisatie van de nieuwe buitendijkse parkeerplaats is er ruimte voor 140 auto’s. Parkeren op de Zuiderdijk wordt niet meer toegestaan.

Recreatieterrein Uiterdijk is door de ligging en het ondiepe water een populaire locatie voor wind- en kitesurfen. Het is bovendien een van de weinige locaties waar met wind uit het zuiden gekitesurft kan worden. Rijkswaterstaat heeft deze locatie eind 2018 formeel benoemd tot kitesurflocatie. In 2019 is er voor de kitesurfers een extra strand aangelegd, zodat zwemmers en surfers elk hun eigen plek hebben. De terreinen voor zwemmen en surfen worden duidelijk van elkaar gescheiden.

Afstemming met kitesurfscholen

Om te grote drukte en overlast te voorkomen en de watersport veilig te houden, zijn er (huis)regels De regels zijn opgesteld door de gemeente in samenwerking het Recreatieschap Westfriesland de Nederlandse Kitesurfvereniging en gebruikers van het gebied. Voor aankomend recreatieseizoen worden huisregels uitgewerkt. Ook is er onderzoek gedaan naar een manier voor het beter reguleren van kitesurfscholen op het terrein.

Kitesurfers: rekening houden met elkaar

Naast kitesurfscholen zijn er ook individuele kitesurfers die het gebied gebruiken. Het gebied is openbaar toegankelijk: voor kitesurfen is geen toestemming nodig.

Bij goede weersomstandigheden kan het echter wel behoorlijk druk worden en dat kan voor overlast zorgen bij surfers. Daarom zijn er gedragsregels opgesteld, die op het informatiebord staan. Naast de algemene gedragsregels komt er een protocol voor drukke dagen. Ook zijn er herkenbare kitestewards in het gebied aanwezig, die aan bezoekers ter plekke uitleg en informatie kunnen geven over de huisregels.

Dit project is een samenwerking tussen gemeente Drechterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Recreatieschap Westfriesland en de Nederlandse Kitesurfvereniging.

Het recreatiegebied ligt in de gemeente Drechterland en de gemeente is coördinator van dit project. De dijk(en) en de wegen op de dijk(en) zijn in beheer van het Hoogheemraadschap. Het Recreatieschap is eigenaar en beheerder van het recreatieterrein de Uiterdijk: het is de uitvoerende partij voor de aanleg van het kitesurfstrand en de nieuwe parkeerplaats. De Nederlandse Kitesurfvereniging houdt zich bezig met het verbeteren van kitesurflocaties. Ze werken daarbij samen met overheden, Watersportverbond, natuurorganisaties en andere partijen.

Meer informatie of reageren?

Heeft u vragen, ideeën of wilt u reageren op de plannen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@sed-wf.nl.

Nieuwsbrief