Vuurwerk

Vuurwerk afsteken is toegestaan op oudejaarsavond. Maar er zijn wel regels en voorwaarden waar u zich aan moet houden.

Vuurwerk: regels en voorwaarden in Drechterland

Vuurwerk. Voor sommigen iets waar ze het hele jaar naar uitkijken en een maandsalaris aan uitgeven. Voor anderen is het een afschuwelijk gebeuren dat alleen maar overlast en ellende veroorzaakt. In tegenstelling tot sommige andere gemeenten is het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond toegestaan in Drechterland, maar er zijn wel regels en voorwaarden.

Vuurwerk afsteken? Dit zijn de regels

Dit jaar mag het weer: vuurwerk afsteken. Dit is toegestaan op 31 december tussen 18.00 en 02.00 uur. Geniet ervan, maar houd het veilig. Hoe u dat doet? Draag altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand. Tot slot: koop geen illegaal vuurwerk. Dit is levensgevaarlijk én strafbaar. 

Carbidschieten toegestaan onder voorwaarden

Ook carbidschieten is met oud en nieuw toegestaan. Wel gelden er strikte voorwaarden. Houdt u hieraan, dan blijft het voor iedereen veilig.

 1. U bent minimaal 18 jaar en niet onder invloed van alcohol of drugs. Dit geldt óók voor iedereen die helpt bij het carbidschieten
 2. De (melk)bus/container/opslagvat waarmee u schiet is maximaal 40 liter
 3. Het gebruik van (metalen) busdeksels is niet toegestaan.
 4. Het gebruik van een (voet)bal of andere afsluiting mag alleen als dit geen schade aan mens, dier of goed kan veroorzaken
 5. Het vrije schootsveld is minimaal 75 meter
 6. Binnen dit schootsveld bevinden zich geen paden, wegen of personen
 7. De locatie waar het carbidschieten plaatsvindt ligt op ten minste:
  • 75 meter van woningen
  • 300 meter van medische en zorginstellingen
  • 300 meter van inrichtingen waar dieren worden gehouden.
 8. Bent u toeschouwer? Houd dan minimaal 25 meter afstand van het carbidschieten.
 9. Schiet u zelf de carbid of helpt u hierbij? Zorg er dan voor dat u niets doet – of juist nalaat – dat gevaar, schade of hinder kan veroorzaken voor mens en milieu   

Vuurwerkafval? Zó haalt u het veilig weg.

De straat vol vuurwerkresten? Natuurlijk is het fijn als we dit allemaal weer opruimen. Maar er kleeft ook altijd een risico aan. Soms is het vuurwerk niet goed zijn afgegaan of smeult het nog na. Zó haalt u veilig vuurwerkafval weg: zet vuurwerkafval 24 uur in een emmer water. Gooi het na uitdruipen bij het restafval of in een zak in de ondergrondse container. Let op! Breng geen vuurwerkafval naar het afvalbrengstation. Dit is verboden vanwege explosiegevaar.

Vuurwerkoverlast of (verdenking van) illegale opslag melden

Vuurwerkoverlast in je woonomgeving is altijd vervelend en soms zelfs gevaarlijk. Vuurwerkoverlast melden in uw buurt kan bij de gemeente, via Fixi of bij de politie via 0900-8844. Is er sprake van een verdachte of acuut gevaarlijke situatie bel dan met het noodnummer 112.

Opslag in een woonhuis en in woonwijken is gevaarlijk voor de mensen die eromheen wonen. Heeft u aanwijzingen dat ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen? Meld dit dan bij de politie via tel. 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Kan ik een boete of straf krijgen als ik toch verboden vuurwerk afsteek?

Als je verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kun je een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is € 100,- en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost je € 250,- en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen.

Hoe weet ik of vuurwerk illegaal is?

Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal aangeboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht.

Let verder op of er een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing op de verpakking staat, en een CE-keurmerk. Is dit niet het geval, dan gaat het waarschijnlijk om illegaal vuurwerk.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en

‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat je niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Hoe herken ik de opslag en handel in illegaal vuurwerk?

Dit zijn enkele signalen waar je op kunt letten:

 • Verdachte bewegingen rond panden
 • Scooters/auto’s die af- en aanrijden
 • Dozen of zakken met Chinese tekens of gevaarsymbolen
 • Grote postpakketten (vuurwerk per post; legaal vuurwerk wordt nooit per post verzonden)

Heb je aanwijzingen dat ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)

Geldt het verbod op carbidschieten ook na de jaarwisseling?

Ja, op dit moment zit er een verbodsbepaling in de Algemeen Plaatselijk Verordening waarin staat dat het verboden is om carbid te schieten.

Waar vind ik meer informatie?

Meer informatie over vuurwerk vind je op de website van de Rijksoverheid.