Lever je steekwapen anoniem en boetevrij in!

Van 10 t/m 14 oktober 2022 is het mogelijk jouw steek- slag-, of stootwapen anoniem en straffeloos in te leveren.

Lever je steekwapen anoniem en boetevrij in!

Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool. Het zorgt voor onveilige situaties, want met een mes op zak wordt het wapen sneller gebruikt met alle ellendige gevolgen van dien. Voor het slachtoffer maar ook voor de dader want die krijgt een strafblad.

Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je er toch mee weet te steken, zijn de gevolgen groot.

Lever daarom van 10 t/m 14 oktober 2022 jouw steek- slag-, of stootwapen – anoniem en straffeloos – zonder strafrechtelijke vervolging in!

Er kunnen geen vuurwapens, munitie en explosieven ingeleverd worden.

In onderstaan overzicht staan de inleverlocaties en openingstijden voor het inleveren van steekwapens, slag- en stootwapens. Let op: er kunnen geen vuurwapens, munitie en explosieven ingeleverd worden.

DatumLocatieAdresPlaatsTijd
10 oktoberJongerencentrum Iventas Raadhuislaan 16Grootebroek16.00 tot 20.00 uur
11 oktoberPolitiebureau Stede Broec Industrieweg 35 CGrootebroek16.00 tot 20.00 uur
12 oktoberProtestantse kerkRaadhuisplein 24  Hoogkarspel16.00 tot 20.00 uur
13 oktoberProtestantse kerkRaadhuisplein 24  Hoogkarspel16.00 tot 20.00 uur
14 oktoberJongerencentrum WipIn  Koggeweg 43 Venhuizen16.00 tot 20.00 uur

Sinds 2019 is er een toename van steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Wapenbezit leidt eerder tot het gebruik van het wapen, met alle gevolgen van dien voor het slachtoffer én voor de dader. Met de inleveractie dragen we uit dat wapens niet het juiste antwoord zijn op het beslechten van conflicten. En met het afromen van het wapenbezit dragen we bij aan een veiliger samenleving voor jong en oud.

Alleen tijdens de week van de inleveractie kun je steek-, slag- of stootwapens anoniem inleveren zonder dat je een boete of strafvervolging riskeert.

Het dragen van een wapen is niet stoer en leidt bovendien tot meer onveiligheid in de samenleving. Vaak wordt gedacht dat je je met een wapen beter kan verdedigen als je in een ruzie terechtkomt. Maar wapens bieden slechts een schijnveiligheid. Je bent met een wapen op zak minder geneigd ruzies uit de weg te gaan. Je voelt je zelfverzekerder. Je wapen kan echter ook tegen je gebruikt worden. Wapens leiden, vooral in panieksituaties, ook eerder tot het gebruik van dat wapen. Met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor de slachtoffers. Maar ook voor je zelf, omdat je hierdoor een strafblad krijgt.

Vaak zijn er redenen waarom je een wapen hebt. Je kunt je bijvoorbeeld onveilig voelen. Of onzeker bij anderen. Dan is het juist goed om te praten met iemand die je vertrouwt. Een jongerenwerker bijvoorbeeld of een vertrouwenspersoon op school, begrijpt jouw situatie en zoekt met je mee naar oplossingen.

In West-Friesland doen de gemeenten Hoorn, Stede Broec en Drechterland mee aan de inleveractie. De inleverpunten zijn in Stede Broec en Drechterland.