Eigen plek voor kitesurfers

Recreatieterrein Uiterdijk is door de ligging en het ondiepe water een populaire locatie voor wind- en kitesurfen. Het is bovendien een van de weinige locaties waar met wind uit het zuiden gekitesurft kan worden. Rijkswaterstaat heeft deze locatie eind 2018 formeel benoemd tot kitesurflocatie. In 2019 is besloten dat er voor de kitesurfers een extra strand wordt aangelegd, zodat zwemmers en surfers elk hun eigen plek hebben. De terreinen voor zwemmen en surfen worden duidelijk van elkaar gescheiden. Ook worden nieuwe informatievoorzieningen geplaatst.

Afstemming met kitesurfscholen

Het water bij de Uiterdijk is een gewilde locatie voor kitesurfles. Om te grote drukte en overlast te voorkomen en de watersport veilig te houden, werken gemeente Drechterland en Recreatieschap Westfriesland aan (huis)regels en beleid omtrent kitesurfscholen. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met de Nederlandse Kitesurfvereniging en een aantal gebruikers van het gebied. Voor aankomend recreatieseizoen worden huisregels uitgewerkt. Ondertussen wordt onderzoek gedaan naar een manier voor het beter reguleren van kitesurfscholen op het terrein. In de loop van het jaar verwachten we hier meer duidelijkheid over te geven. 

Kitesurfers: rekening houden met elkaar

Naast kitesurfscholen zijn er ook individuele kitesurfers die het gebied gebruiken. Het gebied is openbaar toegankelijk: voor kitesurfen is geen toestemming nodig. Bij goede weersomstandigheden kan het echter wel behoorlijk druk worden en dat kan weer zorgen voor overlast bij surfers. Samen met diverse gebruikers heeft de Nederlandse Kitesurfvereniging gedragsregels opgesteld, die ook op een informatiebord komen te staan. Naast de algemene gedragsregels komt er een protocol voor drukke dagen. Het komende seizoen zullen er herkenbare kitestewards in het gebied aanwezig zijn, die aan bezoekers ter plekke uitleg en informatie kunnen geven over de huisregels.