De regio Westfriesland moet meer zonne- of windenergie opwekken. Zodat we ook in de toekomst onze huizen en bedrijven kunnen verwarmen en verzekerd zijn van stroom. Om dat te bereiken, hebben alle gemeenten zoekgebieden aangewezen. In deze gebieden kan onderzocht worden of het opwekken van zonne-en/of windenergie mogelijk is. Kamersloot in Schellinkhout is één van deze zoekgebieden.
Alle zoekgebieden staan in de Regionale Energiestrategie.
Geen windenergie in Kamersloot
Kamersloot is alleen aangewezen als zoekgebied voor zonne-energie. Het opwekken van windenergie is in dit gebied niet aan de orde.
Plannen van Abo Energy
Het bedrijf European Energy wil onderzoeken of het in Kamersloot een agri-zonnepark kan realiseren: zonnepanelen op palen, waarbij het agrarisch gebruik van het land behouden blijft. De plannen zijn nog in ontwikkeling en er is nog geen vergunning aangevraagd. Daardoor kan de gemeente veel vragen van bewoners nog niet beantwoorden. Zodra European Energy een vergunning aanvraagt, wordt meer duidelijk.
Hoe worden bewoners betrokken?
Voordat European Energy een vergunning aanvraagt, gaat het bedrijf in gesprek met omwonenden van Kamersloot. Bewoners kunnen meedenken over:
- de invulling van het zoekgebied of de plek binnen het zoekgebied waar zonnepanelen kunnen komen
- de mogelijke voordelen en nadelen voor de omgeving
- de mogelijkheden om als inwoner mee te profiteren van de opbrengsten
European Energy heeft inmiddels een brief gestuurd naar direct omwonenden en persoonlijke gesprekken gevoerd. Binnenkort volgt meer informatie voor andere inwoners in de omgeving. De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners goed worden geïnformeerd en actief kunnen meedenken.
De stappen voor een vergunning in beeld
In onderstaande afbeelding ziet u wat er komt kijken bij de aanvraag van een vergunning:

Goed om te weten: als een bedrijf een vergunning aanvraagt, moet het bedrijf de gemeente laten weten hoe het bewoners, bedrijven en andere partijen heeft betrokken bij de plannen. De gemeente bepaalt of dit voldoende is gebeurd. Daarnaast gaan de gemeente en Provincie Noord-Holland na of aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan.
Als de gemeente de vergunning wil afgeven, neemt zij een voorlopige beslissing. De gemeente plaatst dit ‘ontwerpbesluit’ op haar website. Bewoners of ondernemers die het niet eens zijn met de beslissing kunnen op dat moment per brief bezwaar maken.
De gemeente reageert op de bezwaren en neemt een beslissing. Wie het daar niet mee eens is, kan in beroep gaan. Een rechter doet dan uitspraak. Daarna volgt de definitieve beslissing van de gemeente.
Veelgestelde vragen
Nederland stopt met gas- en kolencentrales, die voor stroom zorgen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar stroom alsmaar toe. Nu de gas- en kolencentrales gaan sluiten, hebben we andere, duurzame energiebronnen nodig. We willen ervan verzekerd zijn dat we ook in de toekomst onze huizen en bedrijven kunnen verwarmen en voldoende stroom hebben.
In de regionale energiestrategie (RES) werken alle gemeenten, het hoogheemraadschap en de provincie samen om meer duurzame energie op te wekken. Tot 2030 is dat alleen nog zonne- of windenergie.
In heel Nederland zijn dertig regionale energiestrategieën opgesteld. Gemeente Drechterland valt onder de RES-regio Noord-Holland Noord.
In de regionale energiestrategie staat hoeveel duurzame energie er per regio moet worden opgewekt. De zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord moeten samen voor 2030 3,6 TWh aan duurzame elektriciteit opwekken.
Meer informatie over de RES Noord-Holland Noord staat op de website Energieregio Noord-Holland.
Een zoekgebied is een gebied waar onderzocht kan worden of daar wind- en/of zonne-energie kan worden opgewekt. Omdat het een ‘zoek’gebied is, betekent dit niet dat er in het gebied ook daadwerkelijk wind- en/of zonne-energie gaat worden opgewekt. Bedrijven kunnen hun plannen aan de gemeente voorleggen. De gemeente beslist of die plannen ook mogen doorgaan.
Een bedrijf kan plannen maken voor het zoekgebied of voor een deel van het zoekgebied.
Zoekgebieden zijn door de gemeente aangewezen en vastgelegd in de regionale energiestrategie (RES).
Kamersloot is als zoekgebied aangewezen omdat dit gebied geschikt kan zijn voor het opwekken van zonne-energie. Het ligt buiten de dorpskern, heeft open ruimte, en biedt mogelijkheden voor het combineren van zonne-energie met agrarisch gebruik. Dit past binnen de doelstellingen van de Regionale Energiestrategie om lokaal duurzame energie op te wekken.
Drechterland heeft drie zoekgebieden voor het opwekken van zonne- en/of windenergie. Eén zoekgebied ligt bij de Elbaweg in Hem. Een ander zoekgebied is bij Oosterwijzend in Hoogkarspel Zuid. Het derde zoekgebied is Kamersloot in Schellinkhout.
Nee, Kamersloot is alleen aangewezen als zoekgebied voor zonne-energie. Er worden geen plannen gemaakt voor het opwekken van windenergie in dit gebied. In de Regionale Energiestrategie (RES) is Kamersloot specifiek opgenomen als zoekgebied voor zonne-energie, bijvoorbeeld in de vorm van een agri-zonnepark. Windmolens zijn hier niet aan de orde.
Voordat een bedrijf bij de gemeente een vergunning aanvraagt, gaat het eerst met direct omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen in gesprek om te horen wat zij van de plannen denken. Aan de hand van de ideeën van de omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen kan het bedrijf zijn plannen nog aanpassen. Daarna vraagt het bedrijf mogelijk een vergunning aan voor het opwekken van duurzame energie. De gemeente beoordeelt niet alleen de plannen, maar kijkt ook hoe het bedrijf omwonenden, ondernemers en anderen heeft betrokken bij de plannen.
Als een bedrijf een vergunning heeft aangevraagd voor het opwekken van duurzame energie in een zoekgebied, gaat de gemeente de plannen beoordelen. Als de gemeente positief is en de vergunning wil afgeven, neemt zij een voorlopige beslissing. De gemeente plaatst dit ‘ontwerpbesluit’ op haar website. Bewoners of ondernemers die het niet eens zijn met de beslissing kunnen op dat moment per brief bezwaar maken.
De gemeente reageert op de bezwaren en neemt opnieuw een beslissing. Wie het daar niet mee eens is, kan in beroep gaan. Een rechter doet dan uitspraak. Daarna volgt de definitieve beslissing van de gemeente.